8 Ιουν 2015

Μία χελώνα νεκρή το μήνα (!!!)

Σε διάστημα 17 μηνών έχουν βρεθεί νεκρές (κυρίως δολοφονημένες) 19 χελώνες στην ευρύτερη περιοχή στην Πλάκα της Νάξου – Ακόμη και …λάφυρο κέλυφος έχει βρεθεί σε κατάστημα του νησιού – Τι καταγγέλλει η ΠΕΚΙΝ
Αυτό που συμβαίνει στη Νάξο με τις χελώνας caretta – caretta μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα ανάλογα συμβάντα στην Δυτική Ελλάδα και δη στον Αμβρακικό κόλπο όπου οι καταγγελίες για …σφαγή δεν έχουν τέλος… Η χελώνα Caretta – Caretta είναι το μοναδικό από τα τρία είδη θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Oι περιοχές που ωοτοκεί είναι κυρίως στην νοτιοδυτική Ελλάδα και δη σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη.. Και οι στιγμές που τα αυγά σπάνε και τα μικρά χελωνάκια παίρνουν το δρόμο για τη θάλασσα είναι καταπληκτικές.. Όμως, τα χρόνια περνούν και η συγκεκριμένη θαλάσσια χελώνα έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως. Και το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι παρουσιάζουν μεγάλη θνησιμότητα. Από τα 1.000 αυγά, μόνο το ένα θα επιστρέψει ως ενήλικο. Οι απειλές που δέχονται είναι και φυσικές αλλά και ανθρωπογενείς. Από τη μία γίνονται εύκολη βορά σε ζώα, πουλιά και ψάρια, και από την άλλη κινδυνεύουν από τη ρύπανση της θάλασσας,  την τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας και βέβαια τον άνθρωπο που την αντιμετωπίζει ως το …τέρας που καταστρέφει την ισορροπία της φύσης.

Λάφυρο

Αποτέλεσμα; Μόνο εντός του 2015 να έχουμε οκτώ (8) νεκρές χελώνες, οι περισσότερες εκ των οποίων άγρια κακοποιημένες, γεγονός που δεν μας τιμάει ως νησί. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου είχαν βρεθεί τρεις νεκρές χελώνες νεκρές στη περιοχή της Πλάκας από τα μέλη της «Προστασίας Άγριας Ζωής στη Νάξο» και το πιο εντυπωσιακό; Η 3η χελώνα είχε βρεθεί με βαθύ τραύμα στο κεφάλι του, που προφανώς έγινε από εκείνον ο οποίος θέλησε να το εξοντώσει τρυπώντας του το κρανίο με αιχμηρό αντικείμενο, κοινώς μπαλτά… Όμως, αυτό που μας έκανε να νιώσουμε άσχημα ήταν όταν μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε μέλος του Συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» μέσα Μαΐου εντόπισε νεκρή, σε προχωρημένη σήψη carretta – carretta σε κατάστημα στον Άγιο Προκόπη! Όταν δε ο καταστηματάρχης ρωτήθηκε που τη βρήκε, είπε ότι «ήταν νεκρή στην παραλία και αφού ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να την πάρει… τη φύλαξα στο κατάστημα μου» (!!!) Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν μέλος του Συλλόγου, επισκέφτηκε εκ νέου το παραλιακό κατάστημα την επόμενη ημέρα και αναζήτησε τη νεκρή χελώνα, αυτή ήταν άφαντη…

Καταδίκη

Και φτάσαμε στο σήμερα… όπου χθες η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου προχώρησε σε ανακοίνωση για το ζήτημα της «σφαγής» των χελωνών caretta-caretta που παρατηρείται στις δυτικές παραλίες της Νάξου. Με κείμενο αρκετά οξύ, η ΠΕΚΙΝ εμφανίζεται και δηλώνει αποφασισμένη να προστατέψει τις θαλάσσιες χελώνες με κάθε τρόπο διαμηνύοντας στους «παλικαράδες» που τις σκοτώνουν ότι «όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και θα βρεθούν σύντομα προ των ευθυνών τους» ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι: «Και ξαφνικά ο παράδεισος της δυτικής μεριάς του νησιού (Αγ. Προκόπης, Αγ. Άννα, Πλάκα, Αλυκό, Πυργάκι) μετατράπηκε σε νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχουν κάποιοι ανεγκέφαλοι  που μετρούν την παλικαριά τους με αριθμούς νεκρών χελωνών. Αυτοί οι ασυνείδητοι έχουν δολοφονήσει μέσα στο 2015, 8 χελώνες ήδη! Και αν προσθέσουμε τις 11 από πέρσι, μέσα σε 17 μήνες έχουμε φτάσει στις 19 καταγεγραμμένες.
Αυτά τα  άκακα ζώα που τρέφονται με τσούχτρες και όστρακα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ επέλεξαν στο δρομολόγιό τους να περνούν από τις παραλίες της Νάξου και ενίοτε να αφήνουν τ’ αυγά τους σε αυτές.
Βέβαια, απ’ όσο γνωρίζουμε η συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής καταδικάζει το γεγονός αλλά μέχρι εκεί. Επιβάλλεται να πάρει θέση η τοπική κοινότητα (Αγ. Αρσένιος), ο Δήμος Νάξου και όλοι οι σύλλογοι του νησιού. Επίσης το Λιμεναρχείο, επιτέλους να κάνει πραγματικούς ελέγχους στην περιοχή, έτσι ώστε ο ένας, οι δύο εγκληματίες να μην αλωνίζουν ελεύθεροι.
Η ΠΕ.ΚΙ.Ν. είναι αποφασισμένη να προστατεύσει αυτό το πρωτόγονο είδος με κάθε τρόπο. Διαμηνύουμε στους «παλικαράδες» ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και θα βρεθούν σύντομα προ των ευθυνών τους. Ακόμη, οι εν λόγω «κύριοι», ας αφήσουν κατά μέρους τις απειλές και τους εκβιασμούς, γιατί  δεν τους βοηθά καθόλου στο αποτρόπαιο έργο τους, παρά μόνο δυσχεραίνει τη θέση τους.
Προτείνουμε  στους καταστηματάρχες να προστατεύσουν την περιοχή τους και να τους απομονώσουν, γιατί η προβολή σε κεντρικά κι όχι μόνο, sites και ΜΜΕ κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο άνοιγμα της καλοκαιρινής σαιζόν.
Η πανέμορφη κυκλαδίτικη φύση δεν μας χαρίστηκε, δεν μας ανήκει. Η αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα δεν είναι η πισίνα ούτε το ενυδρείο της επιχείρησης ή του σπιτιού μας. Οφείλουμε να την σεβαστούμε και να την προστατέψουμε.»
Νικόδημος Λιανός
Κυκλαδική
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...