Νέα προσπάθεια, προκειμένου να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς της Σύρου να αναλάβουν δράση σωτηρίας του μόνου δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου στις Κυκλάδες, επιχειρεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου.
Με δηλώσεις της στην εφημερίδα η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Καλογεράκη, υπογραμμίζει ότι εν αναμονή της επίσκεψης του υπουργού Υγείας στο νησί – κατόπιν ενεργειών του προέδρου του Επιμελητηρίου Γιάννη Ρούσσου – είχαν παγώσει προσωρινά τις αντιδράσεις τους: «Θεωρούσαμε, ότι ηθικά… εάν εμείς κάναμε μια κινητοποίηση θα ήταν κόντρα σε αυτό που είχαμε συμφωνήσει να αναλάβει ο κ Ρούσσος» λέει χαρακτηριστικά.
Υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος
Η ίδια δεν κρύβει την δυσαρέσκεια της από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Γεωργιάδη στο νησί, λέγοντας πως το μόνο – από τα ελάχιστα που δεσμεύτηκε – είναι ότι ανοίχτηκαν οι δέκα θέσεις επικουρικών νοσηλευτών: «Τίποτα άλλο. Ούτε τα εσωτερικά μας θέματα δεν έχουν βρει λύση» τονίζει.
Προς επίρρωση των λόγων της επικαλείται συμβάν κακοποιητικής συμπεριφοράς σε νοσηλεύτρια από γιατρό συγκεκριμένου τμήματος στο οποίο υπάρχει πρόβλημα, ενάμισι μόλις μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, το οποίο ανέδειξε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν αναφερθεί από το Σύλλογο εκεί που πρέπει. Σε εισαγγελείς, στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Αγαπηδάκη, στον υπουργό Υγείας και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους και στο διοικητή της ΥΠΕ κ. Ροϊλό» λέει και συνεχίζει: «Παραδόθηκαν φάκελοι με ένα μέρος αναφορών τόσο του προσωπικού, όσο και άλλων που έχουν γίνει από ασθενείς. Το 70% όμως του προβλήματος είναι η υποστελέχωσή μας και ένα 30% είναι αυτό που συμβαίνει σε ένα τμήμα. Αυτοί οι αρμόδιοι, που έπρεπε να έχουν βάλει τα πράγματα στις θέσεις τους, είναι αυτοί στους οποίους έχουμε απευθυνθεί. Αυτό που μπορώ να πω, είναι, ότι ούτε στο εσωτερικό πρόβλημα δεν έχει βρεθεί λύση. Το μόνο από αυτά που δεσμεύτηκε και έχει γίνει είναι ότι άνοιξαν οι δέκα θέσεις επικουρικών. Τίποτα άλλο».
Πάγια θέση του Συλλόγου ένα νέο νοσοκομείο
Αναφορικά με τις τελευταίες αναβαθμίσεις στο Νοσοκομείο και την προοπτική κατασκευής ενός νέου κτηρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων καθιστά σαφές ότι στα αιτήματά τους (πάγιο) είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου και ότι σαφέστατα την βρίσκει σύμφωνη η δήλωση του Χρήστου Καφτηράνη στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν τα μπαλώματα ενός παμπάλαιου κτηρίου και επιτέλους η πρωτεύουσα του νομού να αποκτήσει το δικό της νέο νοσοκομείο. Δεν αξίζει η πρωτεύουσα του νομού να έχει ένα νέο κτήριο, το οποίο να μπορεί να νοσηλεύσει όλα τα νέα τμήματα; Αυτό δεν θα σταματήσει ο Σύλλογός μας να το ζητάει. Ναι, συμφωνούμε με αυτό που είπε ο κ Καφτηράνης. Δεν ξέρω φυσικά πόσο διαθέσιμη είναι η Κυβέρνησή του να δώσει χρήματα για να ανεγερθεί ένα καινούργιο κτήριο» υπογραμμίζει..
Προσωπικό στο όριο της κατάρρευσης
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, με την υφιστάμενη στελέχωση, καιρό τώρα, έχει επέλθει κόπωση στο προσωπικό: «Το φωνάζουμε αυτό… Είναι ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο της Σύρου αλλά και για τους κατοίκους των Κυκλάδων, ότι κι αυτοί θα έπρεπε να αγωνίζονται για το Νοσοκομείο της Σύρου… Στα καλέσματα του Συλλόγου, για την υγεία τους, για τα παιδιά τους οφείλουν να είναι όλοι κάτω. Μη ξεχνάμε ότι το προσωπικό αυτό προέρχεται από τη φάση της πανδημίας το 2020. Είμαστε το ίδιο προσωπικό και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια ογκολογική μονάδα, χωρίς στελέχωση. Μόνο με μια ογκολόγο και μια νοσηλεύτρια, η οποία θα έχει ειδικευτεί, και μια βοηθό φαρμακείου. Δεν ανοίγεται έτσι μια ογκολογική υπομονάδα. Όπως και για την παιδιατρική – χρόνια πίσω που δημιουργήθηκε – είχαμε τρεις παιδιάτρους, αλλά προσωπικό δεν προσλήφθηκε. Πήρανε από διάφορα τμήματα άτομα, αποδυναμώνοντας τα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ανοίγουν για λίγο καιρό με το συγκεκριμένο προσωπικό, και στην πορεία βλέπουν ότι πασχίζουν τα παλιά τμήματα να βγάλουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα» σημειώνει.
Στοιχεία που σοκάρουν
Τα στοιχεία που παραθέτει στη συνέχεια, δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό, καθιστώντας σαφές σε όλους πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα το Νοσοκομείο της Σύρου σύντομα θα πάψει να επιτελεί το ρόλο του: «Τελικά αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα, είναι ότι τα παιδάκια της παιδιατρικής εξυπηρετούνται από τις νοσηλεύτριες της χειρουργικής. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει ήδη στη ΜΑΦ και θα συμβεί και στην ογκολογική. Δεν μπορεί το προσωπικό να το αντέξει άλλο αυτό. Δεν μπορούν οι γιατροί αυτή τη στιγμή να καλύπτουν εφημερίες ενός μήνα. Στην παθολογική έχουν μείνει τρεις γιατροί, η μια εκ των οποίων είναι υπό παράταση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει με τον όγκο της δουλειάς που έχουν. Και μην ξεχνάμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τετραπλασιάζεται η δουλειά μας. Γιατί αυξάνεται πάρα πολύ ο πληθυσμός στα Κυκλαδονήσια και στη Σύρο… Έχουμε μια από τις καλύτερες μονάδες τεχνητού νεφρού και αυτό το χρωστάμε στον κ. Παπαχριστόπουλο και την κ. Σιαπέρα. Αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαχριστόπουλος είναι υπό παράταση. Ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει και αυτός τον εαυτό του, όπως και η κ.Σιαπέρα. Αν αποφασίσει τελικά να σταματήσει την παράτασή του και να συνταξιοδοτηθεί κινδυνεύει να κλείσει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Η ΜΑΦ,επίσης, έχει μείνει με δύο γιατρούς. Τη διευθύντρια εντατικολόγο η οποία είναι και αναισθησιολόγος, και τον καρδιολόγο. Από τους τέσσερις δηλαδή έχουν μείνει δύο η οποίοι απασχολούνται σε διαφορετικά τμήματα. Ο κ. Χατζηγεωργίου στη μονάδα εμφραγμάτων και η κ. Κυριακάκη, η διευθύντρια, στο χειρουργικό. Δηλαδή από τους τέσσερις έχουμε μείνει με δύο αναισθησιολόγους. Δηλαδή, μιλάμε για ένα νοσοκομείο…. Βαδίζουμε σε πολύ λεπτές γραμμές. Δεν έχουμε εδώ και καιρό ψυχίατρο ενηλίκων και δεν έχουμε νευρολόγο. Ποιος θα δει τα εγκεφαλικά; Ποιος θα δει ανθρώπους που μπορεί να έχουν νευρολογικά νοσήματα χρόνια, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, τους ασθενείς Απ’ τα τροχαία που χρειάζονται νευρολόγο. Τρία χρόνια, τουλάχιστον, είμαστε χωρίς νευρολόγο. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το οσοκομείο δεν πάει καλά».
Συνεχίζοντας τονίζει πως πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι η είσοδος ιδιωτών στα νοσοκομεία: «Είναι «αγάπη» στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα» λέει προσθέτοντας πως από οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε η διοίκηση του Νοσοκομείου για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, το κόστος τριπλασιάζονταν: «Ο Υπουργός Υγείας ρώτησε τον Διοικητή αν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιος εργολάβος. Όντως εκδηλώσανε, αλλά δεν τους συνέφερε αυτά που έδινε το νοσοκομείο, οπότε μοιραία συνεχίζει όπως παλιά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, ανά πάσα ώρα και στιγμή δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα και δεν θα επιθυμήσουνε να έρθει μέσα εργολάβος» υπογραμμίζει.Σε ότι αφορά εξοπλισμό, φαρμακευτικά υλικά και οιαδήποτε άλλα αναλώσιμα, ξεκαθαρίζει πωςτο νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Αυτό από το οποίο πάσχουμε είναι το προσωπικό» υπογραμμίζει. .
Εύσημα στους Ναξιώτες
Στην κατακλείδα απονέμει τα εύσημα στους Ναξιώτες για τους αγώνες που δίνουν για τη θωράκιση του Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου του νησιού τους: «Έχει τέσσερις παθολόγους, με πολύ λιγότερες κλίνες, κι εμείς έχουμε τρεις» λέει και συνεχίζει:.»Έχει τέσσερις ορθοπεδικούς, και ενώ εδώ γίνονται τα ορθοπεδικά χειρουργεία – μας στέλνουν περιστατικά κι από τη Νάξο- εμείς έχουμε τρεις. Έχει τέσσερις παιδιάτρους, εμείς τρεις. Τώρα παίρνουν θέση και για το χειρουργό. Μπράβο τους! Πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί δεν θα πάω ποτέ κόντρα σε νησιά. Γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα, της νησιωτικότητας, τον αποκλεισμό. Προσωπικά δίνω ένα τεράστιο μπράβο στους Ναξιώτες που αγωνίζονται για το καλό του νησιού τους, σε όλους τους τομείς. Ο Δήμαρχος της Νάξου δίνει κίνητρα. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο του ανθρώπου αυτού, γιατί δίνει επίδομα στέγης σε όποιον γιατρό πάει στη Νάξο. Οκ. Δεν βοηθάει το κράτος, δεν πρέπει όμως να προστατεύσουμε το Νοσοκομείο μας και να βάλουμε όλοι λίγο πλάτη;» διερωτάται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου