10 Μαΐ 2015

Θυσία στον βιομηχανικό τουρισμό η παραλία της Βαρβαρούσας

Της Ράνιας Λαζαρίδου
Ξεχάστε τις δωρεάν παραλίες και στο όμορφο νησί της Σύρου!  Οι παραλίες του Γαλησσά, της Βάρης, των Αγκαθωπών, του Κόμητου, του Μέγα Γιαλού, του Κινιού, του Δελφινιού και της Αμπέλας έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση, σχεδόν εξολοκλήρου, σε ιδιώτη αφήνοντας ελάχιστο ελεύθερο δημόσιο χώρο για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν μια θέση στον ήλιο.
Σαν να μην έφθανε αυτό σειρά για ιδιωτικοποίηση παίρνει μια εκπληκτικής ομορφιάς παραλία του νησιού που βρίσκεται εντός οριοθετημένης περιοχής NATURA που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Πρόκειται για την παραλία της Βαρβαρούσας με σπάνια βιοποικιλότητα που αποτελεί και το τελευταίο φυσικό τοπίο του νησιού.

Χωρίς να έχει ζητηθεί λήψη σχετικής γνωμοδότησης απο την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου, χωρίς κάποια περιβαλλοντική μελέτη, δίχως να υπάρχει φορέας διαχείρισης του φυσικού πλούτου του νησιού αλλά και ελέγχου επί των μισθώσεων των παραλιών της Σύρου, η Βαρβαρούσα θα διατεθεί απο τον Δήμο Σύρου,  προς εκμίσθωση σε ιδιώτη μετά απο δημοπρασία. Ο ιδιώτης αναμένεται να τοποθετήσει ξαπλώστρες, καντίνα αλλά και εγκαταστάσεις θαλάσσιων δραστηριοτήτων (watersports) μια ενέργεια που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής.
Η δημοπράτηση περιοχών ΝATURA όπως είναι η Βαρβαρούσα απαγορεύεται απο την Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μπροστά όμως στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού και τα υποτιθέμενα κέρδη του,  η πλαστικοποίηση και η καταστροφή σε ότι έχει απομείνει όρθιο απο την ρημαγμένη φύση, θεωρείται λεπτομέρεια.
Πολλοί Συριανοί που έχουν εναντιωθεί στην απόφαση του δήμου τους, ζητούν οι πολύτιμες περιοχές NATURA, να προορίζονται για ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού ο οποίος θα απευθύνεται σε φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών και της φύσης κτλ όπως γίνεται σε άλλες περιοχές και βιότοπους της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Ηδη κάτοικοι του νησιού, σύλλογοι και ομάδες πολιτών,  υπογράφουν κείμενο με το οποίο ζητούν την ανάκληση της αποφασης του δημοτικού συμβουλίου για την Βαρβαρούσα ενώ μαζεύουν και υπόγραφες στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο παρακάτω link:
https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimotiko_symvoylio_dimoy_Syroy_Ermoypolis_Anaklisi_apofasis_gia_ekmisthosi_paralias_Varvaroyssas/?nwYerjb
Δημοσίευση: 9 Μαΐου 2015, 16:33
More News Desk

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...