3 Ιουλ 2023

Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Σίφνου και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής


Μία σημαντική συνεργασία που θα φέρει νέα δεδομένα στο ερευνητικό κομμάτι στο νησί της Σίφνου, επετεύχθη καθώς εγκρίθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τον Δήμου Σίφνου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.) για την από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας των δύο μερών, με αντικείμενο όλους τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων, τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων κ.λπ. 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η δήμαρχος Σίφνου και εισηγήτρια, Μαρία Ναδάλη, η πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας, Αικατερίνη Θεολόγου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρτεμώνα Θωμάς Τσίπης και ο σύμβουλος της Κοινότητας Απολλωνίας Στέλιος Συνοδινός. 

Μ. Ναδάλη: "Υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα"

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το πόσα μπορεί να προσφέρει στο νησί, λέγοντας, "Με πρωτοβουλία του καθηγητή Γεωργίου Ζακυνθινού του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και σε συνέχεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο το Μάρτη του 2023 προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θεωρώντας υποχρέωσή μας  να υποστηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, που  με την διασύνδεσή του και με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης προτιθέμεθα αρχικά να συζητήσουμε την πρόταση του κ. Ζακυνθινού για την Ίδρυση Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας στην Αγροδιατροφή."

Το ιστορικό της συνεργασίας

Τον περασμένο Μάρτιο, με πρωτοβουλία του καθηγητή Γεωργίου Ζακυνθινού του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και σε συνέχεια ημερίδας που προηγήθηκε στο νησί της Σίφνου ζητήθηκε από την Δημοτική Αρχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο Πρύτανης καθηγητής, Παναγιώτης Καλδής και η Αντιπρύτανης καθηγήτρια, Κλειώ Σγουροπούλου υποδέχθηκαν την δήμαρχο Σίφνου, Μαρία Ναδάλη για  συνδρομή και στήριξη σε θέματα που αφορούσαν την τοπική οικονομία και με σκοπό την σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας.

Ως  πρώτο αντικείμενο συζήτησης ήταν η Ίδρυση και η Υποστήριξη Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας στη Αγροδιατροφή, ένα αντικείμενο πρόταση στην  ομιλία  του καθηγητή Γεωργίου Ζακυνθινού κατά την διάρκεια της ημερίδας. Επίσης, άλλα αντικείμενα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη Δημόσια Υγεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Το επόμενο διάστημα είχαν συμφωνήσει να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση, κάτι το οποίο και πλέον πραγματοποιείται. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια πράξη εξωστρέφειας του ΠΑΔΑ και προσφοράς στο πλαίσιο της στήριξης της κοινωνίας σε περιφερειακό επίπεδο. 

Το αντικείμενο της συνεργασίας

Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας σκοπεύει στην από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας των δύο Μερών. 

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει:

    • Συνεργασία σε όλους τους τομείς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής και Οικονομικής ζωής του Δήμου που υπάρχει ανάγκη στήριξης(Τοπικά Προϊόντα -Δημόσια Υγεία -Τουρισμός) σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και γενικά επιστημονικό ενδιαφέρον.

    • Κοινή οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σειρών μαθημάτων, ασύγχρονων ή δια ζώσης σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων

    • Από κοινού συμμετοχή στη διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης για ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, τα οποία θα περιγράφονται σε ξεχωριστό παράρτημα του παρόντος Μνημονίου.

    • Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας, για παράδειγμα μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ενημερωτικού υλικού, δημοσιεύσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

    • Ανταλλαγή και μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και στήριξης μέσω αυτής της τοπικής οικονομίας.

Παράμετροι υλοποίησης της συνεργασίας

Αμφότερα τα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εμπιστευτικού και απόρρητου χαρακτήρα των τυχόν εμπιστευτικών πληροφοριών, που περιέρχονται σε γνώση τους, με αφορμή τη θέση σε ισχύ του παρόντος Μνημονίου. 

Έτσι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας του παρόντος και τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη και οι συνεργαζόμενοι με αυτά καθώς και οι όσοι προστεθούν στην πορεία, οφείλουν να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυχόν θα περιέλθουν εις γνώση τους με νόμιμο και κατάλληλο τρόπο για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των δράσεων του παρόντος στα πλαίσια της συνεργασίας τους, αλλά και μετά τη λήξη της συνεργασίας τους, σύμφωνα με τις αρχές προστασίας προσωπικών Δεδομένων, όπως ισχύει.

Οι επιμέρους δράσεις σε τομείς όπου διαπιστώνεται κοινό εκπαιδευτικό, και ερευνητικό ενδιαφέρον, θα αποφασίζονται και εξειδικεύονται από τα δύο Μέρη σε ειδικά Συμφωνητικά Συνεργασίας, στο πλαίσιο του παρόντος Μνημονίου. Κάθε επιμέρους Συμφωνητικό συνεργασίας θα περιγράφει λεπτομερώς το εκάστοτε έργο και θα υπογράφεται από τους αρμόδιους φορείς του εκάστοτε Μέρους. Τυχόν ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στο ως άνω περιγραφέν πλαίσιο της συνεργασίας θα αναφέρονται και θα ρυθμίζονται στο εκάστοτε Συμφωνητικό. Μεταξύ των ζητημάτων αυτών θα ρυθμιστούν και οι όροι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χρονική διάρκεια Μνημονίου Συνεργασίας

Η χρονική διάρκεια του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας είναι τριετής και δύναται να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια με τους ίδιους όρους και με τη σύμφωνη γνώμη και των συμβαλλομένων μερών. Κάθε τροποποίηση ή παράταση του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, απαιτεί την προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των Μερών.

Λίγα λόγια για το ΠΑ.Δ.Α.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (A.E.I.) της Ελλάδας με έδρα την Αττική. Ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 2018 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας και του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, ενώ το 2019 εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)Σήμερα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας σε αριθμό φοιτητών, ενώ θεωρείται το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο στη χώρα και ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη διαθέτοντας 6 Σχολές και 27 Τμήματα καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα των Πανεπιστημιακών Σπουδών. Αποστολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η παροχή άριστης ποιότητας εκπαίδευσης στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, η παραγωγή ερευνητικών επιτευγμάτων διεθνούς απήχησης, με ταυτόχρονη διάχυσή τους στην κοινωνία και στήριξη τοπικών κοινωνιών αφού ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είναι ένας κοινωνικός εταίρος που μπορεί να δώσει την προστιθέμενη αξία με την γνώση στην κοινωνία.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...