19 Νοε 2016

Κίνδυνος για περιουσίες και περιβάλλον

Το ζήτημα της διάβρωσης της παραλίας του Πλατύ Γιαλού στη Σίφνο, φαινόμενο, που απειλεί τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και επιφέρει αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης & Επισιτισμού Σίφνου.
Ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών του νησιού, κ. Νίκος Τραντάς, επισημαίνει με παρέμβασή του στην εφημερίδα, τον κίνδυνο για τις ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται στην παραλιακή γραμμή του Πλατύ Γιαλού της Σίφνου, καθώς όπως εξηγεί, η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου προ πενταετίας, προκάλεσε την αλλοίωση και διάβρωση της παραλίας, με αποτέλεσμα η θάλασσα, μέσα σε λίγο διάστημα, να έχει φτάσει τόσο βαθιά, που να ακουμπά ακόμη και τους τοίχους των παραλιακών σπιτιών.
Χωρίς ακτομηχανική μελέτη το αλιευτικό καταφύγιο(;)
«Το αλιευτικό καταφύγιο είναι η αιτία. Το πρόβλημα είναι η διάβρωση», τονίζει ο κ. Τραντάς, εξηγώντας, πως «η θάλασσα βρίσκεται σε ηρεμία και ακουμπάει τους τοίχους των σπιτιών και των περιουσιών των κατοίκων. Αν δει κανείς τη θάλασσα με φουρτούνα 8-9 μποφόρ, περνάει πάνω από τα σπίτια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πλατύ Γιαλό αυτή τη στιγμή. Κινδυνεύουν οι περιουσίες των ανθρώπων».
Όπως υποστηρίζει, το φαινόμενο «έχει προκύψει μετά την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, τόσο από το Λιμενικό Ταμείο, όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να εκπονηθεί ακτομηχανική μελέτη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, με κάποιο τρόπο την αποκατάσταση της παραλίας, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα, συνεχίζει ο κίνδυνος για τα σπίτια του κόσμου».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Επισιτισμού, σημειώνει πως «πριν 5-6 χρόνια, έγινε η παράδοση του αλιευτικού καταφυγίου. Χωρίς, όμως να έχει γίνει κάποια ακτομηχανική μελέτη για την αποκατάσταση της παραλίας, διότι απ’ ότι μάθαμε αργότερα, με την αλλαγή των θαλάσσιων ρευμάτων, λόγω της παρέμβασης για την κατασκευή του καταφυγίου, διαβρώνεται και η παραλία», διευκρινίζοντας, ότι «μετά την παράδοση του καταφυγίου, η διάβρωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή. Πέρασαν μερικά χρόνια ώσπου να παρατηρηθεί το φαινόμενο και τότε ξεκινήσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό».
Υπογραμμίζει δε, πως έχουν υπάρξει ενέργειες, έτσι ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για να γίνει κάποια μελέτη, «όμως δεν έχει γίνει κάτι χειροπιαστό μέχρι τώρα. Μας υποσχέθηκε ο κ. Περιφερειάρχης, ότι θα αναλάβει και τον Πλατύ Γιαλό, μαζί με μία άλλη παραλία του Αιγαίου και ότι το έργο της αποκατάστασης θα υλοποιούνταν από την Περιφέρεια. Όσο, όμως, περνά ο καιρός, ανησυχεί ο κόσμος και ανησυχούμε και εμείς».
Μάχη με το χρόνο
«Αυτή τη στιγμή, παρατηρούμε το φαινόμενο να μαζεύεται δεξιά και αριστερά αρκετή άμμος, ενώ στη μέση της παραλίας, να μην υπάρχει τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε σημείο το χειμέριο κύμα να χτυπάει πάνω στα σπίτια των ανθρώπων», υποστηρίζει ο κ. Τραντάς, ενώ αναφέρει, πως «είμαστε που είμαστε ξεχασμένοι απ’ το θεό, το να μην μπορούμε να δουλέψουμε, κυρίως τα καλοκαίρια, είναι το τελειωτικό χτύπημα. Προσπαθούμε να δουλέψουμε δύο μήνες, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εδώ τον υπόλοιπο χρόνο. Κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτό το προνόμιο που έχουμε, διότι η Σίφνος δεν έχει πολλές παραλίες, παρά μόνο τρεις με τέσσερις».
Όσον αφορά στα μέχρι τώρα προβλήματα που έχει προκαλέσει το φαινόμενο, επισημαίνει, ότι «το κύμα έχει αρχίσει και περνάει κάτω από τις αυλές των σπιτιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθίζηση και να έχουμε πρόβλημα. Απ’ όσο γνωρίζουμε όλοι, οι περιουσίες αυτές βρίσκονται σχεδόν επάνω στον αιγιαλό, στη νοητή γραμμή του αιγιαλού, οπότε δεν έχουμε και δικαίωμα να τα επισκευάσουμε. Αν υπάρξει περίπτωση, όπου θα φύγει κάποιο κομμάτι από μία αυλή, θα είναι παράνομη η επισκευή της».


«Πρέπει να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα. Όσο πιο γρήγορα γίνει η αποκατάσταση της παραλίας, τόσο καλύτερο θα είναι για το μέρος, για να μπορέσουν να αντέξουν και οι περιουσίες των κατοίκων, που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα», καθώς «η διάβρωση προχωράει με πολύ γρήγορο ρυθμό, ειδικά στη μέση της παραλίας του Πλατύ Γιαλού».
Αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό
Πράγματι, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τη φωτογραφία που παραθέτει ο κ. Τραντάς, παραλληλίζοντας την εικόνα με φωτογραφίες προηγούμενων χρόνων, η θάλασσα, έχει προχωρήσει πάνω από 5-6 μέτρα στο εσωτερικό της παραλίας, με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί η αμμουδιά της παραλίας και το αλμυρό νερό, να βρίσκεται στα όρια των κατοικιών της περιοχής.
Δεδομένου, ότι με το ρυθμό προόδου της διάβρωσης, είναι πιθανό το ενδεχόμενο, η θάλασσα να προχωρήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πιο βαθιά στο μέσον της παραλίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να προστατευθούν οι ιδιοκτησίες, αλλά και να σταματήσει η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού της Σίφνου.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...