2 Νοε 2017

Νομοσχέδιο «σκούπα» στο χώρο της ναυτιλίας

Συντάκτης: 
Καίριες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ναυτιλίας, του Λιμενικού Σώματος, της ακτοπλοΐας, της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς, φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε (01/11) στη Βουλή. Το νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό συμπεριλαμβάνει μέσα και τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.

 Βάσει αυτών από τις 30/9/2018 καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των ελληνικών πλοίων από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ) και την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι Νηογνώμονες, ενώ ο ΚΕΠ μετατρέπεται σε εποπτικό φορέα των Νηογνωμόνων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθιερώνεται ανώτατο όριο ηλικίας πλωτών μέσων μεταφοράς ναυτιλιακού καυσίμου και έτσι από 1-1-20-18 απαγορεύεται σταδιακά η διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων με πλοία ηλικίας άνω των 30 ετών. 

 Επίσης εκσυγχρονίζεται και αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των Νηογνωμόνων,συστήνεται σχολή Επιθεωρητών Ελεγκτών, καθιερώνεται η είσοδος στο Λιμενικό Σώμα με Πανελλήνιες Εξετάσεις, νομιμοποιούνται οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, ενεργοποιείται το Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, αναβαθμίζεται η πλοηγική υπηρεσία, στην οποία αυξάνονται οι οργανικές θέσεις, ενώ προωθείται η μείωσης ηλικίας των πλοηγών για να είναι πιο νέοι άνθρωποι που μπαίνουν στην πλοηγική υπηρεσία. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ με τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου.

 Πηγή : http://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...