Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μπλε Δάση της Μεσογείου-BLUEFORESTS» το ΕΛΚΕΘΕ θα μελετήσει τα αποθέματα Μπλε Άνθρακα των λιβαδιών στην περιοχή των Κυκλάδων και τις επιπτώσεις της αγκυροβολίας στις πολυάριθμες οικοσυστημικές τους υπηρεσίες.
Η συνολική έκταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidoniaoceanica) στη χώρα εκτιμάται σε περίπου 2.500 τ. χλμ., καλύπτοντας μήκος μεγαλύτερο από το 70% της ακτογραμμής. Αν και προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία και διεθνείς συνθήκες, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η αγκυροβολία δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ακόμα και εντός χαρτογραφημένων λιβαδιών ή εντός Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000.
Με σκοπό την προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων Μπλε Άνθρακα της Μεσογείου, η επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών θα ερευνήσει και αξιολογήσει την πίεση που ασκεί η αγκυροβολία στα λιβάδια Ποσειδωνίας, ώστε να αναπτύξει ένα μεθοδολογικό εργαλείο που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή των Μικρών Κυκλάδων.Αξιοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες, το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου θα συμβάλλει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για τον καθορισμό ζωνών επέμβασης και μέτρων διαχείρισης αλλά και για τη συμπερίληψη των λιβαδιών Ποσειδωνίας και του Μπλε Άνθρακα ως Λύσεις που Βασίζονται στη Φύση [NBS] στην εθνική πολιτική και νομοθεσία. Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν προτάσεις για την ανάληψη δράσεων προστασίας σημαντικών περιοχών Μπλε Άνθρακα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας (όπως για παράδειγμα χωρικά μέτρα για την ανάκαμψη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων).
Απώτερος σκοπός είναι οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν στο πλαίσιο του BLUEFORESTS να παρουσιαστούν στις αρμόδιες αρχές και να προωθηθεί η θεσμοθέτησή τους μέσω πολιτικών ενεργειών, ενημερωτικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Το έργο BLUEFORESTS θα υλοποιηθεί σε 4 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Τυνησία, Τουρκία) υπό τον γενικό συντονισμό του μεσογειακού γραφείου του WWF. Στην χώρα μας, αποτελεί συνεργασία του WWF Ελλάς με το μη-κερδοσκοπικό σωματείο Cyclades Preservation Fund και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.
Κεντρική εικόνα: Γιώργος Ρηγούτσος / WWF Ελλάς
Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου