1 Ιουλ 2024

"Πύρινη κόλαση Ο πρώτος απολογισμός απο τον Δήμαρχο Σερίφου Eυτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές"

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα όσα βίωσε το νησί, το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά
Eυτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές" ήταν η φράση του δημάρχου Σερίφου, που κυριάρχησε στην περιγραφή του στην "Κοινή Γνώμη" για τα αποτελέσματα του "πύρινου εφιάλτη" που χτύπησε για ακόμη μία φορά τη Σέριφο.

Το Σάββατο, 29 Ιουνίου, ήταν μία από τις πολύ δύσκολες ημέρες που είχε να αντιμετωπίσει η Σέριφος, τα τελευταία χρόνια, γιατί η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Λιβάδι, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους, που έπνεαν στην περιοχή, άφησαν πίσω τους πολλές υλικές ζημιές και φυσικές καταστροφές.

Το ιστορικό της φωτιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Λιβάδι της Σερίφου, από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Στο σημείο αρχικά επιχειρούσε ένα όχημα με τέσσερις πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρες, ενώ υπήρχε ενίσχυση από δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, με συνεχή μηνύματά του, ενημέρωνε μέσω της προσωπικής του σελίδας, για την κατάσταση που επικρατούσε, επισημαίνοντας παράλληλα για την ενίσχυση που θα έφτανε στη Σέριφο από τη Σύρο, λέγοντας: "Μεγάλη φωτιά στη Σέριφο. Στο νησί βρίσκεται ένα ελικόπτερο και κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία ελπίζω να μπορέσουν να επιχειρήσουν. Επίσης αναχωρούν από Σύρο, τρία πυροσβεστικά οχήματα με δώδεκα πυροσβέστες. Απευθύνω έκκληση για πολλοστή φορά προς ολους: Δεν ανάβουμε φωτιά στο ύπαιθρο, για κανένα λόγο".

Την ίδια ώρα, μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από τέσσερις περιοχές εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου στη Σέριφο, κάτι που ήταν εξαιρετικά σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Ρεβίνθης. Το μήνυμα ανέφερε, ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι πρέπει να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Σερίφου μέσω του Κουταλά και πρέπει ακόμη να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στις 23:00 το βράδυ, ο κ. Λεονταρίτης, με επόμενο μήνυμά του ανέφερε, ότι, "δυστυχώς η φωτιά είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των ανθρώπων του πυροσβεστικού σώματος και των κατοίκων. Όσοι βλέπουν αυτές τις τραγικές εικόνες, ας αναλογιστούν πόσο επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να ανάβουμε φωτιά τέτοια περίοδο και με αυτές τις καιρικές συνθήκες."

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστικών δυνάμεων όχι μόνο του νησιού, αλλά και από Αθήνα και Σύρο, πλέον η φωτιά (το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου) δεν είχε πλέον ενεργό μέτωπο, αλλά μόνο διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο έχει προκληθεί ήδη σημαντική καταστροφή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, καθώς κάηκαν σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες.


Κ. Ρεβίνθης: "Η ταχύτητα με την οποία μετακινούνταν η φωτιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη"

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε στην εφημερίδα την επόμενη μέρα του πύρινου εφιάλτη που έπληξε το νησί. Ο ίδιος έζησε τη φωτιά λεπτό προς λεπτό, όντας από νωρίς δίπλα στους κατοίκους της περιοχής. Περιγράφοντας, το πως άρχισαν όλα, αναφέρει, ότι, "η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κλείσει μάτι και εμείς, αλλά κυρίως οι πυροσβέστες, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να καταφέρουμε και να σβήσουμε τη φωτιά. Οι δικοί μας πυροσβέστες αλλά και όσοι ήρθαν από Σύρο και Πειραιά, όλοι εργάστηκαν με αυτοθυσία. Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από τον οικισμό Λιβαδάκια, δεν γνωρίζουμε σίγουρα από τι ξεκίνησε, καθώς διεξάγεται έρευνα για να βρεθεί η αιτία. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ήταν τόσο δυνατός ο άνεμος και τόσο έντονη η ξηρασία, που αυτά λειτούργησαν αρνητικά για εμάς και επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορη η φωτιά, με αποτέλεσμα να είναι ασύλληπτη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επί το πλείστον, δεν μπορούσαμε να την προσεγγίσουμε και απλά σε κάποιες στιγμές την παρακολουθούσαμε. Η ταχύτητα με την οποία μετακινούνταν η φωτιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να κάνει την προσέγγιση πάρα πολύ δύσκολη. Στο σημείο της πυρκαγιάς που αναφέρομαι, τα μποφόρ πρέπει να ήταν 9 με 10 σίγουρα".


"Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το 112"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζημιές που άφησε πίσω της, η καταστροφική πυρκαγιά, λέγοντας, ότι, "το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το 112, με την έγκαιρη ενημέρωση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, γιατί ήταν άμεση η ανταπόκρισή του και ναυλώθηκε ένα πλοίο για να έρθουν τα μέσα από τον Πειραιά και από τη Σύρο. Τώρα πλέον θα κάνουμε καταγραφή, έχουν γίνει υλικές ζημίες στο κομμάτι των εξοχικών κατοικιών, αλλά και σε κάποιες αποθήκες και επιχειρήσεις. Μία ιχθυοκαλλιέργεια που υπήρχε στην περιοχή, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και κάποια δίκτυα νερού έχουν υποστεί βλάβες. Γενικότερα υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να καταγράψουμε και θέλουν άμεση επίλυση. Ήδη έχει επικοινωνήσει μαζί μου η γενική γραμματεία για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, για να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά τη διαδικασία των αποζημιώσεων, των αποκαταστάσεων, κλπ. Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις δικές μας ζημιές στις υποδομές, για να έχουν νερό οι κάτοικοι και να μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους. Όσο για αυτούς που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, θα τους πω κουράγιο και υπομονή και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό".


Σε ερώτηση για το πως αντιμετώπισε τη πυρκαγιά ο κόσμος του νησιού, το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Ρεβίνθης, τόνισε, πως, "ο κόσμος καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν κοντά. Απλός κόσμος έφερνε τους πυροσβεστήρες του, για να συμβάλλουν και αυτοί με όσα μέσα μπορούσαν. Οι βουλευτές των Κυκλάδων επικοινώνησαν μαζί μου και βοήθησαν επικουρικά για να έρθουν όσο πιο σύντομα γίνονταν τα μέσα. Είχα επικοινωνία με τον κ. Βρούτση, την κ. Μονογυίου, τον κ. Καφούρο αλλά και με τον κ. Κικίλια".


"Σώσαμε την κατάσταση, όσο μπορούμε να πούμε ότι σώθηκε"

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα μέσα, στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, λέγοντας, "σκεφτείτε ότι τα καναντέρ ήρθαν και έφυγαν. Έκαναν την προσπάθεια για κατάσβεση αλλά υπήρχαν πάρα πολλές αναταράξεις στην περιοχή και αναγκάστηκαν να φύγουν για να μην είχαμε κάποιο ατύχημα. Το ελικόπτερο που είχε έρθει, έκανε κάποιες ρίψεις, αλλά μετά σουρούπωσε και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Οπότε συνεχίσαμε μόνο με τα πεζοπόρα μέσα και τα πυροσβεστικά οχήματα, που έκαναν πολύ μεγάλη δουλειά. Με τόσο ισχυρούς ανέμους, θα μπορούσαν να μη ξεκινήσουν ούτε τα πλοία, που μετέφεραν τη βοήθεια, αλλά ευτυχώς τα κατάφεραν και έφτασαν στο νησί και σώσαμε την κατάσταση, όσο μπορούμε να πούμε ότι σώθηκε"

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου