2 Ιουν 2015

Χωρίς γεωγραφικές βάσεις δεδομένων και φυσικών πόρων δεν μπορεί να υπάρξει χάραξη αγροτικής πολιτικής

Το γεγονός ότι χωρίς σωστές γεωγραφικές βάσεις δεδομένων και φυσικών πόρων δεν μπορεί να υπάρξει χάραξη αγροτικής πολιτικής, τονίστηκε χθες, Πέμπτη 28 Μαΐου, κατά την πρώτη ημέρα του 1ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης (GIS) στη Γεωργία και στο Περιβάλλον. Μάλιστα στην διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η χωρική διάσταση στην ψηφιακή πληροφορία της πρωτογενούς παραγωγής: Παρελθόν και μέλλον – Αναγκαιότητες και προσκλήσεις» που παρακολούθησε ο ΑγροΤύπος, θίχτηκαν ζητήματα σε σχέση με την έλλειψη προσβασιμότητας των ενδιαφερομένων στην πληροφορία. Επιπλέον, σημειώθηκε από τους ομιλητές ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και επαναλαμβάνονται έρευνες στα ίδια πεδία ενώ ουσιαστικά δεν χρειάζονται με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και χρήμα.
Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, που ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, 28 Μαΐου, κ. Διονύσιος Καλύβας, Αν. Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης , υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS του ΓΠΑ (τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής) τόνισε: «το αντικείμενο του GIS στο ΓΠΑ έχει ιστορία. Διδάσκεται από το 1970 ενώ από το 1990 υπάρχει και επίσημη ερευνητική ομάδα που έχει υποστηρίξει διδακτορικά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι έφθασε η στιγμή να δείξουμε την ερευνητική δραστηριότητά μας προς τα έξω και να συνδεθεί με χώρους εφαρμογής. Ο χώρος της γεωργίας αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χώρο που εφαρμόζεται η επιστήμη μας και θεωρούμε ότι είμαστε από τους πρωτοπόρους στο ΓΠΑ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πρώτοι εμείς και μετά το Πολυτεχνείο δίδαξε GIS στην Ελλάδα».
Και πρόσθεσε: «οι εφαρμογές του GIS στην γεωργία είναι πάρα πολλές. Ξεκίνησαν κυρίως από την εδαφολογία και τα τελευταία 10 χρόνια έχει μπει παντού όπως στην παρακολούθηση της καλλιέργειες για την εκτίμηση και πρόβλεψη ασθενειών, στην λιβαδοπονία, στην ζωική παραγωγή κ.α.».
Από την πλευρά του ο κ. Κων/νος Αγγελάκης, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε κατά την διάρκεια της
συζήτησης ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι φορείς, τα Πανεπιστήμια ώστε να καταστεί δυνατή η προσβασιμότητα στις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τις έρευνες του GIS. Τα χωρικά δεδομένα – τουλάχιστον αυτά που μπορούν να δοθούν – θα πρέπει να είναι διαθέσιμα – σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη – προς όλους.
Πρόσθεσε ακόμα ότι: Αυτή την στιγμή μπορούμε να έχουμε μοντέλα πρόβλεψης είτε πλημμυρών, είτε οτιδήποτε άλλων και να είναι διάχυτα σε όλη την κοινότητα που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Σιδέρης Θεοχαρόπουλος, Δ/ντής Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, ΕΛΓΟ Δήμητρα στην ομιλία του αναφέρθηκε στο τι θα πρέπει να προσεχθεί στην χρήση του GIS ενώ ο κ. Νικόλαος Λορέντζος, καθηγητής ΓΠΑ, τόνισε ότι η χρήση των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή στην Γεωργία Ακριβείας. «Σήμερα με τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα παράγουμε δεδομένα. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας τους περιορισμούς που υπάρχουν και την παραλλακτικότητα των εδαφών. Καταλαβαίνετε ότι όταν λάβουμε μόνο ένα δείγμα από μια περιοχή και επιχειρήσουμε να κάνουμε πρόβλεψη δεν θα έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα», ανέφερε ο Σιδέρης Θεοχαρόπουλος.
Τέλος ο κ. Γιώργος Λώλος, μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρθηκε στην εφαρμογή του GIS σε προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης ή την σύνταξη του Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι πληροφορίες που θα μπορούσαν να αντληθούν μέσω της επιστήμης των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων «Δουλεύω στην ελεύθερη αγορά 25 χρόνια και εδαφολογικό χάρτη δεν έχω δει μέχρι σήμερα. Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών είναι ένα εργαλείο το οποίο όμως για να δουλέψει θα πρέπει να λάβει υπόψη όλους τους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της γεωργίας. Η γνώση αυτή που προσφέρει η επιστήμη θα πρέπει να βρει έδαφος στην αγορά. Δεν μπορούμε να λέμε ότι φτιάχνουμε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και να μην το επικαιροποιούμε ώστε να είναι χρηστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λώλος.
Να σημειωθεί ότι σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των σύγχρονων προσπαθειών και τάσεων των εφαρμογών των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΠΣ και της Χωρικής Ανάλυσης στην Γεωργία και στο Περιβάλλον.

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια (Workshops)

Στα πλαίσια του Συνεδρίου διοργανώνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) σε διάφορα θέματα που άπτονται των εφαρμογών των GIS και της Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον. Τα εργαστήρια είναι δίωρης διάρκειας όπου οι συμμετέχοντες μαζί με τον εκπαιδευτή συνεργάζονται άμεσα με την εφαρμογή σε Η/Υ.
Θεματικές ενότητες εργαστηρίων.
  • Οπτικοποίηση χωρικών δεδομένων (Geovisualization)
  • Συλλογή δεδομένων στον αγρό (GPS – mobile GIS)
  • Διερευνητική χωρική ανάλυση δεδομένων (Exploratory Spatial Data Analysis, ESDA)
  • Χωρική Αυτοσυσχέτιση (Spatial Autocorrelation)
  • Χωρική Παρεμβολή (Spatial Interpolation)
  • Γεωστατιστική (Geostatistics)
  • Μοντέλα αλλαγών χρήσεων γης (Land Use Change Models)
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...