15 Μαρ 2015

Ενδιαφέρον δείχνουν οι κτηνοτρόφοι για την ίδρυση μικρών τυροκομείων


Μεγάλη απήχηση φαίνεται ότι έχει στον κτηνοτροφικό κόσμο, η προοπτική ίδρυσης μικρών τυροκομείων από παραγωγούς μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ B 3438/2014). Σύμφωνα με την ΚΥΑ: Εθνικά μέτρα και παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004, (ΦΕΚ B 3438/2014) στην οποία θεσπίζονται οι κανόνες για την παραγωγή και την άµεση διάθεση παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ορίζεται στα 300 κιλά ημερησίως η χρησιµοποιούµενη ποσότητα γάλακτος για τις ανάγκες ιδιοπαραγωγής τυριών.Παραγωγοί μάλιστα τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ η δημιουργία μικρών παραδοσιακών τυροκοµείων µε λιγότερη γραφειοκρατία αποτελούσε πάγιο αίτηµα του κλάδου, ωστόσο «οι τοπικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα».
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε στις 19/2 στην Δράμα (από το Κέντρο «Δήμητρα») σχετική ενημερωτική εκδήλωση. Σε αυτή, ο ομιλητής της εκδήλωσης κ. Παπαδούδης Ανέστης, κτηνίατρος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, ανέφερε ότι τα προϊόντα πρέπει να είναι ιδιοπαραγόμενα, σε χώρο διακριτό από την σταυλική εγκατάσταση, εντός όμως των ορίων αυτής, τα δε προϊόντα (τυρί, γιαούρτι) διατίθενται αποκλειστικά από τους παραγωγούς σε λαϊκές αγορές, farmer market ή στον χώρο παραγωγής. Σημαντική παρέμβαση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, έκανε το στέλεχος της Αναπτυξιακής Δράμας, κ. Μανώλης Χατζόπουλος, ο οποίος τόνισε την δυνατότητα χρηματοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος κατά 50%, μέσα από το πρόγραμμα Leader, το οποίο για τον Ν. Δράμας λήγει στις 7 Απριλίου. Κλείνοντας την εκδήλωση, πολλοί εκ των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την επιθυμία τους προς τον προϊστάμενο του Κέντρου «Δήμητρα» Δράμας, κ. Άνθιμο Αναστασιάδη, για την πραγματοποίηση και μιας άλλης ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα την τυροκομία.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Κέντρου «Δήμητρα» Δράμας, κ. Άνθιμο Αναστασιάδη ο οποίος μας ανέφερε: «η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε ήταν μεγάλη αλλά σύμφωνα με όσα ανάφερε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανέστης Παπαδούδης κτηνίατρος της Δ.Α.Ο. & Κ. της Π.Ε. Δράμας θα πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις από πλευράς πολιτείας για την λειτουργία τέτοιων μικρών τυροκομείων».
Από την πλευρά του ο κ. Ανέστης Παπαδούδης, κτηνίατρος της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας τόνισε: «καθημερινά προκύπτουν και νέα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν. Για παράδειγμα αν ένας παραγωγός ο οποίος επιθυμεί να κάνει ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και μετά από λίγο καιρό βλέπει ότι η δουλειά του πάει καλά εμπορικά ίσως θελήσει να προχωρήσει σε πωλήσεις και εκτός λαϊκών αγορών. Τι έξτρα απαιτήσεις θα του ζητηθούν; Λεπτομέρειες σαν και αυτή δεν τις γνωρίζουμε».
Και προσθέτει: «Αυτό που συνιστούμε είναι οι παραγωγοί να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή ώστε να αποσαφηνιστούν κάποια σημεία που αφορούν την επισήμανση των τελικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι πάντως δείχνουν ενδιαφέρον και όχι μόνο στην Δράμα. Πρέπει όμως να γίνουν προσεκτικά βήματα. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης επισήμανση των προϊόντων και έλεγχοι ώστε να προστατεύονται από κάποιους επιτήδειους ίσως που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να πουλούν προϊόντα που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές.
Τέλος το στέλεχος της Αναπτυξιακής Δράμας, κ. Μανώλης Χατζόπουλος ανέφερε στον ΑγροΤύπο σχετικά με την προοπτική χρηματοδότησης τέτοιου είδους επενδύσεων: «η προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμα υπάρχουν πολλές ασάφειες στην λειτουργία αυτών των μικρών τυροκομείων. Δεν μπορεί να μην διασφαλίζεται η ασφάλεια για την παραγωγή των τροφίμων που θα πωλούνται. Εμείς με αφορμή τα μικρά αυτά τυροκομεία παρουσιάσαμε στην ενημερωτική εκδήλωση του Κέντρου – Δήμητρα, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να επιχορηγηθεί για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων».
Και κατέληξε λέγοντας: «Εφόσον διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα πάντως οι παραγωγοί θα μπορούν να ενισχύονται για την δημιουργία τέτοιων μικρών τυροκομικών μονάδων μέσω του leader. Να διευκρινίσουμε πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις ακόμα και σήμερα αφού το δικό μας leader ολοκληρώνεται στις 7 Απριλίου. Όμως αν θα έχουν εκδοθεί οι διευκρινήσεις όταν θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επένδυση είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...