30 Απρ 2024

Χωρίς ζημιές από την κατολίσθηση στη Θηρασιά. Τι λένε οι κάτοικοι [Βίντεο]


Μαύρισε ο ουρανός από τη σκόνη εξαιτίας της κατολίσθησης στον Κόρφο.

Η επόμενη μέρα της κατολίσθησης, που σημειώθηκε το απόγευμα της 27ης Απριλίου, βρήκε το λιμάνι του Κόρφου χωρίς ζημιές. «Το μόνο που είδαμε ήταν ένα σύννεφο σκόνης που μας κάλυψε» λένε κάτοικοι στο santorinimagazine.

 


«Ο ουρανός μαύρισε και χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να αρχίσει να  αχνοφαίνεται ο ήλιος. Δεν ξέραμε τι έχει συμβεί, το μόνο που βλέπαμε ήταν η σκόνη». Τα βράχια που παρασύρθηκαν ήταν ογκώδη, το χώμα ωστόσο που υπήρχε στο σημείο απέτρεψε τη συνέχεια της πορείας τους και δεν κύλησαν πιο κάτω.


Σε ορισμένα καταστήματα τα τραπέζια και οι αυλές τους έχουν καλυφθεί με στρώμα σκόνης, ενώ σε άλλα κατάφεραν να καθαρίσουν ήδη και την Κυριακή λειτουργούσαν σαν να μη συνέβη τίποτα.

Δημήτρης Συρίγος, Πρόεδρος της Κοινότητας Θηρασιάς. [santorinimagazine]
Την Κυριακή μικρές πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν από ψιλά διασχίζοντας τα χώματα στην πλαγιά δημιουργώντας μικρά σύννεφα σκόνης.«Η περιοχή του Κόρφου δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση γεωτεχνικά, δεν έχουν γίνει έργα ανάσχεσης. Δεν έχουν γίνει ποτέ στον Κόρφο, υπάρχουν πακέτα λάβας που πρέπει να αντιμετωπιστούν» είπε στο santorinimagazine ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Bουγιουκαλάκης, Προϊστάμενος του τμήματος φυσικών κινδύνων του ΕΑΓΜΕ. 


«Βρεθήκαμε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα και πραγματοποιήσαμε ελέγχους, έχουμε καταθέσει ήδη την έκθεση μας στον Δήμο Θήρας. Χρειάζεται μελέτη εφαρμογής υπάρχουν 2-3 ζώνες που πρέπει να γίνουν εργασίες σταθεροποίησης των πρανών και άλλες εργασίες».


Ο Δήμος Θήρας έχει στα χέρια του τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε αυτοψίες και εξέτασε το λιμάνι του Κόρφου, το Αμμούδι, και το Λιμάνι των Φηρών, πριν δύο εβδομάδες.


 Η σχετική έκθεση προέκυψε από την ενεργοποίηση του Μνημονίου συνεργασίας του ΕΑΓΜΕ και της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας,  με πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας.


Κατολίσθηση στη Θηρασιά. “Δεν έχουν γίνει έργα ανάσχεσης” – Βίντεο

Πηγή : santorinimagazine

to synoro blog

1 σχόλιο:

  1. Παλι καλα που δεν ηταν ανθρωποι να τους πετρωνε τα πετρωματα στη σαντορινη ειναι ηφαιστιογενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή