30 Απρ 2024

Προβλήματα με το νερό για οφειλές 10ετίας -διαχείρηση της λειψυδρίας -δρομολόγια πλοίων -ειδικό χωροταξικό -Λειτουργία της Μαρίνας & ητροφοδοσία νερού


2η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ
26/4/2024
ΘΕΜΑ 1ο
Ενημέρωση σχετικά με την αποστολή λογαριασμών ύδρευσης παλαιότερων ετών πέραν της δεκαετίας. Εισηγητής Δημήτριος Γκιολές.
Σχετικά με τους λογαριασμούς ύδρευσης παλαιότερων ετών που στέλνονται στους Δημότες μας & συγκεκριμένα από το 2008-2013, μας παρέπεμψαν στη εγκύκλιο 534/4-5-2023, που σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 5027/2023, όσες οφειλές γεννήθηκαν μέχρι και τις 31-12-2018 & μπορούν να αναζητηθούν-εισπραχθούν, εξακολουθούν να αναζητούνται & να βεβαιώνονται για 2 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.5027/2023 δηλαδή από 02/03/2023.
Σε αυτό το σημείο προτείναμε να ανατεθεί σε Δικηγόρο και να εξεταστεί η περίπτωση των Δημοτών που έχουν πληρώσει τους εν λόγω λογαριασμούς και α)δεν έχουν τις αποδείξεις λόγω της παρέλευσης των 10 και πλέον ετών & β)στους λογαριασμούς των τελευταίων ετών δεν εμφανίζονταν ανεξόφλητες οφειλές, αλλά προέκυψαν τώρα. Μας απάντησαν ό,τι δε χρειάζεται Δικηγόρος και οι Δημότες μπορούν να αιτηθούν αποστολή χρηματικού καταλόγου, ώστε να αναζητηθούν οι καταβολές που έχουν κάνει, για να δικαιωθούν.
Επίσης, τονίσαμε ότι την εγκύκλιο την γνώριζε η παρούσα Διοίκηση από τις 4 Μάϊου 2023, η οποία και τότε ήταν Διοίκηση και δεν ανακοίνωσε το θέμα ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές και να το φέρει μετά, πράγμα που υλοποίησε με αριστουργηματικό τρόπο.
ΘΕΜΑ 2ο
Σχετικά με την Λειτουργία του τουριστικού καταφυγίου καθώς & με την τροφοδοσία νερού στα κότερα κατά τους θερινούς μήνες.
Εισηγητής Θωμάς Γούναρης.
Εδώ μας απάντησαν ό,τι το Λιμενικό ταμείο εισπράττει για το νερό που δίνει στα σκάφη και ο Δήμος αμείβεται με βάση τον Λογαριασμό ύδρευσης που εκδίδει στο όνομα του Λιμενικού ταμείου. Επειδή το τουριστικό καταφύγιο είναι μη αδειοδοτημένο το λιμενικό ταμείο με βάση ειδική διάταξη μπορεί να παρέχει νερό στα κότερα.
Ο Δήμαρχος πρότεινε, σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, να παρθεί η απόφαση αν πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε νερό στα σκάφη ή όχι.
ΘΕΜΑ 3ο
Ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες καθώς & των ενεργειών που γίνονται για την επίλυση του προβλήματος.
Εισηγητής Λυμβαίος Ιωάννης.
Εδώ μας απάντησαν ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί: α) Με την ενοικίαση ενός ταχυδιυλιστηρίου που θα εγκατασταθεί στο φράγμα για το φιλτράρισμα του νερού του φράγματος & για την επεξεργασία 1000 m 3/d νερό την ημέρα ή 43m3 νερό την ώρα. Έχει παρθεί και η σχετική απόφαση από την Δημοτική Επιτροπή στις 22-03-2024, β) Με την ενοικίαση δύο μονάδων αφαλάτωσης στον Αυλόμωνα 300 κυβικών για έξι μήνες.
ΘΕΜΑ 4ο
Ενημέρωση σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων κατά την θερινή περίοδο και τι συμβαίνει με την διακοπή δρομολογίων από την Zante Ferries, ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου από τον Ιανουάριο & πως σκοπεύει να κινηθεί ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά ή αεροδρόμια.
Εισηγητής Κατερίνα Σγουρδαίου.
Όπως ανέφερε και η εισηγητής η Zante ferries έχει κρατήσει ένα μόνο δρομολόγιο την εβδομάδα προς τη Σέριφο, διακόπτοντας ουσιαστικά την επαφή μας με σειρά νησιών, όπως Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη-που έχει & αεροδρόμιο-με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές απώλειες τουριστικής κίνησης & διασύνδεσης, τόσο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα όσο και την Θερινή Περίοδο.
Αντικαταστάθηκε με το Άνεμος, που όμως σταματά στη Μήλο.
Όσον αφορά στις προτάσεις που είχε κάνει η παράταξή μας στις 17-1-2024:
α) Για μια εποχιακή εξάμηνη γραμμή (γραμμή ανάγκης) που να περιέχει τα νησιά Κύθνος - Σέριφος - Σίφνος - Μήλος - Κίμωλος από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο κάθε έτους. Μας απάντησε ο κύριος Δήμαρχος ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για να επιτευχθεί αυτό.
β) Την εισήγηση προς το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την διαδρομή της μίας από τις τρεις δρομολογήσεις της άγονης γραμμής σε Σέριφος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ίος - Σαντορίνη. Σ' αυτό το ερώτημα μας απάντησε ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του πλοιοκτήτη.
Ο Σύλλογος Καταλυμάτων Σερίφου, έχει στείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς για τη μη έγκαιρη ανάρτηση των δρομολογίων & για την έλλειψη διασύνδεσής μας με τα γύρω νησιά. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση από την Magic sea Ferries για την παρουσία της ή μη στη διασύνδεσή μας μέσω Λαυρίου-απάντησαν ό,τι αναμένουν την απόφαση του Υπουργείου.
Επίσης, ο κύριος Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν άμεσα επιστολές στην εταιρεία Magic sea Ferries για την διασύνδεσή μας με το Λαύριο & στην Zante Ferries για να περιλαμβάνει στα δρομολόγια της τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το Νησί της Σερίφου.
ΘΕΜΑ 5ο
Ενημέρωση σχετικά με το ειδικό χωροταξικό και τη συγκρότηση ομάδας μηχανικών και δύο αιρετών . Εισηγητής Κωνσταντίνος Σαραφείδης.
Αυτό το θέμα είχε συζητηθεί με ερώτηση που είχε υποβάλλει η αντιπολίτευση στις 30-03-2023 σχετικά με την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τα 3 κυκλαδίτικα νησιά στον κατάλογο των 7 πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων της Ευρώπης μεταξύ αυτών και το νησί μας την Σέριφο. Είχαμε προτείνει τότε την ανάγκη ετοιμότητας με την συγκρότηση προτάσεων, ενόψει της κατάρτισης πολεοδομικών σχεδίων για τον καθορισμό ζωνών, ανάδειξη του τοπίου μας και συνεργασία μεταξύ του υπουργείου τουρισμού και του υπουργείου περιβάλλοντος για την ενσωμάτωση της φέρουσας ικανότητας στον χωρικό σχεδιασμό. Εκεί προτάθηκε από τον κύριο Δήμαρχο ομάδα τριών μηχανικών και δύο αιρετών ώστε να καταρτιστούν και να αναδειχθούν οι προτάσεις μας, αλλά δεν έχει συσταθεί ακόμη. Ο κύριος Δήμαρχος μας απάντησε ότι στο προσεχές συμβούλιο του Μαΐου θα συζητηθεί το θέμα αυτό.
Για την «Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας»
Ο Επικεφαλής της παράταξης
& Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερίφου
Γκιολές Δημήτρης
Πηγή : 

Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας


to synoro blog

1 σχόλιο:

  1. Η ξενοδωχειακες μοναδες πληρωσανε ? Η τα σπασμενα θα τα πληρωσουν η μεροκαματιαριδες αιντε μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή