25 Ιουλ 2024

"Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, να αναδείξουμε την ταυτότητα των νησιών"


Ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν, εδώ και καιρό, το νησί της Πάρου και τις πιθανές λύσεις

Το πρόβλημα του κορεσμού του νησιού της Πάρου και των πιθανών λύσεων για την αντιμετώπισή του, συζητήθηκε σε ακόμη μία ενημερωτική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα της Πάρου με θέμα τις προοπτικές του τουρισμού και της δόμησης στην Πάρο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στην αίθουσα του Νηρέα και στόχος της, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις της σημερινής μορφής ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα των νησιών. Χαρακτηριστικά στην πρόσκληση της εκδήλωσης, αναφερόταν, ότι, "μόνο με την ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου κομματιού της Παριανής Κοινωνίας υπάρχει πιθανότητα να αντιστραφεί η πορεία των πραγμάτων και να επηρεαστεί η δημόσια πολιτική ώστε να φρεναριστεί η πορεία προς την καταστροφή".

Οι ομιλητές και ο τομέας συζήτησης

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο οικονομολόγος περιφερειολόγος, διευθυντής Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, η αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π., πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, Ελένη Μαΐστρου και η πολεοδόμος, χωροτάκτης, Μόνικα Θέμου.

Ο κ. Σπιλάνης μίλησε για τον τουρισμό και το μέλλον του στην Πάρο, ενώ η κα. Μαΐστρου και η κα. Θέμου αναφέρθηκαν στη δόμηση εκτός οικισμού, αλλά και στις αλλαγές που προκύπτουν σε αυτό το θέμα, μετά από την περίφημη δίκη της Πάτμου, την οποία διηύθυνε τεχνικά η κ. Μαΐστρου. Η εκδήλωση αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για να ακουστούν και να ερωτηθούν οι κατεξοχήν ειδικοί πάνω στα καίρια αυτά θέματα, που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του νησιού των Κυκλάδων, καθώς και να επισημανθούν η ανάγκη και οι δυνατότητες άμεσης παρέμβασης.

Γ. Σπιλάνης: "Είναι αδιανόητο, να υπάρχουν αποφάσεις και να μην εφαρμόζονται"

Ο κ. Σπιλάνης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τα όσα αναπτύχθηκαν στη συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση και στα όσα προτείνει για το νησί της Πάρου. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "εγώ εστίασα κυρίως στο θέμα, ότι πρέπει να αποφασιστεί, το τι ανάπτυξη θέλουμε στο νησί. Παράλληλα, με την ιδιότητα μου του μέλους του Δικτύου για τις "Βιώσιμες Κυκλάδες" έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή ένα άλλο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο το έχουμε περιγράψει στη διακήρυξή μας και θεωρούμε και με βάση τη προσπάθεια που κάνουμε τώρα για να μαζέψουμε υπογραφές για την κυβέρνηση, ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε εφαρμογή του νόμου. Αυτό το ζητούν όλοι, σε όλα τα επίπεδα και είναι αδιανόητο, να υπάρχουν αποφάσεις και να μην εφαρμόζονται, με απόλυτη αυθαιρεσία από τις Υπηρεσίες και το δεύτερο είναι να ελεγχθεί η αύξηση των τουριστικών κλινών, μέχρι απαγόρευσης, σε νησιά που έχουν πάρα πολύ τουρισμό και που θεωρούμε και εμείς και οι κάτοικοι ότι έχουν κορεστεί."

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο κομμάτι του νερού, υποστηρίζοντας ότι, "πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τι θα γίνει και με το του νερού, τις πισίνες και όλα τα σοβαρά θέματα που έχουν παρουσιαστεί, διότι πέρα από τη λειψυδρία, παρατηρούμε τεράστια αύξηση, της κατανάλωσης νερού. Τα στοιχεία που μας είχε δώσει, στην προηγούμενη συνάντηση, η ΔΕΥΑ Πάρου ήταν ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει εκτοξευτεί η κατανάλωση νερού, κυρίως σε μεγάλα σπίτια και βίλες, εκτός οικισμού, που καταναλώνουν νερό όχι μόνο για τις πισίνες αλλά και τα φυτεύματα που έχουν τοποθετήσει, που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και τα οποία είναι παντελώς εκτός της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, που είναι ανθεκτικές στη ξηρασία".

Οι απορίες του κόσμου και τα αναπάντητα ερωτήματα

Παράλληλα, ο κ. Σπιλάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμμετοχή των κατοίκων της Πάρου, αλλά για την αγωνία τους για το μέλλον του νησιού.

"Παρόλο που έγινε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το νησί, όπου είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, υπήρξε μία ικανοποιητική ανταπόκριση από τους κατοίκους της Νάουσας και των γύρω περιοχών. Ο πιο πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως είναι δυνατόν η νομοθεσία να λέει άλλα, η νομολογία του Σ.Τ.Ε. να λέει άλλα και οι Υπηρεσίες να κάνουν άλλα. Αυτό είναι πάντα ένα ερώτημα του κόσμου που υπάρχει σε όλες τις δημόσιες συναντήσεις, που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί συμβαίνουν αυτά και γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Αυτό αφορά όλα τα πράγματα κατά καιρούς, είτε αυτό αφορά τις παραλίες, είτε αυτό αφορά τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, είτε οτιδήποτε. Σε όλα η ίδια απορία είναι η ίδια και θα πρέπει κάθε φορά είτε οι πολίτες, είτε οι οργανώσεις, να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούν για αυτά τα πράγματα, τα οποία συμβαίνουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό και από την άλλη, το άλλο είναι, ότι όλοι βλέπουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν όλο και πιο έντονα και ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, για το πως μπορεί να γίνει, το κάτι διαφορετικό. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, να αναδείξουμε την ταυτότητα των νησιών", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Οι δήμαρχοι "πνίγονται" από τη διαχείριση μιας καθημερινότητας, η οποία είναι αδυσώπητη και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη"

Κλείνοντας και σε ερώτηση για την υποστήριξη του Δήμου και στα όσα μπορούν να καταφέρουν οι Δημοτικές Αρχές, απέναντι στο φάσμα του υπερτουρισμού και του κορεσμού, είπε, ότι, "έχουμε συζητήσει αρκετές φορές με τον δήμαρχο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά "πνίγονται" από τη διαχείριση μιας καθημερινότητας, η οποία είναι αδυσώπητη και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Αυτό που συμβαίνει σε όλη την αυτοδιοίκηση, είναι ότι η καθημερινότητα είναι τραγική και δεν μπορεί κανείς να σηκώσει το κεφάλι, πάνω από τα προβλήματα της και να δει τα προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, αλλά τα οποία χρειάζεται να δρομολογηθούν. Για αυτό υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, που το βλέπουμε παντού. Υπήρχαν αντιδήμαρχοι και συνεργάτες του δημάρχου παρόντες και εγώ επανέλαβα το ότι, όσο δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι και να σχεδιάσουμε το αύριο, απλώς θα διαχειριζόμαστε με κακό τρόπο και με λίγα μέσα το σήμερα και αυτό δεν θα βοηθήσει τους δημάρχου, ούτε πολιτικά με τη στενή έννοια του όρου, διότι δεν θα αποδώσουν κάτι διαφορετικό, αλλά απλά θα έχουν διαχειριστεί λίγο καλύτερα, αν τα έχουν καταφέρει τα προβλήματα, που ούτε αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο. Οπότε υπάρχει αυτός ο διάχυτος φόβος, διότι χρειάζεται πολλές φορές, να διαπιστωθεί ότι δεν πάει άλλο σε κάποια από τα νησιά, καθώς έχουν φτάσει τα προβλήματα στο "κόκκινο" και ακόμη παραπέρα, για να ασχοληθούν με τα προβλήματα".

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...