Δύο Δήμοι των Κυκλάδων διακρίθηκαν με βραβείο, στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο “Sm@rt Cities–Digit@l Citizens” που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα μεγάλου ξενοδοχείου της Αθήνας.
Στο συνέδριο, όπου κεντρικοί ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτική, κ. Γιάννης Ταφύλλης, διακρίθηκαν, τόσο η Σίφνος, για τη διεξαγωγή του πολυβραβευμένου, πλέον, Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όσο και η Κύθνος, για τη συστηματική προσέγγιση στην παραγωγή και διαχείριση Πράσινης Ενέργειας, μέσα από τον πρώτο υβριδικό Σταθμό Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη.
Η Κύθνος «ανοιχτό πανεπιστήμιο» για την «πράσινη» ανάπτυξη
Μιλώντας στην εφημερίδα για τη διάκριση αυτή της Κύθνου, ο Δήμαρχος, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος μετείχε στο συνέδριο και παρέλαβε το βραβείο, τόνισε, πως «είμαστε το πρώτο νησί στην Ευρώπη, όπου εφαρμόστηκαν πιλοτικά οι ΑΠΕ. Σε συνέχεια αυτού, ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiseGRID (Wide scale demonstration of Integrated Solutions and business models for European smartGRID)».
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο του προγράμματος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στην Κύθνο όλοι οι εταίροι του προγράμματος, προκειμένου να συμμετάσχουν σε δύο θεματικές ενότητες δράσεων. Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά καθαρά σε συναντήσεις μεταξύ των εταίρων σε θεσμικό επίπεδο, για το πρόγραμμα, ενώ στη δεύτερη θεματική ενότητα, αναμένεται να υπάρξουν δράσεις και συζητήσεις, σχετικά με τις πολιτιστικές διαδρομές και τον βιώσιμο τουρισμό στην Κύθνο.
«Η τιμητική διάκριση αυτή προς το Δήμο ήρθε σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, τόσο για τον πρώτο υβριδικό σταθμό αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, όσο και για το πρόγραμμα WiseGRID, που θέτει την Κύθνο στο επίκεντρο, πάλι μέσω των ΑΠΕ, με μία ήπια μορφή ανάπτυξης και αφορά καθαρά κοστοβόρες καταναλώσεις, όπως η μονάδα αφαλάτωσης, αφορά στην ηλεκτροκίνηση, με την εγκατάσταση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σε όλες τις πράσινες μορφές ενέργειας», επισημαίνει ο Δήμαρχος.
Όπως τόνισε, «αυτό το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε πιλοτικό επίπεδο, ωστόσο η Κύθνος θα μετατραπεί σε ένα “ανοιχτό πανεπιστήμιο” για όλη την Ευρώπη, όπου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το νησί και να παρακολουθούν το πώς εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία σε ένα νησί», ξεκαθαρίζοντας, ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ αναμένεται να γίνει κατόπιν σχεδιασμού, με τη σύμφωνη γνώμη κοινωνίας και φορέων και σε ήπια, ενισχυτική μορφή, σε αντίθεση με άλλες γιγαντιαίες, σε σχέση με το μέγεθος των νησιών, επενδύσεις, που επιχειρούνται σε άλλα νησιά.
«”Ματώνουμε” καθημερινά»
Ο κ. Γαρδέρης υπογράμμισε, πως στόχο αποτελεί «η Κύθνος ως έξυπνο και πράσινο νησί, να είναι αυτόνομη ενεργειακά, όπως είναι αυτή τη στιγμή, αλλά δυστυχώς ακόμη, μέσω γεννητριών. Βέβαια, σταδιακά προστίθενται ΑΠΕ και κάποια φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία ενισχύουν το δίκτυο. Στόχος μας είναι, στο μέλλον, η ενεργειακή μας αυτονομία, να βασίζεται καθαρά σε «πράσινες» μορφές ενέργειας».
Όσο δε για το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμαρχος υποστηρίζει, ότι «υπάρχει σε απόλυτο βαθμό. Οι προθέσεις είναι αγνές, το βλέπει ο καθένας. Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι. Όλες αυτές οι δράσεις δημιουργούν μία εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα η Κύθνος να γίνεται γνωστή πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά», σημειώνοντας, ότι αναμένεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει αυτή η πορεία του νησιού, μεταξύ αυτών και ο τουρισμός, μέσω των φοιτητικών αποστολών, που θα μεταβαίνουν για μελέτη.
Αναφερόμενος στην εγκατάσταση, την επόμενη εβδομάδα, της πρώτης μονάδας φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κύθνο, ο κ. Γαρδέρης επισημαίνει, πως σε βάθος τριετίας αναμένεται η πλήρης πλέον εφαρμογή του συνόλου των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα, στο οποίο σημειώνεται, πως η Κύθνος έχει ενταχθεί με πέντε ακόμη πόλεις, απ’ όλη την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα στην Κύθνο προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου ηλεκτρικού συστήματος που θα περιλαμβάνει:
-μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
- προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων
- συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) σε δημόσια/δημοτικά κτίρια
- εξοπλισμό βελτιστοποίησης λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης
- συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) για την αύξηση απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ
- εξοπλισμό ευέλικτης και βέλτιστης λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές
- λοιπές νέες εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και επισκέψεων επιστημόνων, φοιτητών και μαθητών οδηγώντας έτσι σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης του νησιού.
Κλείνοντας, ο κ. Γαρδέρης τόνισε, ότι «όπως είπα και στο συνέδριο, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, ματώνουμε καθημερινά για να πετύχουμε πράγματα. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για ένα μικρό Δήμο όπως εμείς, που δεν έχει τη διαχειριστική επάρκεια και εξαρτόμαστε, είτε από την Περιφέρεια, είτε από τον οποιονδήποτε εργολάβο», συμπληρώνοντας, πως σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει η ομάδα ικανών συνεργατών, που πλαισιώνει το Δήμαρχο και το Δήμο και κλείνοντας, με την επισήμανση, πως εφόσον υπάρχει η βούληση, υπάρχει και τρόπος, για την επίτευξη στόχων, κάτι που αναδεικνύεται ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
«Μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε»
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, σημείωσε, πως η Σίφνος παρέλαβε τρία βραβεία, ένα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, ένα για το Δήμο Σίφνου και ένα για τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, κ. Στέλιο Μπρίγγο, για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το οποίο πραγματοποιείται στο νησί τα τελευταία 11 χρόνια, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, η οποία αγκαλιάστηκε από το Δήμο και ενισχύθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Έχει να κάνει με την κυκλαδική γαστρονομία και επειδή προσπαθούμε και εμείς να αναδείξουμε τη γαστρονομία του νησιού μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον στη γαστρονομία και να ασχοληθούμε και με το γαστρονομικό τουρισμό, πέρα από τον περιπατητικό, είναι πολύ σημαντικό αυτό το βραβείο για εμάς, από μία μεγάλη εταιρεία. Θεωρώ ότι μας τιμά και μας δίνει ώθηση να προσπαθήσουμε ακόμη εντονότερα και για αυτό το κομμάτι του τουρισμού», τονίζει ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, με αφορμή και την τελευταία διάκριση του ήδη πολυβραβευμένου φεστιβάλ γαστρονομίας, ο κ. Μπαμπούνης τονίζει, ότι οι συνδιοργανωτές μεριμνούν για τη συνεχή αναβάθμισή του. «Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, έχει φύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας, έχουμε προσκαλέσει και προσκαλούμε αρχιμάγειρες από ξένες χώρες, όπως Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρωσία, με στόχο μεσο-μακροχρόνια να γίνει ένα πανευρωπαικό φεστιβάλ αυτή η αρχική πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου