4 Ιουλ 2023

Σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μήλου


Σε δημόσια διαβούλευση, πέρασε πλέον, από τον Δήμο Μήλου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ). Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του φακέλου, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και για το λόγο αυτό προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για τις επόμενες 30 ημέρες, να διατυπώσουν εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις τους, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα 3 πιθανά σενάρια για το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης, σε συνδυασμό με τα δεδομένα από την πολεοδομική μελέτη του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., εξετάστηκαν οι τρείς εναλλακτικές δυνατότητες εφαρμογής του Σχεδίου, με τρία διαφορετικά σενάρια και συγκεκριμένα, το Σενάριο Α που είναι το ρεαλιστικό, το Σενάριο Β που είναι το αισιόδοξο, αλλά και προτεινόμενο σενάριο, και τέλος το Σενάριο Γ, που αποτελεί μηδενική λύση .Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του επιλεγόμενου σεναρίου είναι το κόστος, η κάλυψη κοινωνικών αναγκών, η υποστήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Δήμου και οι απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου και την αναλυτική καταγραφή των αναπτυξιακών προβλημάτων και των ενδογενών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, προέκυψε πως ο στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η ανάπτυξη μιας ήπιας τουριστικής οικονομίας με παραδοσιακές και νέες δραστηριότητες σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Το προτεινόμενο σενάριο

Από τους υπολογισμούς και τα αποτελέσματα της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ προκύπτει ότι η πραγματική χωρητικότητα των κυριότερων οικισμών του Δήμου Μήλου είναι άλλοτε ανώτερη και άλλοτε κατώτερη του σημερινού πληθυσμού και τις πληθυσμιακές προβολές για το έτος 2031 και για τα δύο σενάρια ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, το δεύτερο σενάριο με επιλεκτική εφαρμογή οικιστικών επεκτάσεων στους μεγάλους οικισμούς και οριοθέτηση των μικρότερων οικισμών κρίνεται ως αυτό που ανταποκρίνεται με τον βέλτιστο τρόπο στην απορρόφηση της οικιστικής και τουριστικής κίνησης στο μέλλον, σε συνδυασμό με την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού.

Με το προτεινόμενο σενάριο, εκτιμάται ότι η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται. Οι ζώνες υψηλής προστασίας (αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, τοπία φυσικού κάλλους) θα οριοθετηθούν και θα αναγνωριστούν ως σημαντικής προτεραιότητας. Οι ανωτέρω ζώνες θα λάβουν την μορφή ΠΕΠ (Περιοχές Ειδικής Προστασίας) και θα προβλέπουν την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού χώρου αναδεικνύοντας τις ανωτέρω περιοχές. Η γεωργική γη θα προστατευθεί έτσι ώστε να διαφυλαχτεί από ασύμβατες χρήσεις με σκοπό την ενίσχυση

του πρωτογενούς τομέα.

Γιατί κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση του νέου Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.

Η εκπόνηση του νέου σχεδίου επιπέδου ΣΧΟΟΑΠ κρίθηκε αναγκαία καθώς έχουν περάσει σαράντα χρόνια από την έγκριση των Γενικών Κατευθύνσεων της Χωροταξικής Μελέτης της νήσου Μήλου και του αντίστοιχου Χωροταξικού Σχεδίου (Φ.Ε.Κ. 654Β’/16- 10-1981). Οι θεσμοθετημένες εκείνες ρυθμίσεις δεν καλύπτουν πλέον τις σημερινές ανάγκες όπως επιβάλλεται από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Στο διάστημα αυτό έχουν διαμορφωθεί νέα αναπτυξιακά, θεσμικά και προγραμματικά δεδομένα που απαιτούν ένα συνολικό πλαίσιο σχεδιασμού.

Η ανάλυση των νέων συνθηκών που έγινε στο πλαίσιο της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο δήμου και οικισμών, επιβεβαιώνει τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα θέσπισης του νέου σχεδίου. Ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου Μήλου πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να λάβει υπόψη του, τόσο τις γενικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο όσο και τις εξελίξεις στη διοικητική του περιφέρεια.

Στόχοι και κατευθύνσεις του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.

Στόχοι του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. είναι:

    • Η διατύπωση των βασικών κατευθύνσεων για τη χωρική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου Μήλου.

    • Ο καθορισμός των μεγεθών της οικιστικής ανάπτυξης, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις ανάγκες που διαπιστώνονται, την καταλληλότητα, τις προοπτικές που διαμορφώνονται και τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού σχεδιασμού που αφορούν το οικιστικό δίκτυο.

    • Ο καθορισμός των ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις προοπτικές και τις σχετικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά τους παραγωγικούς τομείς.

    • Η χάραξη των κατευθύνσεων πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων, προσδιορίζοντας και τις περιοχές εντός των οικισμών που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω των μηχανισμών που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

    • Ο προσδιορισμός των Περιοχών Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) οι οποίες δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν.

Κεντρική φιλοσοφία της χωροταξικής προσέγγισης της πρότασης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών παραγωγικών τομέων της οικονομίας και η συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σχεδίου στο περιβάλλον

Η εκτίμηση των επιπτώσεων αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο το Σχέδιο θα επηρεάσει τον καθένα από τους περιβαλλοντικούς στόχους οι οποίοι καθορίζονται από την αξιολόγηση των τάσεων και των προοπτικών του Δήμου αλλά και από τους αναπτυξιακούς άξονες παρέμβασης του προτεινόμενου Σχεδίου. Οι επιπτώσεις μπορούν να είναι άμεσες ή έμμεσες, σημαντικές ή όχι, σωρευτικές, συνεργιακές, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες, μόνιμες ή προσωρινές, σε τομείς όπως: η βιοποικιλότητα, ο πληθυσμός, η ανθρώπινη υγεία, η πανίδα και η χλωρίδα, το τοπίο, το έδαφος, τα νερά, ο αέρας και η πολιτιστική κληρονομιά.

Οι σωρευτικές επιπτώσεις της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων ως προς την προστασία του οικολογικού αποθέματος και την αποφυγή μη αντιστρέψιμων απωλειών στην βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας αναμένεται να είναι θετικές, καθώς εκτιμάται ότι οι κανονιστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των χρήσεων γης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης του σχετικού πλαισίου προστασίας στο τοπικό επίπεδο. Η εκτίμηση των επιπτώσεων στην ακεραιότητα και συνεκτικότητα κάθε τόπου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/43/ΕΚ, μπορεί να γίνει μόνο σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση στα πλαίσια της ΜΠΕ του αντίστοιχου έργου.

Εμπλεκόμενοι φορείς

Για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Μήλου κεντρικός είναι ο ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το ΣΧΟΟΑΠ εγκρίνεται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου μετά από γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ Κυκλάδων. Για την εφαρμογή και εκπόνηση των αναγκαίων έργων και μελετών εμπλέκονται πολλοί φορείς, υπηρεσίες (περιφέρειας και κεντρικής διοίκησης) και οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των τεχνικών υποδομών, για τον έλεγχο και προστασία των δασικών εκτάσεων και της γεωργικής γης, για την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Επομένως η ένταξη της περιοχής μελέτης στον χώρο της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, στηριζόμενη σε λειτουργικά και φυσικά κριτήρια, θα πρέπει κάθε φορά να εξασφαλίζει συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Προγραμματικά λοιπόν, εφόσον πρόκειται για ευρύτερες γεωγραφικά συνεργασίες, ο Δήμος Μήλου θα πρέπει να συντονίζεται με τους υπόλοιπους φορείς και να αναδεικνύει κάθε φορά κοινές παρεμβάσεις για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...