12 Μαρ 2015

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου...Το σύνολο των αλλαγών για το 2015 σε Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο -

 Υπόστεγο επιβατών λιμάνι Σερίφου

Τη σφραγίδα τους στην “ατζέντα” του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για το 2015 έδωσαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου χθες το μεσημέρι, εγκρίνοντας ομόφωνα την πρώτη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού σύμφωνα με τις ρεαλιστικές ανάγκες των παραλιακών μετώπων και των χερσαίων ζωνών σε Σύρο, Σέριφο, Κέα και Κύθνο. Η εν λόγω αναμόρφωση αφορά σε μελέτες και έργα που διαγράφηκαν, σε προϋπολογισμούς μελετών κι εργασιών που μειώθηκαν, καθώς και σε προμήθειες που αυξήθηκαν και σε νέα έργα, εργασίες και μελέτες που εγγράφηκαν για το τρέχον έτος. Τρεις διαγραφές... στην Ερμούπολη Σύμφωνα με την εισήγηση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, για το τρέχον έτος, καθώς δεν προβλέπεται να απαιτηθούν οι σχετικές δαπάνες για παρεμβάσεις κι έργα στην Ερμούπολη, αποφασίσθηκε να διαγραφούν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμένα της πόλης με ποσό 70 χιλ. Ευρώ, καθώς και το ποσό των 116 χιλ. Ευρώ για την επισκευή του υφιστάμενου οδοστρώματος στην παραλιακή οδό “Ακτή Εθνικής Αντίστασης”. Επιπλέον, υπερψηφίστηκε η πρόταση να διαγραφεί το έργο της κατασκευής συμπληρωματικών σχαρών ομβρίων παραλιακού δρόμου έναντι της Επιχείρησης Χαλανδριανή, προϋπολογισμού 5 χιλ. Ευρώ.

Υπόστεγο επιβατών λιμάνι Σερίφου

Αυξήσεις για pillars και μειώσεις από masterplan δύο λιμένων 

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου αφορούν σε παραλιακά τμήματα και χερσαίες ζώνες, στα οποία προσεγγίζουν ιστιοπλοϊκά, σκάφη και κότερα αποφασίσθηκε να αξιοποιηθεί το ποσό των 55 χιλ. Ευρώ για την προμήθεια πωλητών παροχών νερού και ρεύματος (pillars) καθώς και ανταλλακτικών προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες. Δεν είναι λίγα τα ζητήματα που έχουν καταγραφεί σε όλα τα νησιά ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου σε πολλά χερσαία τμήματα των οποίων, είτε δεν λειτουργούν τα εν λόγω μηχανήματα, είτε έχουν υποστεί πολύ σημαντικές φθορές. Επιπλέον, αποφασίσθηκε και η συντήρηση – επισκευή ορισμένων μηχανημάτων παροχής νερού και ρεύματος προς εξυπηρέτηση των χρηστών, με ποσό που ανέρχεται σε 11.185 ευρώ. Πέραν αυτής της απόφασης, τα μέλη ομόφωνα ψήφισαν τη μείωση πιστώσεων από υποστηρικτικές μελέτες στο πλαίσιο εκπόνησης των masterplan για τους λιμένες Μέριχα Κύθνου και Κορησσίας Κέας ποσών 37 χιλ. Ευρώ και 10 χιλ. Ευρώ αντίστοιχα.

 Υπόστεγο επιβατών λιμάνι Σερίφου

Η πλειοψηφία των νέων εγγραφών ενισχύει τη Σύρο

 Σημαντικά κερδισμένη φαίνεται να είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε σχέση με τα άλλα τρία νησιά που ανήκουν στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, καθώς στη Σύρο αφορούν οι δεκαπέντε από τις δεκαεννέα νέες εγγραφές έργων, εργασιών, μελετών και προμηθειών. Αξίζει να σημειωθεί, πως, στην Κύθνο προβλέπεται να προχωρήσουν οι ύφαλες επισκευές στον προβλήτα αλιευτικών σκαφών του Μέριχα με ποσό 12 χιλ. Ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και ο έλεγχος και η τοποθέτηση πλωτών προβλητών στα Λουτρά με χρηματοδότηση 15 χιλ. Ευρώ. 

Όσον αφορά στη Σέριφο 3.500 ευρώ θα προωθηθούν για επισκευές και βελτιώσεις του υπόστεγου επιβατών ενώ 6.500 ευρώ έχουν προβλεφθεί για επισκευές και ενίσχυση του παραλιακού δρόμου και των πεζοδρομίων του λιμένα Σερίφου.

 Υπόστεγο επιβατών λιμάνι Σερίφου

Από τις σημαντικότερες αποφάσεις των μελών του Λιμενικού Ταμείου για τη Σύρο, αποτελεί η έγκριση μελέτης για τη βελτίωση προβλήτας ανεφοδιασμού και δρόμου πρόσβασης στην περιοχή ΜΕΤΚΑ (όπισθεν αθλητικού κέντρου, αίθ. Δ. Βικέλα) με ποσό 116 χιλ. Ευρώ, αλλά και με 20 χιλ. Ευρώ η Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ερμούπολης. Επιπρόσθετα, έχει υπάρξει μέριμνα για επισκευές και βελτιώσεις στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ερμούπολης με χρηματοδότηση 12 χιλ. Ευρώ, καθώς και για εργασίες καθαρισμού κι ευπρεπισμού του αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης με 23.200 ευρώ. Ταυτόχρονα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 έχουν υπολογισθεί 12 χιλ. Ευρώ για ύφαλες επισκευές στον προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων και 5 χιλ. Ευρώ για την κατασκευή προστατευτικού τοίχου και εργασίες μικροεπισκευών στο αλιευτικό καταφύγιο.

 Οι παρεμβάσεις στα χωριά 

Παρεμβάσεις ωστόσο, θα καταγραφούν και σε χερσαία - παραλιακά τμήματα των χωριών της Σύρου. Ειδικότερα, με το ποσό των 8 χιλ. Ευρώ θα επισκευασθεί η ράμπα ανέλκυσης σκαφών στην Φάμπρικα, με 8 χιλ. Ευρώ θα προβεί το Λιμενικό Ταμείο σε επισκευές, βελτιώσεις και συντηρήσεις στο αλιευτικό καταφύγιο της Ποσειδωνίας ενώ με 4.650 ευρώ θα προχωρήσει η τοπογραφική – βυθομετρική αποτύπωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Κίνι. Προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών θα υπάρξει για τον Μέγα Γιαλό με 8.700 ευρώ, ενώ με 3 χιλ. Ευρώ θα υλοποιηθούν βελτιώσεις στο αλιευτικό καταφύγιο του Φοίνικα και με ανάλογο χρηματικό ποσό, θα προχωρήσει το Ταμείο σε βελτιώσεις της χερσαίας ζώνης του Κινίου συνολικά. Αξίζει να επισημανθεί, πως, εργασίες θα υπάρξουν στη θέση “Κύματα” στην Ερμούπολη με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας μέσω του προβλεφθέντος ποσού των 5 χιλ. Ευρώ, ενώ για την προμήθεια οικίσκων για τις ανάγκες φύλαξης στο πλαίσιο της ασφάλειας του λιμένα για την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στη Σύρο έχει εγγραφεί το ποσό των 5.800 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ανάλογα με τη ροή των έργων όπως διευκρινίστηκε, ενδέχεται να ακολουθήσει άλλη τροποποίηση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νησιών.
Υπόστεγο επιβατών λιμάνι Σερίφου

 Οικονομικά στοιχεία

 Μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας αλλά και σοβαρών αναγκών που προκύπτουν για την “θωράκιση” αλλά και τη βελτίωση των χερσαίων υποδομών των τεσσάρων προαναφερθέντων νησιών, το Λιμενικό Ταμείο φαίνεται να βαδίζει με σταθερότητα σε οικονομικό επίπεδο. Ο εισηγητής του θέματος, υπογράμμισε ότι το οικονομικό έτος 2013 είναι το οικονομικό “μαξιλάρι” σύμφωνα με το οποίο συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2015, καθώς το έτος 2014 τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 6.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι σε επίπεδο εισπράξεων γενικά το Λιμενικό Ταμείο “προχωρά καλά”, αναφέροντας πως, 31/12/2013 τα έσοδα ανήλθαν σε 1.121.352, 00 ευρώ και το 2014, στο ποσό των 1.115.009,00 ευρώ. Τέλος, σημείωσε πως, στις 31/12/2014 το χρηματικό υπόλοιπο που υπάρχει στο ταμείο της Υπηρεσίας ανέρχεται στο ποσόν του 1.384.226,68 ευρώ. Ο αρμόδιος υπάλληλος, επεσήμανε δε, πως κύρια μεταβολή που πρέπει να επισημανθεί σε οικονομικό επίπεδο είναι πως, “Η διαφορά από χρηματικό υπόλοιπο που υπάρχει στο ταμείο της Υπηρεσίας την 31/12/2014 1.384.226,68 μείον από χρηματικό υπόλοιπο που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό 766.441,69 ανέρχεται στο ποσόν 617.784,99”. Πρόκειται για χρήματα με τα οποία “θα καλυφθούν δαπάνες” όπως ορίζεται στα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν στα μέλη.
Πηγή : Κοινή γνωμη

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...