11 Ιαν 2024

«Ανθεμίς»: Το ψηφιακό βοτανολόγιο της Σύρου


Ένα αρχείο οικολογικών παρατηρήσεων από διαφορετικές περιοχές της Σύρου συγκεντρώνει και μελετά τα πολλαπλά είδη χλωρίδας του νησιού.

Το Ανθεμίς αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα του δικτύου Archipelagos και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Hypercomf, που αποσκοπεί στην καταγραφή και αρχειοθέτηση της φυτικής βιοποικιλότητας της Σύρου. Ξεκίνησε πιλοτικά το 2021 σε συνεργασία με τοπικούς βοτανολόγους και περιβαλλοντικές ομάδες του νησιούΠρόκειται για ένα συμμετοχικό έργο, στον εμπλουτισμό του οποίου μπορεί να συμβάλει καθένας μας. Αξιοποιώντας τη μέθοδο των φωτογραφικών καμβάδων (photo-quadrats), κάθε καταγραφή προσφέρει εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα διαφορετικά είδη φυτών, την ιστορία και τους τοπικούς μύθους της εκάστοτε περιοχής, αλλά και οπτικοακουστικά αρχεία από ιδιωτικές συλλογές της Σύρου.


Το πρόγραμμα διαθέτει για τους ενδιαφερόμενους ένα ειδικά προσαρμοσμένο σακίδιο πεζοπορίας, το οποίο περιέχει την ειδική εργαλειοθήκη για την καταγραφή των φυτών: αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας, τα πλαίσια του φωτογραφικού καμβά για την οπτική τεκμηρίωση, σημειωματάριο και θύρα δεδομένων, η οποία αποτελείται από έναν μικροϋπολογιστή και μια ποικιλία αισθητήρων που παρέχουν δεδομένα για την ημερομηνία, την ώρα, τη γεωγραφική θέση, τη βαρομετρική πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, καθώς και την υγρότητα του εδάφους.


Τρεις τρόποι για να συνεισφέρετε στο Ανθεμίς:

Χρησιμοποιήστε την εργαλειοθήκη
Κάντε μια βόλτα με το σακίδιο Ανθεμίς καθώς περιηγείστε και τεκμηριώνετε τη βιοποικιλότητα της βλάστησης στη Σύρο. Δεν χρειάζεστε εξειδικευμένες γνώσεις για τα είδη φυτών. Αρκούν η αγάπη για τη φύση και η επιθυμία να συνδιαμορφώσετε ένα αρχείο οικολογικών παρατηρήσεων. Συνεργαστείτε με έναν φίλο και επιλέξτε μια τοποθεσία στη Σύρο που θέλετε να εξερευνήσετε: μπορεί να είναι μια μικρή ή μεγάλη έκταση, η αυλή του σχολείου σας ή μια ολόκληρη πλαγιά.Προσθέστε φωτογραφικά πορτρέτα φυτών

Το Ανθεμίς χτίζει μια βάση δεδομένων με φυτά από τη χλωρίδα της Σύρου, η οποία αξιοποιείται για την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα είδη των φυτών που προσδιορίζονται στους φωτογραφικούς καμβάδες. Μπορείτε να συνεισφέρετε σε αυτή τη βάση δεδομένων με φωτογραφικά πορτρέτα φυτών της Σύρου.


Διαθέστε οπτικοακουστικά αρχεία
Το Ανθεμίς έχει στόχο τη δημιουργία ενός αρχείου τοπικής γνώσης, εικόνων, σχεδίων, σημειώσεων, κειμένων, ταινιών και ηχογραφήσεων που καταγράφουν τη χλωρίδα της Σύρου και απεικονίζουν τις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων με την τοπική φυτική βιοποικιλότητα. Αν έχετε στην κατοχή σας υλικό που σχετίζεται με τα φυτά που ήδη περιλαμβάνονται στο ψηφιακό βοτανολόγιο, μπορείτε να τα υποβάλετε για αξιολόγηση και ένταξη.

Για να δηλώσετε συμμετοχή ή για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος μέσω email στη διεύθυνση anthemis@archipelagonetwork.org.

Το Ανθεμίς ως ψηφιακή δράση πολιτισμού υποστηρίζεται οικονομικά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του.

Συντελεστές:
Σύλληψη, υλοποίηση: Hypercomf, Δίκτυο Αρχιπέλαγος
Εργαλειοθήκη: Hypercomf, Kudzu Technologies, Αδαμαντία Αλεξοπούλου
Υποστήριξη έρευνας: Νίκος Καΐλης, Κώστας Καταγάς
Παραγωγή: Jacob Moe, Ελεάννα Παπαθανασιάδη
Σχεδιασμός ιστοτόπου: Hypercomf
Ανάπτυξη ιστοτόπου: Double Dot

Πηγή : anthemis.archipelagonetwork.org

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...