10 Δεκ 2012

Η φίλη του Γιώργου, που έχασε τους πάπυρους της κατζελαρίας

09.12.2012
Ανεκτίμητης αξίας ιστορικά κειμήλια έχουν κάνει... φτερά από τον Δήμο Σερίφου και πλέον οι δικαστικές Αρχές ψάχνουν να βρουν πού βρίσκονται και ποιος τα έχει στην κατοχή του! Η περίεργη «εξαφάνιση» των κειμηλίων ερευνάται πλέον από την πταισματοδίκη Σύρου.

Πρόκειται για δύο χειρόγραφους κώδικες (πάπυροι) του 18ου αιώνα, οι οποίοι φυλάσσονταν στο νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Σερίφου επί δεκαετίες, ωστόσο, κατά την τελευταία παράδοση - παραλαβή, φέρεται να μην δόθηκαν από την απερχόμενη δήμαρχο Αγγελική Παπαλεξοπούλου - Συνοδινού στον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αντώνιο Αντωνάκη.

Κατά παράδοση, πάντα οι συγκεκριμένοι κώδικες παραδίδονται από δήμαρχο σε δήμαρχο, σύμφωνα με αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους εισαγγελείς Εφετών Αιγαίου και Πλημμελειοδικών Σύρου τεσσάρων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Σερίφου (Αλέξανδρος Λιβάνιος, Αθανάσιος Χρυσολωράς, Ιωάννης Μουστάκας, Νικόλαος Βιτώριος) τον Οκτώβριο του 2012.

 Ετσι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «κυριακάτικη δημοκρατία», η απερχόμενη δήμαρχος είχε παραλάβει στις 31 Δεκεμβρίου 2002 τους κώδικες, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η αναφορά των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων, η δεύτερη κατάν σειρά από τους ίδιους, προκάλεσε προ ημερών την εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, η οποία ανατέθηκε σε πταισματοδίκη.

 Μαζί με την αναφορά αυτή ερευνάται από τη δικαστική λειτουργό και η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει για την υπόθεση ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης κατά παντός υπευθύνου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.

«Μέχρι του Οκτωβρίου έτους 2010 που παραιτήθηκε για να πολιτευθεί στην Αττική, εκλεγμένη δήμαρχος Σερίφου ήταν η κυρία Αγγελική Παπαλεξοπούλου - Συνοδινού. Η εν λόγω, καίτοι είχε παραιτηθεί από τον Οκτώβριο του 2010, προέβη μόλις την 9/04/2011 στην παράδοση κάθε φύσης στοιχείων, περιουσιακών κ.ά., στον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αντώνιο Αντωνάκη. Μετά τόσους μήνες από την παραίτησή της, η απερχόμενη δήμαρχος δεν παρέδωσε τους άνω αναφερόμενους, μεγάλης ιστορικής και λοιπής αξίας χειρόγραφους κώδικες, τους οποίους και παρανόμως είχε αφαιρέσει από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Για το άνω γεγονός και την ομολογημένη παράνομη ενέργεια, ο νυν δήμαρχος απέστειλε στην τέως δήμαρχο σχετική από 12/04/2011 επιστολή (παραδοθείσα αυθημερόν στην άνω κυρία επί αποδείξει), ρωτώντας τη για την τύχη των παρανόμως αφαιρεθέντων, χωρίς να δώσει η κυρία τέως απάντηση ως όφειλε» επισημαίνεται στην αναφορά των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων. Απάντηση δεν έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το εξώδικο των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων προς την κυρία Συνοδινού.

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι επισυνάπτουν στην αναφορά τους την επιστολή του δημάρχου Σερίφου, στην οποία αναφέρεται ότι η κυρία Συνοδινού είχε παραδεχτεί ότι πήρε τους κώδικες σπίτι της, αλλά, όπως υποστήριξε, τους είχε επιστρέψει στο δημαρχείο. Το κατά πόσο ευσταθεί ο ισχυρισμός της θα ερευνηθεί πλέον από την πταισματοδίκη Σύρου.

Στην αναφορά τους οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν προς τις εισαγγελικές Αρχές: «Τον απολύτως ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο η πρώην δήμαρχος χειρίσθηκε τα της τύχης των ιστορικών αυτών βιβλίων τα οποία από του έτους 1754 βρίσκονταν στο Δημαρχείο Σερίφου, πηγή γνώσεως για κάθε νεότερο για την εν γένει ιστορία του νησιού μας, παραδιδόμενα από δήμαρχο ή κοινοτάρχη σε δήμαρχο ή κοινοτάρχη, οι οποίοι τα φύλαγαν επί αιώνες ως κόρη οφθαλμού, μέχρις ότου η άνω αναφερόμενη τα αντιμετώπισε, ως περιγράφεται, με εγκληματική αμέλεια.

Δηλαδή εν αγνοία πάντων, παρανόμως, τα αφαίρεσε από τον φυσικό και νόμιμο χώρο τους, μεταφέροντάς τα σε άγνωστο χώρο, με τα παραπάνω αποτελέσματα, δηλαδή να είναι άγνωστη η τύχη τους». Επιπλέον, ζητούν λόγω της τεράστιας ζημίας που προκαλείται για τον δήμο και το νησί από την απώλεια των κωδίκων «όχι μόνο οικονομική, αλλά, κυρίως, ιστορική και πολιτισμική», να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα στην προκειμένη υπόθεση.


«Θυμηθείτε εάν πράγματι τα έχετε επιστρέψει»

Με επιστολή του στις 12 Απριλίου 2011 ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης ζήτησε από την απερχόμενη δήμαρχο Αγγελική Συνοδινού να τον ενημερώσει για την τύχη των κωδίκων. «Στις 9 Απριλίου 2011 έγινε η παράδοση και παραλαβή των πάγιων στοιχείων του δήμου (εξοπλισμός, βιβλία κ.λπ.) από εσάς ως απερχόμενη δήμαρχος, προς εμένα, ως παραλαμβάνοντα, υπογράφοντας την ίδια στιγμή το σχετικό πρακτικό.

Ωστόσο, δεν παραδόθηκαν ποτέ σε εμένα δύο παλαιοί χαρτώοι κώδικες κατζελαρίας Ν. Σερίφου, παρότι, όπως με πληροφορήσατε, τους είχατε σε (άγνωστο χρόνο) επιστρέψει στο κτίριο του δημαρχείου από το σπίτι σας όπου τους είχατε μεταφέρει (σε άγνωστο επίσης χρόνο κατά την πρώτη τετραετία της θητείας σας ως δημάρχου, τα έτη 2003-2007).

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς τα βιβλία αυτά, λόγω της παλαιότητας και του περιεχομένου τους, αποτελούν πολύτιμα κειμήλια του δήμου και των δημοτών, σας παρακαλώ να εντείνετε τις προσπάθειές σας να θυμηθείτε εάν πράγματι τα έχετε επιστρέψει στο δημοτικό κατάστημα και πού τα έχετε τοποθετήσει. Διαφορετικά, θα πρέπει να υποβληθεί μήνυση για κλοπή γιατί σημαίνει πως κάποιος τα έχει αφαιρέσει από το δημαρχείο. Παρακαλώ να μου απαντήσετε το ταχύτερο δυνατόν». Σημειώνεται ότι η κυρία Συνοδινού δεν απάντησε ποτέ...


Ανεκτίμητα αρχεία

Οι δύο παλαιοί χαρτώοι κώδικες κατζελαρίας Ν. Σερίφου, των οποίων η τύχη αγνοείται, είναι τα βιβλία-κτηματολόγια τα οποία τηρούνταν στη γραμματεία της κοινότητας (την κατζελαρία του νησιού) και στα οποία καταγραφόταν όλη η φορολογούμενη έγγεια ιδιοκτησία με τον φόρο του καθενός αναλυτικά.

Τα κατάστιχα είναι χρονολογημένα το 1754, το 1781 και το 1790. Επιφορτισμένος με την τήρηση αυτών των βιβλίων ήταν ο εκάστοτε κατζιλιέρης του νησιού, ο οποίος αναλάμβανε τη σύνταξη ή την ενημέρωση της «τάνσας», όπως ονομάζονταν τα κατάστιχα αυτά στη διάλεκτο της εποχής.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ιστορικά βιβλία, οι συγκεκριμένοι κώδικες έκλειναν με τις ακόλουθες φράσεις από τις οποίες φαίνεται η σπουδαιότητα που τους αποδίδονταν από τους κατοίκους του νησιού: «Η μεν χείρ η γράψασα σήπεται τάφω» (Γραφή δε μένει αιώνας απέραντους). Στα βιβλία αυτά καταχωρίζονταν χρήσιμα στοιχεία για το νησί και την ιστορία του, όπως για παράδειγμα ο πληθυσμός, οι οικισμοί, οι ασχολίες των κατοίκων, ονοματολογία, συγγενικά συμπλέγματα.


Ευνοούμενη (επί χρόνια) του Παπανδρέου

Από διάφορα δημόσια αξιώματα έχει παρελάσει η πρώην δήμαρχος Σερίφου και σημερινή δημοτική σύμβουλος στον διερευνημένο Δήμο Κηφισιάς Αγγελική Συνοδινού. Αρχιτέκτων μηχανικός και με μεταπτυχιακά στο Πάντειο, έχει διατελέσει νομάρχης Δωδεκανήσου, νομάρχης Ανατολικής Αττικής και γενική γραμματέας του υπουργείου για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η στενή φιλική της σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την οδήγησε να διεκδικήσει ανεπιτυχώς με την παράταξη Πόλη Φως τη θέση της δημάρχου στον ενιαίο Δήμο της Κηφισιάς (όπου διαμένει και ο κ. Παπανδρέου), με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εκείνη υποδέχτηκε και τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ημέρα των τελευταίων δημοτικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου 2010 σε σχολείο της Ν. Ερυθραίας, όπου πήγε ο κ. Παπανδρέου να ψηφίσει.


Αθηνά Ζούλη
Πηγή : http://www.dimokratianews.gr

to synoro blog

4 σχόλια:

  1. Ναι μεν αλλά δεν μας έγραψε ότι ήταν και κομματικό στέλεχος και προσωπική φίλη του Αντωνη Σαμαρά στην Πολ.Ανοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη κάτι μου θυμίζει όλο αυτό, το σημαντικό δεν είναι, και δεν με ενδιαφέρει με ποίους είναι φίλη η πρώην Δήμαρχος, σημασία έχει, ότι στην θητεία της σαν Δήμαρχος, από ότι φαίνεται, δεν κοίταζε το καλό του Νησιού, αλλά, ήταν μέρος ενός πολιτικού συστήματος,και για να μη κρυβόμαστε αυτό λέγεται καπιταλισμός, τώρα ίσως κάποιοι σκεφτούν, τι βλακεία είναι αυτή,και εδώ έρχομαι να ρωτήσω που είναι αυτά τα έγγραφα; πως εκ του θαύματος χαθήκαν; μήπως λένε ότι δεν ανήκει τίποτα στην εταιρεία σπήλιαζέζα από τη γη που διεκδικεί; Και μη μου πει κανείς ότι ο Αγγελόπουλος δεν είναι καπιταλιστής. Αυτό το πολιτικό σύστημα δεν έχει αλλάξει, παρά μόνο πρόσωπα,όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, θα βρεθούν πολλοί τέτοιοι Δήμαρχοι, και αν φύγουν θα έρθουν άλλοι. Ένα λοιπόν άρθρο σαν αυτό σίγουρα είναι καλό, μέχρι ένα σημείο, γιατί αφήνει στο απυρόβλητο αυτό το σύστημα. Υ.Γ. Για τον τωρινό Δήμαρχο τα λόγια είναι φτώχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θωμά δέν θέλω να είμαι άδικος προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβη ειναι αφελές να πιστέψω οτι μέσα σε μια νύκτα αυτοί οι πάπυροι εξαφανίστηκαν κάθε λογικός ανθρωπος θα αντιδρούσε υπάρχουν και τα δικαστήρια που θα αποφασίσουν για την υπόθεση εγώ δεν ειμαι αρμόδιος για αυτό Μπορώ ομως να πω την αποψή μου ότι κάποια συμφέροντα συνέφερε να εξαφανιστούν αυτοί οι ΠΑΠΥΡΟΙ .Οσο για το έργο της πρώην δημάρχου είμαι υποχρεωμένος να πω για την διαμαρτυρία της για τίς ανεμογενήτριες και για την κατασκευή του περιφεριακού ΛΙΒΑΔΙ -ΚΕΝΤΑΡΧΟς από την άλλη αναρωτιέμαι αν η εμπλοκή ενός δημάρχου σε τέτοιο σκάνδαλο ειναι χαρακτηριστικό της διαπλοκής που κινούν τα γνωστά λαμόγια της ελληνικής επικράτειας. Σίγουρα το κοματικό παρελθόν της πρώην δημάρχου με το κόμα της ρεμούλας και της διαπλοκής ενισχύει τις αμφιβολίες μου για το προσωπο της πρωην δημάρχου αυτό όμως που με λυπεί πιο πολύ παρατήρησσα μπαινοντας στήν σελίδα της πρώην δημάρχου στο φατσοβιβλίο και δεν είδα ούτε έναν σερφιώτη φίλο ...λυπάμε ειλικρινά και ξέρεις τον λόγο ...τον ανέφερες πριν απο λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απαντώντας στον ανώνυμο φίλο του blog serifos η διαπλοκή η πράσινη θα είναι η μπλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...