3 Απρ 2017

ΚΙΜΩΛΟΣ Επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου προς την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ

Με έκπληξη «πληροφορήθηκα» από …δημοσίευμα στο διαδίκτυο (αναφέρομαι στο δημοσίευμα της energy press.gr της 22.02.2017) ότι επίκειται «Διεθνής διαγωνισμός από την ΔΕΗ για την αξιοποίηση 4 γεωθερμικών πεδίων που θα τριπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην τριετία».
Επρόκειτο για άρθρο του κ. Θοδωρή Παναγούλη αττότοκο συνέντευξης του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, κ Ηλία Μοναχολιά, σύμφωνα με το οποίο (παρατίθεται αυτολεξεί το απόσπασμα):
«…Γεωθερμία
Μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί η επανεκκίνηση της «κονεμένης» από το παρελθόν ιστορίας των γεωθερμικών πεδίων. Έχει ήδη αναδειχθεί (τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση) ως σύμβουλος για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία Euroconsultants σε συνεργασία με την Ισλανδική Mannvit και την CAMConsultants.
0 διεθνής διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει «βγει» σε 4 μήνες και θα αφορά την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την έρευνα και την ανάπτυξη, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία: Λέσβου, Νισύρου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και Μεθάνων, στα οποία η θυγατρική της ΔΕΗ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Ο στρατηγικός εταίρος, ο οποίος πρέπει να είναι αποδεδειγμένα έμπειρος «παίχτης» στον τομέα της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8 MW για τη Λέσβο και 5 MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό·, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν ενδιαφερθεί να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι ισχυρότεροι διεθνείς όμιλοι του χώρου, όπως η ENEL η ORMAT, η MITSUBISHI, κ.λ.π.
Σύμφωνα με το χρονοπρογραμματισμό, το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει ήδη υπογράφει σύμβαση με το στρατηγικό εταίρο.
Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών. »
Η έκπληξή μου επιτάθηκε, όταν το βράδυ του Σαββάτου 18.03.2017
έλαβα τηλεφώνημα στο κινητό μου από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη μπετονίτη στην περιοχή των Πρασσών, ο οποίος ευρισκόμενος στην Κίμωλο μου ζήτησε συνάντηση για να γνωριστώ και να συζητήσω με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που είχαν επισκεφθεί το νησί μαζί του και θα έφευγαν την επόμενη ημέρα…
Αν και αιφνιδιάσθηκα, αποδέχθηκα από λόγους ευπρέπειας και μόνον μια συνάντηση σε δημόσιο χώρο (σε ένα καφενείο) την επόμενη ημέρα και βεβαίως χωρίς θεσμική ατζέντα, αφού ήταν προφανές ότι δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως ο Δήμος Κιμώλου δια της νομίμου και συνήθους οδού, συνεπώς δεν θα μπορούσα να συζητήσω ή να διαπραγματευτώ για απολύτως τίποτε.
Το πρωί της Κυριακής 19.03 2017 συναντήθηκα στο Λιμάνι της Ψάθης με τον Κιμώλιο επιχειρηματία και τους κ.κ. Ηλία Μοναχολιά (διευθύντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπως μου συστήθηκε) και Μιχαήλ Χλαμπουτάκη (Διευθυντή Γεωθερμικής Ενέργειας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες).
Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβα μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών κάποιες
κυριολεκτικά ………… σκόρπιες σελίδες από την φερόμενη ως
«αναθεωρηθείσα» Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο «Ερευνητικές Γεωτρήσεις στη Θέση Πράσσα Κιμώλου».
Μιας ΜΠΕ που ποτέ δεν εγκρίθηκε απ’ ότι γνωρίζω…
Μιας ΜΠΕ την οποία, το Δηιιοτικό Συμβούλιο Κιμώλου ένει ήδη ue ΟΜΟΦΩΝΗ Απόωασή του (από 01/03/2014) ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ως διάτρητη και πεπαλαιωμένη, ομού υετά οποιοσδήποτε άλλος καινούριας, εάν δεν προηνηθεί διάλογος και δημόσια ενημέρωση πβος όλους μας via tic συνέπειες και τα πιθανά οφέλη uiac τέτοιος επένδυσης. (ΑΔΑ: ΒΙΚΣΩΕ8-3ΔΕ).
Ας σημειωθεί ότι ακόμα και ο φάκελος που περιείχε τις …. όποιες σκόρπιες σελίδες, δεν συνοδευόταν ούτε καν από ένα επίσημο διαβιβαστικό, ούτως ώστε να γνωρίζουμε με τι ημερομηνία και αρ. πρωτ. τις έστειλε… Τις επέστρεψα ως απαράδεκτες προκειμένου να αποσταλούν με τον προβλεπόμενο θεσμικά τρόπο και εν συνόλω και όχι αποσπασματικά …
Αξιότιμοι κ.κ.
Επειδή τακτικές και πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω, δεν συuβάλλουν στην ενημέρωση των Τοπικών Αργών και me Κοινωνίας, πράγμα που είναι και το Ζητούμενο σαν 1° στάδιο ακόμα και σύμφωνα με τα δικά σας πληροφοριακά έντυπα.
(Σχετικό το από Νοέμβριο 2013 έντυπο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τίτλο «Ανάπτυξη γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συνέδριο «Γεωθερμική Ηλεκτροπαραγωγή» που διοργανώθηκε από το Κ.Α.Π.Ε την 20.11.2013 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου GEOELEC).
Επειδή τακτικές και πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω, δεν συνάδουν με την δέσμευση – διαβεβαίωση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «Γεωθερμία στα νησιά μόνο με συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας» (Σχετικό το δημοσίευμα της www.econews.gr της 14.04.2014).
Επειδή τακτικές και πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω, δεν συμβάλλουν στην δημόσια αποδονή που είναι υψηλότερη όταν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των έργων δρουν ανοιγτά και παρέγουν σαφείς πληροφορίες, έτσι ώστε να δημιουργειται εμπιστοσύνη με το κοινό. (Σχετικό το έντυπο της GEOELEC – Προώθηση της Γεωθερμικής Ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη για περισσότερες πληροφορίες www.aeoelec.eu).
Επειδή τακτικές και πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω, απαξιώνουν τον θεσμό τικ τοπικής αυτοδιοίκησης ως αυθεντικό και δημοκρατικό εκφραστή των απόψεων της τοπικής κοινωνίας, υποσκάπτουν την αργή της διαφάνειας και ενείρουν υπόνοιες και καγυποιυία. κατά συνέπεια οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Επειδή τακτικές και πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται παραπάνω, είναι un συμβατές με αυτό που εσείς ο» ίδιοι διαπιστώνετε ως ανανκαίο στο άρθρο που αναφέρω στην εισαγωγή της παρούσας: «Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών», πλην όμως ουδέν πράξατε μέγρι τώρα προς την κατεύθυνση αυτή.
Επειδή ως Δήμαρχος Κιμώλου (εξελέγην για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 18.05.2014) είμαι ταγμένος στην προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών μου και της τοπικής μας κοινωνίας, και ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχω από την εκλογή μου (Μάιος 2014) έως και σήμερα σε σχέση με τη γεωθερμία.
Επειδή ως Δήμαρχος Κιμώλου, αδυνατώ να απαντήσω τι ακριβώς σημαίνει ο γεωπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που απεικονίζει 51 Ανεμογεννήτριες στην περιφέρεια της Κιμώλου (20 σε περιοχή Natura της Κιμώλου και 31 στην εποπτευόμενη διοικητικά Πολύαιγο που στο σύνολό της υπάγεται στη Natura) και μια χωροθέτηση μονάδας γεωθερμίας στα Πράσσα, και πως τα παραπάνω συνδυάζονται με την ήπια τουριστική ανάπτυξη (με την σημαία της οποίας εξελέγην Δήμαρχος) και η οποία ήπια τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Κιμώλου μας κρατάει μέχρι και σήμερα ζωντανούς ακόμα και εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας εύλογες προσδοκίες για το μέλλον.
Επειδή ως Δήμαρχος Κιμώλου, αδυνατώ να απαντήσω σε οποιονδήποτε δημότη μου (είτε με ψήφισε είτε όχι, είτε επιθυμεί να επενδύσει, είτε αγωνίζεται να επιβιώσει στην ακριτική Κίμωλο) τι ακριβώς μεσολάβησε, τι άλλαξε, και το Γεωθεουικό Πεδίο Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίνου (όπως αναφερόταν ενιαία παλαιοτέρα και όπως έχει εκχωρηθεί ενιαία) υετατράττηκε απλά σε Γεωθερμικό Πεδίο Κιμώλου, όπως αποτυπώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα σας (www.ppcr.gr) και δή στο χάρτη σας (υπό τον τίτλο Τα Έονα uac. και τον υπότιτλο Μελλοντικά Έονα), και μάλιστα χωρίς να ανοίγει (να είναι ενεργό) το «Διαβάστε περισσότερα εδώ» που σημειώνεται κάτωθεν της εγγραφής Γεωθερμικό Πεδίο Κιμώλου…
Επειδή η επιλογή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παράλληλα με τις διαρκείς προσπάθειες μας για την ενδυνάμωση και επέκταση της τουριστικής περιόδου σε συνεργασία με τα υπόλοιπα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ως το μοναδικό βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για την Κίμωλο, δικαιώνοντας πλήρως το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο με εξέλεξαν οι δημότες της Κιμώλου το Μάιο του 2014…
Επειδή το ως άνω αναπτυξιακό μοντέλο, στο μικρότερο κατοικημένο νησί των Δυτικών Κυκλάδων, την Κίμωλο, ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί με Π.Δ. ήδη από το 2002 (ΦΕΚ Δ 402/2002) ως περιοχή που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία (τουλάχιστον ως προς τις εκτός σχεδίου και οικισμών περιοχές του) έχει ενταχθεί στη Natura (τουλάχιστον η μισή Κίμωλος και πάντως ολόκληρη η Πολύαιγος) καθίσταται προφανές ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ νωρίς να κινδυνεύει με ολική ανάσγεση – ανατροπή, με παράλληλο αναπτυξιακό πρόγραμμα ακόμα και εάν αφορά ΑΠΕ. πολύ περισσότερο με εργοστάσιο γεωθερμίας υιιιηλής ενθαλπίας 5 MW στην πιο ξακουστή παραλία του (τα Πράσσα) και μάλιστα με … υποθήκη κατά την ρητή επίκληση σας στο προαναφερθέν στην εισαγωγή άρθρο: «Εάν κριθεί από tic έρευνες ότι υπάργει υψηλότερο δυναυικό. θα αυξηθεί και η ισγύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαρανωνικών σταθυών»..··
Επειδή ΕΝ ΤΕΛΕΙ Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου (από το Μάρτιο του 2014 όπως προαναφέρεται) ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΥΝΑΜΕΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ, πολύ δε περισσότερο δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση του Δήμου Κιμώλου.
Πηγή : http://info-cyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...