16 Ιουν 2014

Το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί έρευνες για την καταστολή κοινωνικών εξεγέρσεων

Μάρκο Πόλο
 16/6/2014
Το Πεντάγωνο ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για να ερευνήσουν τα αίτια που οδηγούν σε κοινωνικές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο αλλά και στο πώς μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν.

 Το Πεντάγωνο ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί για να ερευνήσουν τα αίτια που οδηγούν σε κοινωνικές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο αλλά και στο πώς μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν. Η μελέτη αφορά τη δημιουργία μοντέλων για τις δυναμικές, τους κινδύνους, τα σημαντικά σημεία μια ευρείας κοινωνικής αναταραχής και με βάση αυτά την εκπόνηση τρόπων άμεσης και μακρόχρονης αντιμετώπισης και καταστολής τους μέσα από την εκπαίδευση όσων βρίσκονται σε καίριες θέσεις λήψης τέτοιων αποφάσεων.
Ερευνώνται, δηλαδή, τα καλύτερα δυνατά εργαλεία «πρόληψης και καταστολής» κοινωνικών εξεγέρσεων. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Ναφήζ Αχμάντ, που τονίζει ότι ελάχιστα είναι γνωστά για την Πρωτοβουλία Έρευνας Minerva που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και διεξάγεται σε συνεργασία με πανεπιστήμια από το 2008, προκειμένου «να βελτιωθεί η βασική κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών, συμπεριφοριστικών και πολιτιστικών εκείνων παραγόντων που διαμορφώνουν τις περιοχές του κόσμου που έχουν στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, προσφάτως μοιράστηκαν εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 12 προτάσεων από κολέγια που πραγματοποίησαν προγράμματα που εντάσσονται σε αυτό τον τομέα ενδιαφέροντος του Πενταγώνου. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell με τον τίτλο «Πώς ελέγχονται σοβαρά μαζικά ξεσπάσματα και οι επιδράσεις τους στην κοινωνία» αλλά και άλλες μελέτες σχετικά με τη διατήρηση της κρατικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισορροπίας. Ένας άλλος ενδεικτικός τίτλος έρευνας είναι «Η Κατανόηση των Αμερικανών Μουσουλμάνων πιστών στο πλαίσιο της ασφάλειας και της κοινωνίας». Ή επίσης και η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με θέμα την «Κατανόηση των τρόπων γέννησης, των χαρακτηριστικών και των επιπλοκών των μαζικών πολιτικών κινημάτων».
Ή η μελέτη του Πανεπιστημίου Lowell της Μασαχουσέτης για την «συμπεριφορά των τρομοκρατών». Στόχος είναι να εντοπιστούν οι τρόποι με τους οποίους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις μικρά παιδιά και ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο, υποστηρίζουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου που συμπληρώνουν επίσης ότι η μελέτη θα συγκρίνει τα παιδιά που συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις με τα παιδιά στρατιώτες αλλά και τα παιδιά που συμμετέχουν στις συμμορίες για να βρεθούν κοινά σημεία και διαφορές. Στην έρευνά του, η οποία επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το Πεντάγωνο, το Κέντρο Διεθνών Θεμάτων της Σχολής Διεθνούς Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, θα προσπαθήσει να βρει τα «κλειδιά» της κατανόησης της πρόκλησης αστάθειας στις χώρες όπου κυριαρχεί η μεσαία τάξη, πχ όπως είναι στην Τυνησία, στη Λιβύη και στην Ουκρανία. Το σύνολο της χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών προέρχεται από το Πεντάγωνο.
Στο άρθρο του, ο Άχμαντ ερεύνησε περισσότερο αυτά τα προγράμματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά εξ αυτών εμπλέκονται άμεσα με μαζικές διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες κοινωνικής εξέγερσης και ανυπακοής που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το θέμα που ερευνά το πανεπιστήμιο Cornell σχετικά με την «μεταδοτικότητα» των κοινωνικών εκρήξεων και πώς γίνεται αυτό, μελέτησε τα «ψηφιακά ίχνη» στις περιπτώσεις της αιγυπτιακής εξέγερσης το 2011, των εκλογών για τη Δούμα στη Ρωσία το 2012, την κρίση για τα επιδόματα καυσίμων στην Νιγηρία επίσης το 2012, τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί στην Τουρκία το 2013. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν μηνύματα στο Facebook και στο Twitter προκειμένου να «εντοπιστούν τα άτομα που κινητοποιούνται σε περιπτώσεις τέτοιες και πότε κινητοποιούνται». Ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Έρευνας του αμερικανικού στρατού έχει στρέψει την προσοχή του στην μελέτη «μεγάλης εμβέλειας κινημάτων, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 άνθρωποι σε διαρκή δραστηριότητα» και μελετά σχετικά στοιχεία από 58 χώρες ανά τον κόσμο.
Πέρσι, στο πλαίσιο πάντα του συγκεκριμένου προγράμματος του Πενταγώνου, χρηματοδοτήθηκε έρευνα που μελέτησε «ποιος δεν γίνεται τρομοκράτης και γιατί», στην οποία, όμως, σαφώς τοποθετούνταν σχεδόν στην ίδια μοίρα οι δυναμικοί πλην ειρηνικοί ακτιβιστές με τους «υποστηρικτές της πολιτικής βίας», οι οποίοι διαχωρίζονταν από τους τρομοκράτες μόνο στο ότι δεν συμμετείχαν οι ίδιοι σε τρομοκρατικές πράξεις. Κατά τον Άχμαντ είναι προφανές ότι ουσιαστικά στρέφει την προσοχή του σε όσους υποστηρίζουν συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες, όμως, υπερασπίζουν και επιλέγουν να προωθούν με ειρηνικούς τρόπους. Παρά το ότι ο Άχμαντ επικοινώνησε με τους υπευθύνους του προγράμματος του Πενταγώνου και ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τους ορισμούς και τις συγκρίσεις αυτές, που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους του προγράμματος, δεν έλαβε καμία απάντηση από κανένα.
Και μόνο η εμπλοκή του Πενταγώνου τόσο άμεσα σε τέτοιου περιεχομένου έρευνες έχει πυροδοτήσει γενικότερες αντιδράσεις και έφτασε να προκαλέσει τη δυσφορία και της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, η οποία και την εξέφρασε ανοιχτά τονίζοντας ότι το Πεντάγωνο δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε την γνώση να επιβλέπει και να διενεργεί μελέτες ανθρωπολογικού και κοινωνικού περιεχομένου. Διατύπωσε, δε, πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς αυτών των ερευνών.
Ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Minerva πάντως, Έριν Φιτζέραλντ, τόνισε ότι απλώς το υπουργείο Άμυνας παίρνει πολύ σοβαρά τα καθήκοντά του ως προς την ασφάλεια των ΗΠΑ. «Αν και δεν προκαλεί σύγκρουση η κάθε πρόκληση ασφαλείας, ούτε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού, το πρόγραμμα βοηθά να χρηματοδοτηθούν έρευνες στην βασική κοινωνική επιστήμη που συμβάλλουν στο αντιληφθεί το Πεντάγωνο τι προκαλεί την αστάθεια και την ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Αν καταλάβει καλύτερα αυτές τις διαμάχες και τα αίτιά του, τότε το υπουργείο Άμυνας θα μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για ν’ αντιμετωπίσει μελλοντικές δυναμικές απειλές ασφαλείας και σε τέτοιο περιβάλλον».
Πηγές: the guardian, the news.uk, Russia today
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...