Ο Βασίλης Φούσκας * καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, σε μια εξόχως αποκαλυπτική συζήτηση στον 98.4 με επίκεντρο τον μεγάλο οικονομικό πόλεμο που ήδη εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα με τις ΗΠΑ και την Κίνα μεγάλους πρωταγωνιστές σε μια ούτως ή άλλως μετατόπιση του κέντρου βάρος στον Ευρασιατικό χώρο αλλά και την Νοτιοανατολική Ασία . Η Ευρώπη μετατρέπεται , όπως λέει ο κ. Φούσκας βαθμηδόν σε παρακολούθημα των επιλογών των ΗΠΑ με μια οικονομία που ρευστοποιείται διαρκώς.
Οι πόλεμοι κυρίως στην Ουκρανία αλλά και το σφαγείο στη Γάζα , δεν μπορούν να αναλυθούν υποστηρίζει , ξεκομμένα από τις τάσεις και την γεωοικονομία, αν και είναι φανερό ότι το Ισραήλ ως κράτος το μόνο σχέδιο που διαθέτει για την περιοχή είναι η ιδιότυπη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων και ο εποικισμός στη Γάζα, με πρόσχημα την εκκαθάριση της Χαμάς. Οι εξελίξεις φέρνουν στο επίκεντρο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όπως λέει ο Βασίλης Φούσκας, στα Ελληνοτουρκικά, η σημερινή πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης δεν έχει τίποτα το καινούργιο.
Οι ρίζες της βρίσκονται στην ήττα του 1922 στο Σαγγάριο και, γεγονός εξίσου σημαντικό, στην ήττα-προδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974. Η ρητορεία του Ερντογάν για το ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο Αιγαίο χωρίς να θιγούν θέματα κυριαρχίας, είναι κενού περιεχομένου. Το θέμα της κυριαρχίας ενός κράτους σε στεριά, αέρα και θάλασσα δεν είναι απλά ένα νομικό κέλυφος, χωρίς περιεχόμενο.
Η κυριαρχία αφορά το ύψιστο θέμα της άσκησης εξουσίας και δημοκρατίας, αφορά το θέμα της λαϊκής περιουσίας και της φορολόγησής της, καθώς και το θέμα της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε μια δοσμένη κοινωνία.
Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σημαίνει αδυναμία της ελληνικής αστικής τάξης ν’ ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και, συνάμα, σημαίνει αποδοχή δυστυχώς ως υπεροχής της τουρκικής αστικής τάξης, να καρπωθεί αυτά τα οποία δεν δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Στην πράξη λέει ο Βασίλης Φούσκας, πρόκειται για ολοκληρωτική συνθηκολόγηση της ελληνικής αστικής τάξης και των ελληνικών πολιτικών ελίτ μπροστά στην ανωτερότητα της τουρκικής αστικής τάξης και των τουρκικών πολιτικών ελίτ. Συνεπώς, τίποτε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει στο μέλλον. Απομένει στον ελληνικό και κυπριακό λαό να καταλάβουν ότι οι ιδεολογίες της “συνεργασίας”, της “φιλίας” και του “κοσμοπολιτισμού” σημαίνουν νατοϊκή κατοχή με τουρκικό παντεσπάνι, νεο-φιλελεύθερη λιτότητα και παντελή απουσία δημοκρατίας.
* Ο Βασίλης Φούσκας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου. Ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies (εκδίδεται από το 1998) και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη Κρατών, Αγορών και Λαών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μελετά ιστορικά το φαινόμενο του ιμπεριαλισμού, του νεο-φιλελευθερισμού / ορντο-φιλελευθερισμού, των ευρω-ατλαντικών σχέσεων, της παγκοσμιοποίησης και τη μεταβαλλόμενη στρατηγική της Αριστεράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο κύριος κορμός του δημοσιευμένου του έργου από το 2005 μέχρι σήμερα (μεταφρασμένο σε πάνω από δέκα γλώσσες) υποστηρίζει τη μετατόπιση ισχύος από τις ευρω-ατλαντικές οικονομίες στην Ασία. Η τελευταία κοινή του μελέτη με το Bülent Gökay για το θέμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Άλλα μεταφρασμένα του έργα στα Ελληνικά είναι: (με Κώστα Δημουλά) "Ελλάδα, Παγκοσμιοποίηση και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολιτική Οικονομία του Χρέους και της Κοινωνικής Κατάρρευσης" (Επίκεντρο 2015), (με Άλεξ Τάκη) "Ο Καρλ Μαρξ στη Λευκωσία" (Θεμέλιο 2009), "Αυτοκρατορία και Πόλεμος" (Ποιότητα 2009) και "Ζώνες Πολέμου" (Ποιότητα 2003).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου