1 Νοε 2017

Δήμος Μικρών Κυκλάδων, δημιουργία πιο επιτακτική παρά ποτέ

Σε όλες τις στατιστικές αποτυπώσεις των Ελληνικών Τουριστικών αποτελεσμάτων, τα Κουφονήσια, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, εμφανίζονται ως ένας νέος προορισμός με αυξανομένη συνεχώς δυναμική. Ταυτόχρονα, διεθνή Μ.Μ.Ε (Βρετανίας, Αμερικής, Ιταλίας κ.λπ.) τα συγκαταλέγουν στους πιο ιδιαίτερους εναλλακτικούς, μυστικούς προορισμούς, δημιουργώντας όχι μόνο μοναδικές αλλά και ποιοτικές προσδοκίες στους μελλοντικούς επισκέπτες. 

 Του Ανδρέα Πράσινου (*) 

 Το φυσικό ανάγλυφο του νησιού, η υπάρχουσα Τουριστική υποδομή, οι δημόσιες υποδομές υποστήριξης τουριστών, δεν παρέχουν τα εχέγγυα για μία άνευ όρων παράδοση στην ραγδαία αυξανομένη τουριστική μαζικοποίηση, χωρίς ταυτόχρονα ποιοτική υποβάθμιση του μοναδικού αυτού προορισμού. 

 Τα Κουφονήσια σήμερα καλούνται να αποφύγουν την παγίδα που έπεσαν τα προηγούμενα χρόνια πρώην «εναλλακτικοί παράδεισοι», να μην παρασυρθούν από την αυξημένη τουριστική κίνηση εγκαταλείποντας τον εναλλακτικό χαρακτήρα τους για χάρη μίας mainstream λογικής, που θα φέρει μεν περισσότερους τουρίστες, αλλά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα αυτή ακριβώς τη μοναδικότητά τους. 

 Ως εκ τούτου και για την διασφάλιση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων άμεσα προτείνεται η αλλαγή της Υπάρχουσας Διοικητικής δομής που με το αρθ.29 του «Καλλικράτη» πριν επτά (7) χρονιά συνενώθηκαν τα τέσσερα (4) μικρά νησάκια της άγονης γραμμής – Κουφονήσι, Σχοινούσα Ηράκλεια, Δονούσα - με το μεγάλο νησί της Νάξου καταργώντας τις μέχρι τότε Κοινότητες των νησιών αυτών και μεταφέροντας όλες τις βασικές αναπτυξιακές τους αρμοδιότητες στον ισχυρό (για πολλούς τουριστικά ανταγωνιστικό) νέο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κάτ. παράβαση του άρθ. 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ και της «Διακήρυξη του Αιγαίου» 28/6/08 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε).

 Η αποδέσμευση των τεσσάρων (4) αυτών μικρών νησιών της Άγονης Γραμμής από τον Δήμο Νάξου και η δημιουργία ενός νέου Δήμου, του Δήμου Μικρών Κυκλάδων είναι επιτακτική ανάγκη.

 Έδρα προτείνεται αρχικά σε αυτό το νησί που έχει τους περισσοτέρους μονίμους κάτοικους, τον μεγαλύτερο τουριστικό πληθυσμό και βρίσκεται στο μέσον της απόστασης & από τα τέσσερα νησιά ώστε ex lege άμεσα να τα εξυπηρετεί κα είναι το Κουφονήσι.

 Έτσι θα ασκεί εύρυθμα πλέον των αρμοδιοτήτων του άρθρου 204/ ν. 3852/10 και αρμοδιότητες μητροπολιτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο ανάλυσης SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) επιχειρησιακού στρατηγικού προγράμματος. Ταυτόχρονα για την τουριστική της -ποιοτική και αειφόρο- ανάπτυξη προτείνεται η διαφύλαξη και ποιοτική αναβάθμιση των μοναδικών χαρακτηριστικών του μικρού νησιού (Φύση - Αρχαιολογική ιστορία – Εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό).

 Ως δράσεις προώθησης του προορισμού προτείνεται η δημιουργία - προώθηση του «Τουρισμού Εμπειρίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της εστίασης σε ειδικές ομάδες-αγορές (niche markets) όπως π.χ. οι φυσιολάτρες, υποβρύχιες δραστηριότητες – Αρχαιολογικού Τουρισμού – Πολιτιστικού – Γαστρονομικού κ.λπ. 

Επίσης μεγιστοποίηση εφαρμογών e-tourism και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης οι δημιουργίες ποιοτικών ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημόσιων και ιδιωτών τομέων), η εκμετάλλευση αειφόρων fast track δράσεων. Σήμερα ο Τουρισμός εμφανίζεται ως ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξης του μικρού αυτού νησιού, με μέλλον και θετικές προοπτικές αν όμως γίνει πράξη ότι: «ουκ εν τω πολλω το ευ.. αλλά εν τω ευ το πολύ» * «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό». *Ο Ανδρέας Πράσινος είναι Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΠΚΥ, Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη. 

Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...