1 Απρ 2016

Ο γαλλικός λαός δηλώνει «παρών»

Η νεολαία αντιδρά μαχητικά κατά της τελευταίας «μεγάλης μεταρρύθμισης» του Φρανσουά Ολάντ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Επειτα από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τα σωματεία των φοιτητών και μαθητών, Unef, Unl και Fidl στις 9 και 17 Μαρτίου οι νέοι κατέβηκαν ξανά στον δρόμο την περασμένη Πέμπτη για να αντιπαρατεθούν στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Στο Παρίσι και στη Νάντη έγιναν βίαια επεισόδια, πυρπόληση αυτοκινήτων, βανδαλισμοί και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους νέους, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες.
Πραγματοποιήθηκαν 45 συλλήψεις. Στην παρισινή διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 5.000 νέοι και -σε όλη τη Γαλλία- περίπου 43.000.

Αναβολή

Επειτα από την κοινωνική ανάφλεξη, η κυβέρνηση ανέβαλε την υιοθέτηση του νόμου, προκειμένου να γίνουν τροπολογίες σε επίμαχα σημεία.
Ακολούθησαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ρεφορμιστικό συνδικάτο CFDT που συνέβαλε στην αναμόρφωση του κειμένου, δήλωσε ότι δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση και θα παραμείνει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Το συνδικάτο CFE-CGC κρίνει ότι το νομοσχέδιο απέχει πολύ από το αναμενόμενο και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις επιδιώκοντας τη βελτίωση της μεταρρύθμισης.
Τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα CGT, Force Οuvrière (FO), FSU και Union Syndicale Solidaires ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάλεσαν τους εργαζομένους σε μαζική κινητοποίηση στις 31 Μαρτίου, πριν να ξεκινήσει η εξέταση του νόμου στο Κοινοβούλιο αρχές Απριλίου.
Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι η τελευταία ευκαιρία για τον πρόεδρο Ολάντ να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Γαλλία είναι σε θέση να υλοποιήσει μια εμβληματική μεταρρύθμιση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μετέβη στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστεί την πολιτική του και την εργασιακή μεταρρύθμιση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανησυχεί για τις ανισορροπίες που εμποδίζουν τη Γαλλία να επιτύχει μια ανάπτυξη η οποία θα συντελέσει στη δημιουργία απασχόλησης.
Οι Γάλλοι εξακολουθούν να αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, παρά τις αλλαγές που αναγκάστηκε να επιφέρει στον νόμο η κυβέρνηση έπειτα από πίεση των συνδικάτων και μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου ενώ το υπουργικό συμβούλιο υιοθετούσε το επίμαχο νομοσχέδιο, δείχνει ότι μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, ποσοστό 71%, τοποθετούνται κατά του εργασιακού νόμου.
Οι τροποποιήσεις που έγιναν δεν άλλαξαν την κατάσταση. Ποσοστό 52% των Γάλλων εκτιμούν ότι οι εργοδότες είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τη μεταρρύθμιση.
Η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο πλήττει κοινωνικά κεκτημένα και είναι υπερβολικά «φιλελεύθερο».
Οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος δημοσίευσαν παραμονές της υιοθέτησης του εργασιακού νόμου στο υπουργικό συμβούλιο ένα δικό τους «σχέδιο νόμου», μια εναλλακτική τους πρόταση για «το μέλλον της εργασίας».

Οι διατάξεις

Στην αρχική μορφή το κείμενο του νομοσχεδίου είχαν επιδοκιμάσει οι οργανώσεις εργοδοσίας και η δεξιά αντιπολίτευση ήταν πρόθυμη να το ψηφίσει.
Η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου ξαναγράφτηκε με μεγάλη φροντίδα, αναμορφώνει το σημαντικό κεφάλαιο της αναδιοργάνωσης του εργασιακού κώδικα.
Δίνει πρωτοκαθεδρία στις συμφωνίες της επιχείρησης και καθορίζει τους λόγους των οικονομικών απολύσεων.
Ο νέος νόμος δεν περιλαμβάνει πλέον ένα ανώτατο όριο («πλαφόν») αποζημιώσεων για καταχρηστική απόλυση.
Δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς εργοδότες να καθορίσουν μονομερώς ορισμένους κανόνες σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας ή να εφαρμόσουν μια διάταξη που επιτρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες οι μαθητευόμενοι, με βάση την ενημέρωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο τροποποιημένος νόμος ενισχύει επίσης την καταπολέμηση της παράνομης μετάθεσης εργαζομένων από αλλοδαπούς εργοδότες.
www.ira-feloukatzi.com
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...