11 Σεπ 2024

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Το κινητό στην τσάντα και ο λογαριασμός για τα σπασμένα στη μαμά και στον μπαμπά


Δήμητρα Αλεξίου
Νέα σχολική χρόνια με 11αλλαγές που παρουσιάστηκαν σαν αυτές που θα μεταμορφώσουν δραστικά το γερασμένο και γεμάτο ελλείψεις εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Είναι όμως έτσι;
νέα σχολική χρόνια ξεκινάει -για το υπουργείο Παιδείας- με τον «αέρα» της δοκιμής 11 αλλαγών, οι οποίες έχουν προαναγγελθεί εδώ και μέρες και οι οποίες διατρέχουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχουν μάλιστα λανσαριστεί με εμφαντικό τρόπο από την κυβέρνηση, σαν να πρόκειται για τις αλλαγές που θα μεταμορφώσουν δραστικά το γερασμένο και γεμάτο ελλείψεις εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Είναι όμως έτσι;

Η πιο πολυδιαφημισμένη αλλαγή αφορά την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο σχολείο -με τις ποινές να είναι αυστηρές αν ένας μαθητής ανοίξει το κινητό εν ώρα μαθήματος ή διαλείμματος.

Άλλη μια  αλλαγή που συζητείται έντονα είναι η ποινή στους μαθητές που θα καταστρέφουν σχολική περιουσία. Στην ουσία, η ποινή αφορά τους γονείς μιας και είναι και αυτοί που θα επωμίζονται το λογαριασμό για τα σπασμένα. Αν δεν το πράττουν, η ποινή θα εμφανίζεται στα ραβασάκια της εφορίας. Επαναφορά όμως υπάρχει και για την πενθήμερη αποβολή -υπό προϋποθέσεις.

Υπάρχουν και αλλαγές με μη τιμωρητικό χαρακτήρα όπως οι 36.264 διαδραστικοί πίνακες που έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν

μέχρι το τέλος του 2024 σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου -ήδη 28.504 πίνακες βρίσκονται σε σχολικές αίθουσες.

Παράλληλα, τα σχολεία εξοπλίζονται με νέα ρομποτικά συστήματα ενώ εγκαίνια θα κάνουν και το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου αλλά και η εφαρμογή e-parents η οποία θα παρέχει ενημέρωση στους γονείς για τη βαθμολογία, τις ανακοινώσεις και τις ειδοποιήσεις των σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα προστεθούν λειτουργίες για τις απουσίες, την πρόοδο της διδακτέας ύλης και τον προγραμματισμό συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς.

Το κινητό στην τσάντα και ο λογαριασμός για τα σπασμένα στους γονείς

Η απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου δεν είναι νέα «ιστορία». Εγκύκλιος που απαγόρευε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν υπήρχαν συνέπειες για τη χρήση τους.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού τηλεφώνου επιφέρει ποινή μια μέρας αποβολής ενώ άπαξ και βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή του, αυτός ο οποίος βιντεοσκοπεί το πρόσωπο, μαθητής ή μαθήτρια που βιντεοσκοπεί, θα αλλάζει σχολείο.

Ο Ευθύμης Χατζηευσταθίου, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας και εξειδικευμένος εκπαιδευτικός σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης έχει πολλά να πει για το μέτρο της απαγόρευσης του κινητού τηλεφώνου. Όπως λέει στο «Κοσμοδρόμιο»: «με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την αυστηροποίηση των ποινών για την χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές μέσα στα σχολεία, αναδύθηκε ο έμμεσος συνειρμός της επιτακτικής ανάγκης -ζωτικής δίχως υπερβολή- επαναπλαισίωσης του γονεϊκού ρόλου. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε πως ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, πολιτισμικής διαφοροποίησης, γεωγραφικής θέσης στην επικράτεια, η πλειοψηφία των μαθητών και των δύο βαθμίδων διαβιούν δραματικά πολλές -ολοένα και περισσότερες – ώρες απέναντι από μία οθόνη είτε για χάρη του gaming,  είτε στα social media, δίχως να υπάρχει ο παραμικρός γονεϊκός έλεγχος  δίχως να τίθενται όρια και συνέπειες -λέξεις κλειδιά για τη διαπαιδαγώγηση- από τους γονείς. Συνιστά, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η οργανωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη, λειτουργία «Σχολών Γονέων» με συμβουλευτικό ρόλο, οι οποίες θα λειτουργούν και με on-off εξωτερικά κίνητρα για όσους συμμετέχουν.

Εμείς, στη Σχολική μας Κοινότητα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, με την υποστήριξη του Συμβούλου Εκπαίδευσης, του κυρίου Τάσου Ασβεστά και την επιστημονική εποπτεία του νεοσύστατου Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων με έδρα στο Αιγάλεω υλοποιήσαμε πέρσι πιλοτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα στις υποδομές του Φορέα με τη συμμετοχή και Ρομά γονέων, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι αφενός θα συνεχιστεί και φέτος αφετέρου θα πλαισιωθεί από περισσότερους γονείς».

Διευθυντής σε γυμνάσιο στο Γαλάτσι μεταφέρει στο «Κοσμοδρόμιο» μια παρόμοια εικόνα. Όπως μας λέει: «Με τα κινητά τηλέφωνα έχουμε μεγάλο θέμα. Νομοθεσία υπήρχε και πριν. Απλώς τώρα γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο σε περίπτωση που ανέβει παράνομο υλικό. Γενικά, οι συνάδελφοι δεν είναι εναντίον αυτού του μέτρου. Κατά την άποψη πολλών από εμάς, τα παιδιά δεν πρέπει καν να το έχουν κλειστό στην τσάντα. Δεν πρέπει να το έχουν καθόλου μαζί τους στο σχολείο. Είναι μεγάλος πειρασμός, με την πρώτη ευκαιρία το ανοίγουν. Περιμένουμε να δούμε τώρα και τις αντιδράσεις των μαθητών».

Ο ίδιος διευθυντής σημειώνει ακόμα πως μάλλον σύμφωνοι είναι οι εκπαιδευτικοί και με την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής σε σκληρές περιπτώσεις, όπως να ανεβάσει ένας μαθητής υλικό προσωπικών στιγμών των συμμαθητών του στα social media.  

Σχετικά με το ψηφιακό φροντιστήριο στη Γ΄ Λυκείου, ο διευθυντής εκτιμά πως μπορεί να λειτουργήσει μόνο για τους μαθητές που βρίσκονται σε απομονωμένα μέρη της Ελλάδας. «Πάντως… μυρίζει webex. Άλλη μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη απόπειρα ψηφιακής εκπαίδευσης».

Όσον αφορά στο μέτρο της πληρωμής των σπασμένων σχολικών υποδομών που θα προκαλεί ένα παιδί, από τους γονείς του, ο διευθυντής αναρωτιέται: «πώς θα καταλογίζονται οι ζημιές; Πώς θα ταυτοποιείται ο μαθητής; Οι κάμερες στα σχολεία απαγορεύονται. Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί αυτό;».  Ο ίδιος βέβαια παραδέχεται πως υπάρχουν σχολεία στα οποία η φθορά των υποδομών «είναι συχνή και σημαντική».

Κονιορτοποίηση τμημάτων

Αυτό με το οποίο σίγουρα διαφωνούν οι εκπαιδευτικοί είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων οι οποίες φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του γυμνασίου στο Γαλάτσι: «Είναι τελείως απαράδεκτο αυτό με τις συγχωνεύσεις, κόβονται διαρκώς τμήματα, είναι μεγάλη οπισθοδρόμηση. Ενώ μέχρι τώρα τα τμήματα μέχρι 27 μαθητές δεν χάνονταν, τώρα προσθέτουν και ένα +10% περίπου μαθητών σε κάθε τάξη. Φανταστείτε όμως τμήμα με 30 μαθητές. Τι δουλειά μπορείς να κάνεις σε ένα τέτοιο τμήμα; Στο δικό μου σχολείο ήδη χάσαμε ένα τμήμα στην Β΄ Γυμνασίου και τώρα θα έχουμε δύο τμήματα με 29 μαθητές. Κι εκτός από τη ζημιά που προκαλεί στους μαθητές, προκαλεί και στους καθηγητές μιας και χάνονται συνολικά 34 ώρες από κάθε περικοπή τμήματος. Αν για παράδειγμα έχεις 10 τμήματα σε ένα σχολείο, καλύπτεται το ωράριο ας πούμε 20 καθηγητών. Αν χαθεί ένα τμήμα, δηλαδή χαθούν 34 ώρες, τότε ο φιλόλογος θα είναι μείον 6 ώρες, ο μαθηματικός μείον 4 ώρες κ.ο.κ, πράγμα που σημαίνει πως όλοι αυτοί οι καθηγητές θα πρέπει να πάνε και σε άλλο σχολείο για να συμπληρώσουν τις ώρες που πρέπει».


Η Γαύδος δικαιώθηκε αλλά έχασε δύο εκπαιδευτικά χρόνια

Άλλη μία  από τις φετινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ήταν πως σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαύδος και οι Αρκιοί θα αποκτήσουν από φέτος μόνιμους εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων, ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα θα χρησιμοποιείται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για την Έφη Γεωργακά Λιουγάκη, κάτοικο Γαύδου, της οποίας τα δύο παιδιά που φέτος θα φοιτήσουν στην Γ΄ Γυμνασίου, πέρασαν δύο ολόκληρες σχολικές χρονιές εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να διαβάζουν μόνα τους, με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βοηθούσαν αφιλοκερδώς τα παιδιά με εξ αποστάσεως μαθήματα, η απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη είναι μια δικαίωση, η οποία όμως ήρθε καθυστερημένα και αφού τα παιδιά της κας Λιουγάκη έχουν βιώσει έντονο ρατσισμό επί δύο χρόνια, όπως λέει η ίδια στο «Κοσμοδρόμιο».«Είναι απίστευτη η αντίσταση που συναντήσαμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Η τότε δήμαρχος του νησιού, όπως και η τότε υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μας έλεγαν πως έπρεπε να φύγουμε από την Γαύδο και να μετακομίσουμε στο Ηράκλειο για να φοιτήσουν τα παιδιά στην Α΄ Γυμνασίου.

Μας έλεγαν πως αυτό είναι το σωστό -να χωριστεί στα δύο η οικογένεια, αφού ο άντρας μου ως γεωργός πρέπει να μένει στο νησί. Μας έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν σε σχολικό περιβάλλον με πολλά άλλα παιδιά. Αυτή είναι η άποψη τους για την εκπαίδευση στην ελληνική Περιφέρεια κι ενώ το δημογραφικό πρόβλημα καλπάζει. Έπρεπε να φτάσουμε στις υπερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για να καταφέρουμε το αυτονόητο- δάσκαλο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Την πρώτη χρονιά που προσπαθήσαμε μόνοι μας στο σπίτι, το μόνο τους μέλημα ήταν να μας βάζουν απουσίες. Επί δύο χρόνια πηγαίναμε στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς οικογενειακώς στο Ηράκλειο για δεκαπέντε ημέρες και μέναμε σε ξενοδοχείο για να δίνουν τα παιδιά τις προαγωγικές εξετάσεις. Αυτό που αποφάσισαν λοιπόν φέτος είναι το αυτονόητο».


Πηγή : https://kosmodromio.gr/


to synoro blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου