1 Φεβ 2015

Συγκλονιστικό VIDEO από το Γεφύρι Αρτας



Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκύψει από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στην Ήπειρο.  
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρωθυπουργός που κατάγεται από τα μέρη που πλήττει η κακοκαιρία έδειξε εκτός από αντανακλαστικά και ευαισθησία.
«Πρώτο μας καθήκον σήμερα είναι να ενεργοποιήσουμε την Πολιτεία και από από αύριο να επουλώσουμε τις πληγές», τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι ότι «δεν κινδύνευσε και δεν κινδυνεύει καμία ανθρώπινη ζωή».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσφέρει δωρεάν τη μελέτη αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που πλήττονται, ενώ μίλησε και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Ψαθά, ειδικότερα για τον νομό Άρτας, όπου έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
Εικόνες βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτονται στην Άρτα όπως μεταδίδει το Epirusgate και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κράνος.
Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα.

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποιους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.
Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας γεφύρι της Πλάκας, δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το Σάββατο το πρωί τα Τζουμέρκα.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα το 1866.
 
 
Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού ενώ τα νερά του Κομποτέικου παρέσυραν τα πάντα, ακόμη και τη γέφυρα που ένωνε τους οικισμούς στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.
Μετά τις συνεχείς συσκέψεις που έγιναν από το μεσημέρι του Σαββάτου κρίθηκε αναγκαίο να αρχίσει άμεσα η επισκευή των πυλώνων της γέφυρας έτσι ώστε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.
Οπως αναφέρει το epirusgate, τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.
Πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.


Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.


Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Εκκενώνονται χωριά στην Άρτα
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.


Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώνονται προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.


Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση
 δειτε το βιντεο
.https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=4Dc4iTWYfiQ&x-yt-cl=85114404
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...