7 Νοε 2013

Ποιος θα πει την αλήθεια για το συνταξιοδοτικό;

Του Γιώργου Καισάριου

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών (και η μείωση των εισφορών στο σύνολο) αλλά και η κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων δεν είναι καινούργιο θέμα. Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι τα γράφουμε  εδώ και πολλά χρόνια.

Το κακό είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν άκουγε κανέναν. Έπρεπε να φτάσουμε στο χάλι που είμαστε σήμερα και έπρεπε να έρθει η “κακή τρόικα” στην Ελλάδα, προκειμένου να αναγκαστούν (έστω με εκβιασμό, να το δεχτώ) να θιχτεί το θέμα αυτό, που τόσο πολύ έχει συμβάλει στην μη ανταγωνιστικότητα αυτής της οικονομίας.

Σημειώστε ότι από την μεριά μου, το θέμα έχει περισσότερο να κάνει με τις καθαρές απολαβές των εργαζομένων παρά με οτιδήποτε άλλο. Όταν οι κρατήσεις και του πιο χαμηλόμισθου εργαζόμενου είναι παραπάνω από την ανώτατη κλίμακα στον ΟΑΕΕ, τότε αυτός ο εργαζόμενος είναι καταδικασμένος να παίρνει πολύ λιγότερα καθαρά χρήματα στο χέρια του από ό,τι θα έπαιρνε αν οι εισφορές του ήταν χαμηλότερες.

Για όσους έχουν παράπονο (και με το δίκιό τους) ότι πληρώνουν πολλά σε εισφορές στον ΟΑΕΕ, που να δείτε τι πληρώνει ένας απλός υπάλληλος. Αν αναλύσει κανείς τις συνολικές κρατήσεις στον μέσο εργαζόμενο, τόσο τις κρατήσεις που γίνονται στον ίδιο όσο και από την πλευρά του εργοδότη (που δεν φαίνεται στον εργαζόμενο) θα φρίξει. Το συνολικό κόστος -ως ποσοστό του συνολικού κόστους του μέσου εργαζόμενου- που πληρώνει ο μέσος εργαζόμενος είναι τεράστιο. Και οι κρατήσεις δεν πάνε για λογαριασμό αυτών που πληρώνουν αυτές τις εισφορές σήμερα, αλλά για λογαριασμό των σημερινών συνταξιούχων.

Το θέμα όμως είναι ότι αν μειωθούν οι εισφορές, πως θα πληρωθούν οι σημερινές συντάξεις, όταν η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις;

Και εδώ τώρα ερχόμαστε σε αυτό που αποκαλώ η "πραγματικότητα των αριθμών". Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μην μειωθούν οι συντάξεις, διότι δεν υπάρχει τρόπος, μακροπρόθεσμα, να μπορέσει να συνεχίσει η όποια ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, όπως έκανε τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης.

Και μην πάει ο νους στο ότι για την τωρινή κατάσταση του ασφαλιστικού φταίει η "κακή τρόικα" και το PSI. Τα έχω αναλύσει όλα αυτά εδώ και πολύ καιρό και σε πάρα πολλά άρθρα και σας έχω πει ότι δεν έχουν καμία σχέση.

Η τρόικα έχει ευθύνη για πολλά, αλλά όχι για το ασφαλιστικό, διότι πριν την κρίση, το ασφαλιστικό ήταν καθημερινά το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Η κρίση απλά ανέδειξε το θέμα (αναγκαστικά) που κανένας πολιτικός δεν τολμούσε να ακουμπήσει, παρά μόνο όταν ο δημοσιονομικός κόμπος έφτασε στο χτένι.

Και η αλήθεια αγαπητέ αναγνώστη είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει ευθύνη μόνο για την συγκάλυψη των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος. Έχει ευθύνη για πάρα πολλά κουκουλώματα και ψεύδη, τα οποία δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν (σε αυτό το άρθρο).

Είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσει μια σοβαρή κουβέντα από το πολιτικό μας σύστημα, ώστε να γνωρίζει ο μέσος πολίτης για ποιο λόγο το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει τα προβλήματα που έχει. Θα πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης γιατί έχουν καταρρεύσει τα ταμεία και γιατί οι συντάξεις θα συνεχίσουν να μειώνονται για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Δεν μπορεί να του λέμε ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις, όταν ακόμα και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι θα μειωθούν. Δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να νομίζει ότι επειδή συνέταξε κάποιο προσχέδιο προϋπολογισμού, πως όλα είναι μια χαρά.

Απαιτούνται μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για να λυθούν πολλά από τα προβλήματα της χώρας μας. Αλλά για να μπορεί κανείς να κάνει σχεδιασμό, απαιτείται να γνωρίζει τα προβλήματα, να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και να έχει κάποιο μακροχρόνιο σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Κι έναν τέτοιο σχεδιασμό για την ώρα δεν βλέπω..
.

george.kesarios@capital.gr

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...