8 Σεπ 2013

Δίνει το όνομά τους σε δύο κορυφές της διάσημης οροσειράς

Νεπάλ: Τιμά τους πρώτους ανθρώπους που κατέκτησαν τα Ιμαλάια
O Νόρκεϊ Τέντσινγκ και ο σερ Έντμουντ Χίλαρι ( Πηγή: REUTERS/Peter Jackson)



Στις 29 Μαΐου 1953 ο σερ Έντμοντ Χίλαρι και ο Νόρκεϊ Τέντσινγκ έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή των Ιμαλαΐων στα 8.848μ. 
Τώρα η κυβέρνηση του Νεπάλ αποφάσισε να τους τιμήσει δίνοντας το όνομά τους σε δύο κορυφές της επιβλητικής οροσειράς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, οι δύο κορυφές που θα πάρουν το όνομα των πρωτοπόρων έχουν ύψος 7.681μ και 7.916μ. και δεν έχουν ακόμα κατακτηθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, η χώρα ελπίζει με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει ακόμα περισσότερους αναρριχητές, ενισχύοντας έτσι και τα τουριστικά έσοδα.

Περίπου το 4% της οικονομίας του Νεπάλ προέρχεται από τον τουρισμό.

Ο βρετανός σερ Έντμουντ Χίλαρι πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 2008. Ο Τέντσινγκ -κάτοικος του Νεπάλ- πέθανε στα 72 του το 1986.

Το 1953, η βρετανική αποστολή ήθελε με κάθε τρόπο να κατακτήσει τα Ιμαλάια, αφού μόλις ένα χρόνο νωρίτερα το όνειρο είχε αγγίξει μια ελβετική αποστολή.

Επιπλέον, μια άλλη ομάδα γάλλων ετοιμαζόταν πυρετωδώς να κάνει το ίδιο. Ο Τέντσινγκ είχε εργαστεί για την ελβετική αποστολή και ήταν εξαιρετικά έμπειρος.

Οι επικεφαλής της βρετανικής ομάδας αποφάσισαν να αναθέσουν στον Χίλαρι και τον Τέντσινγκ την όλη προσπάθεια. Εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για το πλέον κατάλληλο ζευγάρι.

Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου 1953 οι δύο άνδρες αναχώρησαν από τη βάση τους (στα 8.500μ.) και ξεκίνησαν για την κορυφή. Έφτασαν εκεί μόλις πέντε ώρες αργότερα.

Από τότε περίπου 4.000 γενναίοι έχουν κατακτήσει τη Στέγη του Κόσμου, μεταξύ αυτών, ένας 80χρονος ιάπωνας, ένας αμερικανός τινέιτζερ, αλλά και ένα άτομο με προβλήματα όρασης.
Πηγή :http://trelogiannis.blogspot.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...