13 Δεκ 2012

1967 – Οι Rolling Stones στην Αθήνα




“Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Rolling Stones έρχονται.” Με αυτόν τον λιτό και αρκετά πειστικό τίτλο το περιοδικό “Μοντέρνοι Ρυθμοί” προανήγγειλε τη συναυλία του συγκροτήματος  στην πρωτεύουσα. 

Μία συναυλία που έμελλε να τελειώσει άδοξα κόντρα στις προσδοκίες της νεολαίας που είχε πληρώσει από 60 μέχρι 500 δραχμές για να παρακολουθήσει τους Rolling Stones, ποσό αρκετά τσουχτερό για την εποχή.


Σε μια ταραγμένη πολιτικά εποχή για τη χώρα μας το 1967 , σχεδόν έναν μήνα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές της 28ης Μαΐου όπου αναμενόταν να εκλεγεί πανηγυρικά η Ένωση Κέντρου. 

Η κατάσταση ήταν τεταμένη  και το ενδεχόμενο μιας ροκ συναυλίας μάλλον πονοκεφάλιαζε την πολιτική ηγεσία που φοβόταν επαναστατικές πράξεις. Παρ’όλα αυτά, οι αφίσες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν πως “το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων Γ.Πλυτά και οι εισπράξεις  θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό” πράγμα που δηλώνει πως οι κυβερνώντες ήταν επιλεκτικά ανεκτικοί.

Στις 16 Απριλίου κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι Στόουνς  αναμένονται στην Αθήνα. Πλήθος κόσμου έσπευσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αλλά έμεινε με την απορία όταν αντίκρυσε τους τεχνικούς του συγκροτήματος να βγαίνουν από το αεροσκάφος. 

Κάποιοι “αδαείς” ζήτησαν αυτόγραφα, χωρίς να έχουν καταλάβει πως αυτοί που αποθεώνουν  δεν είναι τα είδωλά τους. Την επόμενη μέρα, οι Stones καταφθάνουν και καταλύουν στο Hilton. Εκεί θα δώσουν συνέντευξη η οποία θα μείνει στην ιστορία για τις μυθικές της ατάκες.


Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή.
- Πώς περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας;
- Είστε αγαπημένοι;- Με κορίτσια.
- Ναι και η απόδειξη είναι ότι κοιμόμαστε στο ίδιο κρεββάτι.
- Ο Μπιλ Γουάιμαν είναι παντρεμένος, τι έχει να πει γι’αυτό η γυναίκα του;
- Κοιμάται κι αυτή μαζί μας.

Στις 7 το απόγευμα, 8.000 άτομα έχουν κατακλύσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλενξάνδρας. Το γήπεδο ήταν ζωσμένο  από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με σαφείς εντολές να συλλαμβάνουν όποιον παρεκτρέπεται. Τουτέστιν, όποιον σηκωθεί για να χορέψει ή να χειροκροτήσει.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος άρχισε με Έλληνες καλλιτέχνες. Κατά σειρά εμφανίστηκαν οι : Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five. Στις 9.30 οι Rolling Stones ανεβαίνουν στη σκηνή και προκαλούν πανδαιμόνιο. 

Αρχίζουν με το τραγούδι Last Time και συνεχίζουν με τα γνωστά Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend  the night together. Κάπου εκεί και ενώ ο κόσμος παραληρούσε και άρχισε να παίζει η εισαγωγή από το πασίγνωστο Satisfaction, ο Μικ Τζάγκερ είχε την ιδέα να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα. Επειδή όμως εκείνος δεν έφτανε, ανέθεσε αυτή τη δουλειά στον μάνατζερ του συγκροτήματος, Τομ Κέιλοκ.

Οι αστυνομικοί θεώρησαν την πράξη άκρως επαναστατική και ξυλοκόπησαν άγρια τον Κέιλοκ. Εκείνη τη στιγμή και ενώ ο κόσμος αντιδρούσε, με εντολή της αστυνομίας, οι υπεύθυνοι του γηπέδου “κατέβασαν” τον γενικό και η συναυλία τελείωσε άδοξα με του Stones  να φυγαδεύονται κακήν κακώς στο ξενοδοχείο. 

Αγανακτισμένοι θεατές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και συγκρότησαν διαδήλωση, η οποία κατέληξε μπροστά από το «Χίλτον». Την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα: «Τσιλιχρήστο (σ.σ. ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας) παραιτήσου!».

Την επόμενη μέρα τα μέλη της μπάντας αναχώρησαν. Όλοι εκτός του Γουάιμαν ο οποίος είχε προγραμματίσει ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα, αλλά για κακή του τύχη η ημέρα αναχώρησής του συνέπεσε με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και η οικογένεια Γουάιμαν αναγκάστηκε να μείνει στην Αθήνα μέχρι τις 23 Απριλίου οπότε και επέστρεψε στο Λονδίνο.

Αυτή ήταν η μοναδική επίσκεψη των Rolling Stones στην Ελλάδα, σε μια πολύ ατυχή συγκυρία για τη χώρα. Ελπίζουμε με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της μπάντας να τους ξαναδούμε στην χώρα μας, αυτή τη φορά για περισσότερη ώρα.

Πηγή :http://12tetragonika.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...