10 Μαΐ 2024

Κίμωλος ..Με αγάπη για την δουλειά μας συνεχίζουμε αυτή τη βαριά κληρονομιά στην κατασκευή ειδών από καλάμια.


Χορηγοί δράσεων
Η εταιρία Bochoris (Nikos Ventouris) ιδρύθηκε με σκοπό τη συνέχιση της παράδοσης στον τομέα της χειροποίητης πλεκτής ψάθας.
Η οικογένεια Βεντούρη Νίκου - “Μποχώρη” κρατάει ζωντανή την τέχνη εδώ και 4 γενιές, αφού είναι από τις τέχνες που τείνουν να εξαφανιστούν.
Η χειροποίητη πλεκτή ψάθα από καλάμι είναι μια τέχνη που προέρχεται από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή και ταξίδεψε μέχρι την Κίμωλο μαζί με τους ναυτικούς πριν από εκατοντάδες χρόνια.


Οι κάτοικοι της Κιμώλου ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν το παραδοσιακό έθιμο και να τοποθετούν την πλεκτή ψάθα στις οροφές των κατοικιών τους για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους.
Η επένδυση αποτελούνταν από δοκάρι (τράβα), χειροποίητη πλεκτή ψάθα, φύκια θαλάσσης και χώμα (λάσπη).


Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοί της καλούνται να χρησιμοποιήσουν την χειροποίητη πλεκτή ψάθα, αφού στις ανακαινίσεις των παραδοσιακών σπιτιών κρίνεται απαραίτητη η χρήση της.


Το καλάμι έχοντας μείνει δύο χρόνια στην ρίζα έχει σκληρύνει εξωτερικά και παράλληλα έχει αποκτήσει το πραγματικό κίτρινο χρώμα του καλαμιού.


Επειδή έχει αποβάλλει το 85% της υγρασίας του δεν παρουσιάζει καμία συρρίκνωση μετά την τοποθέτηση των καλαμωτών στις κατασκευές. Αποφλοιώνεται και ραντίζεται με ειδικά φάρμακα για τα έντομα και μπορεί να συντηρηθεί όπως τα ξύλα.


Με αγάπη για την δουλειά μας συνεχίζουμε αυτή τη βαριά κληρονομιά και επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας πάνω στην κατασκευή ειδών από καλάμια.


Χειροποίητα αντικείμενα, ειδικές κατασκευές, ως λύσεις και προτάσεις, σε όλους εκείνους που ψάχνουν και αναζητούν κάτι ιδιαίτερο, παραδοσιακό.
Διαχρονικές προτάσεις διακόσμησης, συλλογές σε επιτραπέζια διακοσμητικά αντικείμενα και παραδοσιακές κυκλαδίτικες κατασκευές θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε με στυλ και φινέτσα κάθε χώρο της επιλογής σας.


Κι αν αυτό που αναζητάτε δεν το βρίσκετε στη συλλογή μας, τότε δημιουργούμε μαζί το ιδανικό προϊόν για εσάς, σχεδιάζουμε και παράγουμε τις δικές σας ιδέες και επιθυμίες!

Πηγή : 

 Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου 


to synoro blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου