20 Ιουν 2024

Νάξος-Νερό: Ένα μαρτύριο χωρίς σταγόνα

Ειρήνη Προμπονά

Η λειψυδρία φέτος είναι η νούμερο ένα απειλή για τα νησιά των Κυκλάδων. Ο συνδυασμός της έλλειψης νερού με την αύξηση του πληθυσμού στα νησιά λόγω της θερινής περιόδου και του τουρισμού εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Στα χωριά της Νάξου έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα με την πίεση του νερού όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές, καθώς το καλοκαίρι είναι συχνό φαινόμενο, αν λάβει κανείς υπ’ όψην του και την υψομετρική διαφορά.

Στις Μέλανες πριν από μια εβδομάδα μια βλάβη στην αντλία της δεξαμενής άφησε το χωριό για αρκετές ώρες χωρίς νερό, ωστόσο σύντομα το πρόβλημα λύθηκε μόλις διορθώθηκε βλάβη.

Ανατολική άποψη της Στελίδας [φωτογραφία: wikimediacommons.gr]
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Στελίδας Νάξου ενός οικισμού- θέρετρου που βρίσκεται δυτικά της πόλης της Νάξου στο ακρωτήριο Μουγκρί απέναντι από το λιμάνι. Ο λόφος έχει 150 μέτρα υψόμετρο και βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγίου Προκοπίου. Αποτελεί μια μικτή ζώνη με μονοκατοικίες και ξενοδοχεία έχει μείνει χωρίς νερό από την προηγούμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου.Τα περισσότερα σπίτια έχουν δεξαμενές και υδροδοτούνται απ’ αυτές σε περίπτωση ανάγκης. Οι δεξαμενές λειτουργούν με φλοτέρ και όταν πέσει η στάθμη γεμίζουν από το δίκτυο. Φτάνει βέβαια το δίκτυο να έχει νερό. Όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής όμως στο δίκτυο “δεν υπάρχει ούτε σταγόνα!”

Μέρος του σετ αφαλάτωσης στο καρνάγιο της Χώρας. Η υδροληψία γίνεται ακριβώς μπροστά από τα κοντεϊνερς, επιτόπου ενώ σε κοντινή απόσταση μια σωλήνα ρίχνει τον αλμόλοιπο στη θάλασσα [φωτογραφία: Cyclades Open]
Εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και μια παρέμβαση που δεν έγινε

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (17/06) που αφορούσε και την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου το θέμα της υδροδότησης της Στελίδας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ του αντιδημάρχου Ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη και του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Μανώλη Πολυκρέτη.


Ο Φώτης Μαυρομμάτης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις δεξαμενές του δήμου όσον αφορά την επάρκεια του νερού. Όπως είπε “η κατάσταση βαίνει κάθε μέρα επιδεινούμενη σε μέγιστο βαθμό και γίνονται τεράστιες προσπάθειες να μην μείνει κανένας οικισμός του δήμου χωρίς νερό”. 


Ο αντιδήμαρχος ύδρευσης απέδωσε την απουσία νερού σε κάποια καταστήματα του Αγ. Προκοπίου στην διαρρύθμιση του δικτύου, ενώ για την περιοχή της Στελίδας είπε πως το νερό δεν φτάνει εύκολα στα ψηλότερα και εκτός οικισμού κτίρια λόγω της έλλειψης καθώς δεν υπάρχει πίεση. Απαντώντας στον Μανώλη Πολυκρέτη που τόνισε πως το πρόβλημα δημιουργεί ο αγωγός από την δεξαμενή του Αγ. Χρυσοστόμου που είναι κλειστός προς τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε πως η δεξαμενή του Αγ. Χρυσοστόμου “επιζεί οριακά” καθώς η στάθμη βρίσκεται πολύ χαμηλά κι αν ανοίξει τον αγωγό προς Αγ. Προκόπιο και Στελίδα, που εν τω μεταξύ υδροδοτούνται από τις δεξαμενές του Γλινάδου, τότε θα μείνει χωρίς νερό η πόλη της Νάξου και η λάσπη θα μπει στο δίκτυο, όπως υποστήριξε.Ανάμεσα σ’ εκείνους που παρακολουθούσαν δια ζώσης την εξέλιξη του δημοτικού συμβουλίου ήταν και ο Γιάννης Μπάστας χημικός μηχανικός που διαθέτει τουριστικό κατάλυμα στη Στελίδα.

Αυτή ήταν η… ποιότητα του νερού του δικτύου στις 8 Σεπτεμβρίου του 2018 στη Νάξο. [φωτογραφία Κ.Δ.]
Το Cyclades Open επικοινώνησε με τον κ. Μπάστα. Όπως μας είπε πράγματι στη Στελίδα δεν υπάρχει καθόλου νερό στο δίκτυο και θα έπρεπε να υπάρχει όλη αυτή την περίοδο σοβαρή εξοικονόμηση απ’ όλους και όχι σπατάλη νερού. Ο ίδιος αγοράζει νερό, αφού δεν υπάρχει από το δίκτυο. Χρειάζεται περίπου 7 κυβικά μέτρα την ημέρα για το τουριστικό του κατάλυμα που του κοστίζει 200 ευρώ καθημερινά. “Μ’ ένα βυτίο 10 κυβικών παίρνω νερό εγώ και δυο γειτονικά σπίτια, τα οποία δεν διαθέτουν δεξαμενή. Θα κάνω παρέμβαση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου που θα γίνει την επόμενη Παρασκευή. Σκοπός είναι να απελευθερώσουμε τα χέρια του δήμου. Το σύνταγμα λέει πως όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση και πρόσβαση στο αγαθό που λέγεται νερό. Οπότε θα προσφύγουμε δικαστικά και ό,τι γίνει, θα γίνει με δικαστική εντολή” μας είπε.

Νερό, όχι για να το πιείς στο ποτήρι {11 και 14/09/2018) [φωτογραφία: Κ.Δ.]
“Τα νερά είναι πίσω” τα προβλήματα μπροστά

Η τουριστική σεζόν αν και αναμένεται να παρουσιάσει “κοιλιά” σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία τον μήνα Ιούλιο αυξάνει την κατανάλωση από ένα αγαθό που βρίσκεται σε τραγική έλλειψη, σ’ ενα νησί που δυστυχώς δεν είναι οργανωμένο και επαρκώς έτοιμο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της λειψυδρίας. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως τη λύση στο πρόβλημα της Στελίδας θα δώσει η τοποθέτηση ταχυδιϋλιστηρίου που αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με την δημοτική αρχή. Λύση αναμένεται να δώσουν και οι αφαλατώσεις που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην πόλη της Νάξου, αλλά κι αυτή η λύση είναι πυροσβεστική, προϊόν βιασύνης ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και όχι προϊόν χάραξης πολιτικής και διαχείρισης για το νερό. Μια σύμβαση 162 ημερών με δαπανηρό ενεργειακό κόστος λειτουργίας.Αρκεί κανείς να παρατηρήσει από που και πως γίνεται η υδροληψία και η απόρριψη του αλμόλοιπου για να το καταλάβει, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θ’ ασχοληθούμε διεξοδικά τις επόμενες μέρες.

ΜΑΤ στον κάμπο, 2018, άνυδρη καλλιέργεια
Λειψυδρία και ΜΑΤ στα χωράφια

Η λειψυδρία δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στις Κυκλάδες και η Νάξος “με τα ψηλά βουνά και τα βαθιά λαγκάδια” δεν αποτελεί εξαίρεση.Η τελευταία φορά που είδαμε λάσπη να τρέχει από τις βρύσες μας ήταν το 2018. Οι βροχές επέστρεψαν, αλλά η προειδοποίηση αυτή δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψην. Ούτε πως χωρίστηκε το νησί στα δυο και είδαμε στη Νάξο άνδρες των ΜΑΤ να ξεφυτρώνουν μέσα στα χωράφια ενώ είχαμε συμπλοκές και τραυματισμούς.Τώρα είμαστε αγκαλιά με το πρόβλημα χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα εξοικονόμησης προηγουμένως, χωρίς να έχει γίνει κάποια καμπάνια ενημέρωσης, αισιοδοξώντας πως θα περάσουμε τον σκόπελο του καλοκαιριού μόνο με…μικροτραυματισμούς περιμένοντας να βρέξει τον χειμώνα. Ωστόσο, οι υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο από την πλειοψηφία, έχουν προβληματίσει έντονα τους κατοίκους του νησιού και η υπομονή τους αρχίζει να εξατμίζεται. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού τα ανείσπρακτα τέλη για την ύδρευση ήταν περισσότερο από 2 (ολογράφως δύο) εκατομμύρια ευρώ για το 2023 όπως αναφέρθηκε.αίσθηση πολλών κατοίκων στις συζητήσεις πάντως είναι πως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα συνολικά ως μέγεθος στα νησιά. Στην περιοχή της Στελίδας στο ακρωτήρι Μουγκρί, όπως το βλέπει κανείς απ’ τη θάλασσα ερχόμενος από Κουφονήσι, η ανέγερση οικοδομών αυξάνεται δραματικά. “Σε λίγο δεν θα ξεχωρίζεις τον λόφο” μας είπε κάτοικος της περιοχής.


Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου