2 Δεκ 2018

Ποια είναι θα είναι η θέση της λαϊκής συσπείρωσης Σερίφου αν αναλάβει την διακυβέρνηση του δήμου ;

Γράφει ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης 
Με αφορμή τη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ‪της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου‬ και εν όψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών καταθέτω κάποιες σκέψεις, προβληματισμούς και ερωτήματα που θεωρώ ότι αποτελούν κίνητρα προβληματισμού και σκέψης για τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης του δήμου . 

Τον Μάιο του 2019 είναι οι εκλογες και από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 ανοίγει ο κύκλος της νέας δημοτικής περιόδου. 

Στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου έκανε ακριβώς ότι κάνουν όλες οι αντίστοιχες οργανώσεις ανά την Ελλάδα . 

Κατηγορούσε τη διοίκηση του δήμου για ανεπάρκεια ,για αλαζονεία, για έλλειψη σοβαρότητας και άλλα «κλισέ» που προφανώς υπαγορεύονταν από το κέντρο προκειμένου να ακυρώσουν κάθε τι θετικό . 

Επειδή η συγκέντρωση της Κυριακής έχει ως θέμα την Αναπτυξιακή προοπτική της Σερίφου και για ακόμα μια φορά θα είναι μια σύναξη που θα κυνηγάει τα φαντάσματα, θα θέσω κάποια ερωτήματα για προβληματισμό σε όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτή την ομιλία . 

1 . Ο Δήμος Σερίφου πριν την κρίση λάμβανε περίπου 400.000 ετησίως για την εκτέλεση έργων .

Το ποσό αυτό σήμερα έπεσε στις 55000 (χαμηλότερο το 2013 με 33000).Για την επόμενη τριετία έχει προγραμματιστεί να γίνουν περαιτέρω μείωςεις στους Δήμους . Για το έτος 2019, μάλιστα, αυτή η μείωση στην αυτοδιοίκηση έχει είδη αποτυπωθεί στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού .

 Μια και η λαϊκή συσπείρωση είναι του δόγματος «έξω από την Ευρώπη» , άρα έξω και από τα χρηματοδοτικά της εργαλεία, πως σκέφτονται να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις ; 

Με δανεισμό η με τοπική φορολογία ;

 2. Η Σέριφος είναι στη τέταρτη φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την κεντρική Ελλάδα . Το πρώτο τμήμα έχει τεθεί σε λειτουργία και η ολόκληροση του έργου προχωραει με γοργό ρυθμό .Με την τοποθέτηση των καλωδίων οι πιέσεις για τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα αυξηθούν. Τι στάση θα κρατήσει ο συνδυασμός ; 

Υπάρχει μελέτη για αυτονομία της Σεριφου σε ΑΠΕ μέσω υβριδικού συστήματος.
 Ο τροπος υλοποιησης είναι είτε απευθείας χρηματοδότηση ΕΣΠΑ από το δήμο είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ λαϊκής βάσης όπως προχωράει η Σίφνος . 

Ποια είναι η θέση τους ;

 3. Στο θέμα τις υγείας οι πιέσεις θα αυξηθούν .Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε τοποθετηθεί υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του ΠΠΙ Σερίφου . Θα συνεχίσουν στην ίδια στάση ; Θα επιχειρήσουν διεύρυνση, λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με άτομα φίλα προσκείμενα σε άλλες αντιλήψεις μετακινούμενοι σε άλλες θέσεις και απόψεις η όχι ; 

4. Τα τελευταία τρία χρόνια, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, Δήμοι χωρίς Διαχειριστική Επάρκεια απαγορεύεται να δημοπρατήσουν έργα . Για να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν απαιτείται διαδημοτική ή διαβάθμιση ή προγραμματική σύμβαση με κάποιον άλλο φορέα π.χ. Περιφερεια .

Το ΚΚΕ παρόλο που έχει άλλους Δήμους με δημοτική αρχή λαϊκή συσπείρωση στην Ελλάδα δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει κάποια τέτοια πρόταση στο Δήμο Σερίφου για διαδημοτική συνεργασία ώστε να αρθεί αυτό το αδιέξοδο . 

Σκέφτονται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον ; 

5.όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε μια συνεχής συζήτηση για την λειτουργία του βιολογικού και την ποιότητα του πόσιμου νερου εστιαζόμενοι αρκετές φορές και στις νομικές παραμέτρους για τους αιρετούς . 

Η όλη στάση της λαϊκή συσπειρωσης δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλήμα στους δημοτικούς συμβούλους και στην κοινωνία για μεταφορά των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ νήσων ειτε σε ιδιώτες .

Ποια είναι η θέση της λαϊκής συσπείρωσης αν αναλάβει την διακυβέρνηση του δήμου ; 

Θα διατηρηθούν στο δήμο η θα δοθούν σε τρίτους ; 

Τα ερωτήματα είναι σαφή και περιμένουν σαφείς απαντήσεις, χωρίς περιστροφές αν η συζήτηση έχει ουσιαστικό χαρακτήρα οπως ο τιτλος του θεματος . 

Πηγή : https://www.facebook.com/serifostoumellontos?

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...