6 Νοε 2017

ΜΗΛΟΣ Βουναλάκια από δέματα σκουπιδιών και λύματα να τρέχουν ανάμεσα τους!!

Επηρεασμένος από την χθεσινή συνάντηση του Συνεδριακού Κέντρου, είχα ένα εφιάλτη που με έκανε να ξυπνήσω αναστατωμένος. 

Είδα λοιπόν στον ύπνο μου ότι η Μήλος θα μεταμορφωθεί σ’ ένα νησί με πολλά βουναλάκια από δέματα σκουπιδιών που ανάμεσα τους θα τρέχουν λύματα. 

Την ξενάγηση των επισκεπτών σ’ αυτό το ειδυλλιακό τοπίο είχε αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος, υπερήφανος για το σημαντικό έργο που επιτελούσε. 

Μάλιστα δεν έχανε αφορμή που δεν εξηγούσε ότι αυτό ήταν το μαράζι του από τότε που ήτανε μικρός. 

Να κάνει τον τόπο τόσο ……μπουρδεαλιστικό, ώστε να αναδυθεί μέσα από τα σκουπιδολύματα η Αφροδίτη!! Και ναι! κάποια στιγμή πίσω από ένα ακόμα βουνό από σκουπίδια, μέσα από ένα ποταμάκι λυμάτων που ο δήμαρχος μας νομίμως αφήνει να τρέχουν, την είδα και γω να αναδύεται! 

‘Ηταν η Αφροδίτη μας και μάλιστα με χέρια! Μόνο που είχε ανοικτές τις παλάμες και μας μούτζωνε…….εκεί ξύπνησα…… Δεν μπόρεσα να ξανακοιμηθώ, κι έτσι έκατσα και έγραψα αυτή την μοναδική εμπειρία και τα όσα ακολουθούν. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… είναι πολύ δύσκολο να περιλάβει κάποιος σε λίγες γραμμές την συζήτηση και τις λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν χθες στο συνεδριακό Κέντρο για τα περιβαλλοντικά έργα υποδομών και τις δράσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει το νησί μια σωστή διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, 

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα Περιβάλλοντος κ. Καπετάνιος όσο και ο συμμετέχων στο Δ.Σ. του Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Μπιλίνης, με εντελώς τεχνοκρατικό τρόπο παρουσίασαν την σκληρή πραγματικότητα έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μόνο μετά το 2015 και την εγκατάσταση της σημερινής κυβέρνησης άρχισαν να λύνονται προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την παρέμβαση του και ο βουλευτής μας Ν. Συρμαλένιος. 

Ο δήμαρχος Μήλου με τη σειρά του, έδωσε έμφαση σε όσα εκείνος έστω και καθυστερημένα έχει ξεκινήσει, ζητώντας να γίνουν άμεσα όσα λείπουν, ενώ για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες επέρριψε τις ευθύνες, ως συνήθως, σε όλους τους άλλους. Όταν μάλιστα το παράκανε, ο Γενικός Γραμματέας του θύμισε ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα τελευταία 7 χρόνια. 

Στο τέλος της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία σε παριστάμενους να διατυπώσουν σχετικές ερωτήσεις, Ας δούμε όμως κάποια συμπεράσματα, όπως τουλάχιστον τα καταλάβαμε εμείς, και παρακαλούμε αναγνώστες μας που ήταν χθες παρόντες να σχολιάσουν την ανάρτηση με τη σειρά τους…..

 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 

* Στο δήμο Μήλου έχει καταλογισθεί ποσό άνω των 400.000 € σαν πρόστιμο επειδή διέθετε απορρίμματα σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης (ΧΑΔΑ). Το πρόστιμο θα κατακρατηθεί μελλοντικά από τα χρήματα που παίρνει ο δήμος σαν κρατική επιχορήγηση. 

 * Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αποκατάσταση του σκουπιδότοπου στο Μπραντώνι, ώστε να σταματήσει η περαιτέρω επιβολή προστίμων, αλλά μέχρι να κατασκευασθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής και λειτουργήσει η ανακύκλωση τα απορρίμματα θα συσκευάζονται σε δέματα και θα αποθηκεύονται εκεί ώστε μελλοντικά να τύχουν σωστής διαλογής και διαχείρισης.

 * Το αίτημα για την κατασκευή οργανωμένου ΧΥΤ αξίας 7 εκ. περίπου έχει κατατεθεί από το 2016 και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Όταν ελεγχθεί, εγκριθεί και μπει σε στάδιο υλοποίησης θα απαιτηθούν 32 μήνες για την ολοκλήρωση του. Μέχρι τότε, για αρκετά χρόνια δηλαδή, θα κάνουμε τα σκουπίδια μπάλες και τις μπάλες βουνά. 

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 Ενώ είναι κάτι που έπρεπε να λειτουργεί ήδη από το 2014 που ο δήμος το ξεκίνησε, για διάφορους λόγους και με υπαιτιότητα πολλών, δεν λειτουργεί. Και όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη για να αλλάξει αυτή η εικόνα. 

 ΛΥΜΑΤΑ

 * Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη για μια συνολική επίλυση του προβλήματος, που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα πάρει χρόνο.

* Η σκέψη για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων μονάδων που θα μειώσουν το πρόβλημα στο εν τω μεταξύ διάστημα δεν έχει μπει σε τέτοιο στάδιο ώστε να μας κάνει αισιόδοξους για το άμεσο μέλλον. 

Μην ξεχνάμε ότι μόλις προ μηνών ο δήμος έκανε αίτημα χρηματοδότησης και σίγουρα τίποτα δεν προχωρά με ταχύτητες φωτός. 

Για τον λόγο αυτό και ο Γ.Γ απέφυγε να αναλάβει δεσμεύσεις σε σχετική ερώτηση για το αν το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργήσει. 

*Η προσπάθεια του δημάρχου να μας πείσει ότι είναι νόμιμο να ρίχνει λύματα στο περιβάλλον , όταν ακριβώς δίπλα του καθόταν ο αρμόδιος κρατικός εκπρόσωπος που για τον λόγο αυτό του είχε επιβάλει πρόστιμο 42 χιλ. και τον είχε στείλει στη δικαιοσύνη, μόνο σαν το κακόγουστο αστείο της βραδιάς μπορεί να χαρακτηριστεί. 

 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 

Ο δήμαρχος, κατά την προσφιλή του τακτική (οικειοποίηση των θετικών και απόδοση των αρνητικών στους άλλους) έστρεψε τα πυρά του για τα κακώς κείμενα σε όλους τους προηγούμενους δημάρχους, ελαφρύνοντας τον εκλιπόντα Δ. Ψαθά και απαλλάσσοντας εντελώς τον αμέσως προηγούμενο που βέβαια είναι ο …..ίδιος

Στην προσπάθεια του αυτή κάνει παραπληροφόρηση, αποκρύπτει την πραγματικότητα και σπαταλά χρόνο και χρήμα που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτήσουμε σχετικά δημοσιεύματα με εμπεριστατωμένο τρόπο για την καλύτερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται , κάνοντας αρχή από το θέμα του Χώρο Υγειονομική Ταφής . 

Απλά, για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να διασκεδάσουν βλέποντας και πάλι τα λύματα να τρέχουν στις ρεματιές και τα σκουπίδια μας να γίνονται βουνά από μπάλες.

 Πηγή : http://info-cyclades.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...