17 Νοε 2016

Ομπάμα φτώχεια και φιλότιμο

Με μια ομιλία - ορόσημο ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποχαιρέτησε τη χώρα μας από το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο φόρος τιμής που απέτισε στην ελληνική Δημοκρατία, οι αναφορές του στην αρχαία Ελλάδα, οι αποτυχίες της παγκοσμιοποίησης, η κριτική στον Τραμπ και το "Ζήτω η Ελλάς" με το οποίο έστειλε το μήνυμα του σε όλο τον πλανήτη. Έδωσε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση 

 «Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εδώ γεννήθηκε μια νέα ιδέα: Η Δημοκρατία, το Κράτος. Η ισχύς που κυβερνά, προέρχεται από το Δήμο, δηλαδή από το λαό. Η ιδιότητα του πολίτη, η πίστη στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, για όλους. Όχι μόνο για τη πλειονότητα, αλλά και για την μειονότητα».
«Τα μεγάλα έθνη συμπεριφέρονται πάντα σαν γκάνγκστερ. Τα μικρά σαν πόρνες».
(
The great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes.)
Στάνλεϊ Κιούμπρικ
«Φημί γαρ εγώ  είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον»
(Το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο απ’ το συμφέρον του ισχυρότερου).
Θρασύμαχος (ένας σοφιστής),
Πλάτωνος «Πολιτεία» Α΄ 336b
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Θα ξεκινήσω διορθώνοντας τον μεγαλοφυή Κιούμπρικ: Δεν είναι τα μεγάλα έθνη που συμπεριφέρονται σαν γκάνγκστερ, είναι τα μεγάλα κράτη.

 Η περιγραφή δεν είναι δική μου, αλλά του καλού μου φίλου Θανάση, προέρχεται από μια λαϊκή γειτονιά του Ηρακλείου στα ανατολικά προάστια και δε νομίζω ότι χωρά άλλο σχολιασμό:
«Πριν λίγες ημέρες, ενώ ψαχούλευα κάποια βιβλία στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, μπήκε στο μαγαζί μια γιαγιά και ζήτησε δύο μολύβια. "Για τα εγγονάκια μου", μουρμούρισε.
Μόλις πληροφορήθηκε την τιμή, 90 λεπτά και τα δύο, έβγαλε κάτι ψιλά από την τσέπη της. Τα μέτρησε προσεκτικά και ζήτησε άλλο ένα μολύβι. "Για μένα, για να λύνω κανένα σταυρόλεξο...". Πλήρωσε 1,35 σύνολο. Έδωσε ό,τι είχε στο χέρι της, 1,50 ευρώ. Περίμενε, πήρε τα ρέστα, 15 λεπτά, και την τσαντούλα με τα 3 μολύβια...».
Και συνέχισε ο Θανάσης τη σκέψη του: «Ο συνταξιούχος τού σήμερα. Ο Έλληνας καταναλωτής τού σήμερα και του αύριο, όπως τον σχεδιάζει το ΔΝΤ. Άφραγκος αλλά... φοροφυγάς, πεινασμένος αλλά με... λιπώδεις ιστούς, τεμπέλης όχι άνεργος.
»Και ποιος ξέρει; Μπορεί να νοικιάζει χωρίς να το δηλώνει κάποιο διαμέρισμα, μπορεί να φυτεύει αδήλωτα μαρούλια, μπορεί να χαρτζιλικώνεται από τους γονείς του (αλήθεια, γιατί δε φορολογείται το χαρτζιλίκι, όπως σχεδίαζε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση;). Αίσχος!».
Μπορεί κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αν κατανοήσουμε την κατάσταση, τότε μόνο μπορεί να την αλλάξουμε. Για την ώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας.
Είμαστε παγιδευμένοι στο παρελθόν, ενώ όλα μας φωνάζουν πως πρέπει να γίνουμε οι πρωτοπόροι του μέλλοντος. Ίδωμεν...
Γ.Σ.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...