5 Ιουλ 2024

“Ο τουρισμός μπορεί να είναι βιώσιμος” ναι αλλα οι Δήμοι αποκλείονται από την λήψη αποφάσεων για το χωροταξικό μέλλον του τόπου τους

Ιδιαίτερα η τελευταία τετραετία ( 2019-2023) υπήρξε η μαύρη τετραετία για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων και της Ελλάδας όλης. Κάθε πραγματικός έλεγχος στην δόμηση των νησιών ουσιαστικά καταργείται. Κάθε υπάρχον νόμος και ειδικό διάταγμα που προστάτευε το περιβάλλον και την παράδοση βρίσκεται υπό διωγμό. Οι παρατάσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων διαδέχονται η μία την άλλη και επεκτείνονται στους αιγιαλούς, τα δάση και τους δημόσιους χώρους. Απροσάρμοστοι αρχαιολόγοι ξυλοκοπούνται. Τα πολεοδομικά γραφεία αδρανοποιούνται. Αυτόνομα τουριστικά κρατίδια ελεγχόμενα από κάμερες ασφαλείας και μπράβους άρχισαν να εμφανίζονται στις άλλοτε ελεύθερες παραλίες των νησιών των Κυκλάδων.Οι φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις της Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου Επικρατείας όπως η Απόφαση Α. 1037/2022 του ΣτΕ για την Ίο παραγράφονται και ναρκοθετούνται, οι Δήμοι αποκλείονται από την λήψη αποφάσεων για το χωροταξικό μέλλον του τόπου τους (Ν.4759/2020) και οι αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν τον διαχωρισμό χρήσης της αγροτικής από την οικιστική γη, ακρογωνιαίο λίθο κάθε έννοιας χωροταξικού σχεδιασμού, παρακάμπτονται με άνωθεν νομοθετικές αλχημείες και εντολές.https://giannisserfanto.blogspot.com/2024/07/blog-post_70.html

https://giannisserfanto.blogspot.com/2024/07/blog-post_57.html
Συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας DIE ZEIT, με θέμα τον μαζικό τουρισμό στην Ελλάδα, τον πληθωρισμό, αλλά και το πώς σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τον τουριστικό κλάδο, όπως αναφέρει η DW.

Ενόψει των τουριστικών ρεκόρ που καταρρίπτει η Ελλάδα η υπουργός τονίζει πως «η δεκαετής περίοδος ανάπτυξης του τουρισμού έχει πλέον ολοκληρωθεί. Επόμενος στόχος είναι η επίτευξη μίας καλύτερης ισορροπίας,. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τη φύση και τα πολιτιστικά μας αγαθά. Και πρέπει να βρούμε μία ισορροπία και όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις πλέον δημοφιλείς περιοχές για τους τουρίστες».

Παρά τον τεράστιο αριθμό παραθεριστών που υποδέχεται η Ελλάδα κάθε χρόνο, η Κεφαλογιάννη θεωρεί πως ο τουρισμός μπορεί να είναι βιώσιμος, εφ’ όσον η κυβέρνηση λαμβάνει και ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων – ιδίως στο περιβάλλον. «Η Ελλάδα, για παράδειγμα, πρωτοστατεί στην παρακολούθηση των θαλάσσιων ακτών της Μεσογείου, με στόχο να αποτρέψει τη ρύπανσή τους. Κατά συνέπεια πρέπει να λάβουμε και μέτρα για τον περιορισμό των τουριστικών δραστηριοτήτων σε ορισμένες περιοχές. […] Γι’ αυτό και σε 200 παραλίες της χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον η εμπορική δραστηριοποίηση», προσθέτει η Κεφαλογιάννη.Σχετικά με την εκτόξευση των τιμών στα καταλύματα, την εστίαση και αλλού, η υπουργός Τουρισμού παρατηρεί πως «ο γενικός πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα και στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. […] Ένας λόγος για την άνοδο των τιμών είναι όμως και η βελτίωση της ποιότητας. […] Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στον ξενοδοχειακό και τον γαστρονομικό κλάδο, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί, ενώ παράλληλα έχει διατηρηθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας των τουριστικών προορισμών, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα μείγμα ελκυστικό για τους επισκέπτες μας, αλλά έχει το αντίτιμό του», επισημαίνει η Ελληνίδα πολιτικός.

Όσον αφορά τέλος τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στον τουριστικό κλάδο, ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου: «Προσπαθούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο διαμοιρασμό των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με αυτόν τον τρόπο να επιμηκύνουμε και την τουριστική σεζόν», καταλήγει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πηγή: DW

Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...