4 Ιουν 2013

H ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ξεκινά την καλοκαιρινή πολιτιστική κίνηση στο νησί η παρουσία της θα δώσει το μύνημα ότι οι σερφιώτες και οι σερφιώτισες στηρίζουν γιατί αγαπούν το νησί τους και φροντίζουν και για την καλή παρουσία της Σερίφου στην καλοκαιρινή περίοδο 
γγ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
«Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ»



Ο Σύλλογος Γυναικών Σερίφου Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ιδρύθηκε το 2002. Σαν σκοπό του έχει

 α) την ανάπτυξη και διατήρηση δεσμών μεταξύ των γυναικών της Σερίφου, καθώς και η διάδοση πνεύματος αλληλεγγύης ανάμεσά τους, β) την ουσιαστική συμβολή στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών και της νήσου Σερίφου, γ)την διάδοση και διάσωση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η προβολή και η τόνωση της πολιτιστικής καλλιτεχνικής εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας και παραδόσεως της Σερίφου, καθώς και η γενικότερη προβολή του νησιού και των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών του και της ιστορίας του, δ) την μελέτη των προβλημάτων της Σερίφου και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και προσπάθειας για την περαιτέρω εμπορική και τουριστική της ανάπτυξη, ε)την συνεργασία του με άλλους συλλόγους, εντός και εκτός Σερίφου, για την πολιτιστική, καλλιτεχνική, εμπορική και τουριστική προβολή της Σερίφου και η συνεχής προσπάθεια για το σκοπό αυτό.

 Η επισήμανση των τοπικών προβλημάτων και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση των λύσεών τους, στ) την επισήμανση και προώθηση λύσεων, που σχετίζονται με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της Σερίφου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του νησιού, ζ)την καταγραφή των κοινωνικών προβλημάτων, όπως υγείας, παιδείας, βρεφών και ηλικιωμένων και γενικά η συμμετοχή στην βελτίωση της κοινωνικής υποδομής του νησιού σε συνεργασία με τον Δήμο ή άλλους αρμόδιους φορείς, η)την βελτίωση των συνθηκών ζωής τόσο των μονίμων κατοίκων της Σερίφου, όσο και των εποχιακών κατοίκων ή επισκεπτών γενικότερα, ι)την συμμετοχή και άσκηση παντός κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.
Για την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών ο Σύλλογος έχει τα ακόλουθα μέσα: Την διοργάνωση εκδηλώσεων καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. 



 Την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων χειροτεχνίας, εκθέσεων προβολής τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων. Τις δημόσιες διαλέξεις, τις συγκεντρώσεις και συζητήσεις, τις παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων τους Συλλόγου, τις εκδόσεις βιβλίων, διαφημιστικών φυλλαδίων, εφημερίδων.

 Την συμμετοχή σε εκδηλώσεις τουριστικού, εμπορικού, ευρύτερα κοινωνικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Την διοργάνωση εκδρομών εντός και εκτός Σερίφου. Την συμμετοχή σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Την συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις ή κάθε είδους εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Την δυνατότητα υποβολής προτάσεων για υπαγωγή σε προγράμματα ή πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και προβολή του νησιού.
Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει όλες μας να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος από τους πιο πάνω αναφερόμενους σκοπούς του Συλλόγου μας. 


Καθιερωμένες πια εκδηλώσεις είναι η κοπή της πίτας μας μαζί με χοροεσπερίδα μέσα στον Ιανουάριο εκάστου έτους. 

 Την Διοργάνωση της Καπετανίας (ενός παλιού αποκριάτικου εθίμου της Σερίφου) την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Γιορτή την ημέρα της γυναίκας όπου καλούμε όλους (άνδρες και γυναίκες) για να τους κεράσουμε ΄ένα ποτήρι κρασί ή ποτό σε κάποια αίθουσα και συνήθως το γλέντι κρατάει έως το πρωί της επόμενης ημέρας. 

Την διοργάνωση παζαριού παραδοσιακών προϊόντων συνήθως το δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου στον χώρο του γραφείου μας (η γιορτή αυτή περιλαμβάνει και παραδοσιακή μουσική και προσφορά εκ μέρους του Συλλόγου μεζέδων και κρασιού) και τέλος την διοργάνωση εκδρομών . 

Εκτός από όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες εκδηλώσεις ο σύλλογός μας έχει οργανώσει ομιλίες με θέμα την θέση της γυναίκας στην Σέριφο από τα παλιά χρόνια έως σήμερα. Έχουμε διοργανώσει επίσης φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, παραστάσεις με κλόουν για τα παιδιά που μένουν μόνιμα τον χειμώνα στην Σέριφο. 


Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΑ είναι ένα έθιμο παγανηστικό που παρέλαβε και διέσωσε η εκκλησία μας και μάλιστα το Μοναστήρι των Ταξιαρχών από τα προχριστιανικά χρόνια. Ήταν μία θεατρική παράσταση την οποία χρηματοδοτούσε το ίδιο το Μοναστήρι και έπαιρναν μέρος και οι ίδιοι οι Καλόγεροι. 


 Με την επανάσταση του 1821, οι πρόσφυγες που ήλθαν στην Σέριφο και που το Μοναστήρι τους εγκατέστησε στα κελιά του έφεραν τις δικές του εμπειρίες και μέσα στην όλη παράσταση προστέθηκε η Καπετανία, σαν μία σύγκρουση των Καπετανάτων.
Τότε χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η Καπετανία της Χώρας και η Καπετανία των Χωριών. 


 Σ΄ αυτή την περίοδο χωρίζανε τους ρόλους εναλλάξ. Την μία χρονιά η Χώρα έκανε τους Αιγυπτίους και τα Χωριά τους Έλληνες και την άλλη χρονιά το αντίθετο.
Η καπετανία επέδρασε καθοριστικά στην Κοινωνική ζωή του νησιού. Έμεινε μέσα σε τοπωνύμια, παρατσούκλια και επίθετα.


Κάθε χρόνο όμως αλλάζανε θέμα , ρόλους και έργο.
Συγκεντρωνόντουσαν το πρώτο Σάββατο της αποκριάς όλοι οι νέοι και βγάζανε με ψηφοφορία τους Καπετάνιους.


 Ένας Καπετάνιος για την Χώρα και ένας για τα Χωριά. Μετά την εκλογή των Καπετάνιων αποφασιζότανε το έργο και ο καθένας έπαιρνε τον ρόλο του χωρίς να του τον αναθέσει κάποιος άλλος. Η σύγκρουση (πόλεμος) γινότανε το προτελευταίο Σάββατο της Αποκριάς έξω από το Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Όταν τελείωνε η μάχη, μπαίνανε όλοι μέσα στο Μοναστήρι, με άδεια τα τουφέκια, για να προσκυνήσου.

 Οι καλόγεροι τους υποδεχόντουσαν μέσα στο Μοναστήρι με κρασί , τυρί και ψωμί. Τους πλήρωναν μάλιστα τότε και τα μπαρουτόβολα που είχαν αγοράσει για τον πόλεμο. Σε αντάλλαγμα όλοι που παίρνανε μέρος στην Καπετανία πήγαιναν το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς και σκάβανε τα αμπέλια του Μοναστηριού.

Από τις απόκριες του 2003 ο Σύλλογός μας, προσπάθησε να αναπαράγει πάλι το έθιμο της Καπετανίας. Καταφέραμε λοιπόν, με δική μας πρωτοβουλία, να μαζέψουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε με στολές που έχει ο καθένας στο σπίτι του και άλλοι ξεκινώντας από την Χώρα άλλοι από τα Χωριά (Παναγιά, Γαλανή, Κένταρχο) να συγκεντρωνόμαστε σε ένα από τα χωριά (Παναγιά) και να ξεκινάμε την γύρα - Καπετανία μαζί με τα παραδοσιακά μας όργανα (λαούτο, βιολί, σουράβλι και τουμπί) σε όλα τα χωριά της Σερίφου, περνώντας και από το Μοναστήρι των Ταξιαρχών (όπως ορίζει το έθιμο) και αργά το απόγευμα να καταλήγουμε στην πλατεία της Χώρας. 


 Για τον σκοπό της Καπετανίας, κάθε χρόνο τυπώνουμε προγράμματα με το ιστορικό και το πρόγραμμα της Καπετανίας και αφίσες οι οποίες τοιχοκολλούνται σε διάφορα κεντρικά σημεία στην Σέριφο και στα πλοία της γραμμής, για να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα νησιά.


Σημειωτέον είναι ότι από την Καπετανία ο Σύλλογος δεν έχει έσοδα καθόλου, αντίθετα πληρώνει για την μεταφορά των εορταστών με τα λεωφορεία και για το υλικό που τυπώνει για την ενημέρωση του κόσμου (αφίσες και προγράμματα).



Το «παζάρι» των τοπικών προϊόντων αφορά γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν τα μέλη του Συλλόγου μας, διάφορα βότανα (π.χ φασκόμηλο) που μαζεύουμε , τα οποία τα εκθέτουμε συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, στο χώρο που έχουμε για γραφείο, και πάλι προσφέροντας (κερνώντας) ντόπιο κρασί και τοπικούς μεζέδες όσους έρχονται για να τιμήσουν την εκδήλωσή μας αυτής.


 Στην εκδήλωση συνηθίζεται να παρευρίσκονται και οι ντόπιοι μουσικοί του νησιού μας οι οποίοι διασκεδάζουν τον κόσμο αφιλοκερδώς. 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Σύλλογος Γυναικών Σερίφου ίδρυσε χορευτικό τμήμα. Στο χορευτικό αυτό τμήμα συμμετέχουν περίπου εβδομήντα άτομα κάθε ηλικίας. Τον Ιούνιο του 2011, το χορευτικό τμήμα έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση η οποία καθήλωσε όλους τους Σεριφιώτες αλλά και τους επισκέπτες του νησιού που την παρακολούθησαν. Για φέτος το Καλοκαίρι ευελπιστούμε να επιτύχουμε κάτι ισάξιο ή και καλύτερο.


Πηγή : ANDROMEDA

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...