1 Δεκ 2014

Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα – απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ο νέος αθλητικός νόμος, με τον οποίο έρχονται αυστηρές ποινές για την βία στα γήπεδα, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία των συνδέσμων οπαδών. 
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο opengov, δημιουργείται Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ), το οποίο έχει σκοπό να υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις σχετικά με τον αθλητικό σχεδιασμό. Παράλληλα θα αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα κατασκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.
Τα μέλη του θα είναι 11 και θα προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός. 
Στις συνεδριάσεις τους θα μπορούν να καλούνται κόμματα, φορείς αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, δίχως ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου. 
Αλλαγές έρχονται και στην ασφάλεια των γηπέδων, αλλά και τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, γίνεται υποχρεωτική η λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών χώρων και συστήματος ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Σε περίπτωση φθοράς των συστημάτων ασφαλείας, προβλέπονται διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των υπεύθυνων. 
Παράλληλα, κανένας αγώνας ή διοργάνωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν δεν βρίσκεται σε ισχύ το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας, και αυτό του ονομαστικού εισιτηρίου. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινάει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο για τις επαγγελματικές κατηγορίες και για όλες τις άλλες από τη μεθεπόμενη. 
Το νομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου την κατάργηση της συμμετοχής των αθλητικών φορέων στη σύσταση και στην εποπτεία συνδέσμων οπαδών. Παράλληλα οι ποινές θα προσωποποιούναι στα στελέχη των ΔΣ των λεσχών. Ταυτόχρονα, ο αθλητικός εισαγγελέας αποκτάει το δικαίωμα να ζητήσει τη διάλυση συνδέσμου οπαδών, σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο. 
Καταργείται εξάλλου η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ) και μεταφέρονται οι μεταφέρονται οι επιστημονικές αρμοδιότητές της στο ΕΚΑΕΤ, οι διοικητικές στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ και οι αρμοδιότητες σχετικά με την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης στην ΕΛ.ΑΣ. 
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για αδικήματα βίας σε αθλητικούς χώρους με κλιμακούμενες ποινές. Εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις για άδεια σε αθλητικές εγκαταστάσεις, και έρχεται απαγόρευση στις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών. 
Προβλέπονται ποινές για την καταστροφή καμερών από οπαδούς, όπως επίσης για τη χρήση λέιζερ καθώς και για ρατσιστικά φαινόμενα. 
Παράλληλα έρχονται ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις κατά ομάδων για οργάνωσημετακίνησης οπαδών και διάθεση εισιτηρίων σε συνδέσμους. 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, δήλωσε σχετικά:
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με τομές και σαφή προσανατολισμό. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, η ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και η κατοχύρωσή του για όλους τους Έλληνες.
Στη φάση που ξεκινά σήμερα, στη δημόσια διαβούλευση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μπορούν να καταθέσουν τις εποικοδομητικές τους προτάσεις στον ιστότοπο opengov.gr οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο.
Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστούμε περαιτέρω στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ώστε το τελικό προς ψήφιση κείμενο να αντανακλά πλήρως τη βούληση της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας μας, που ζητά αθλητισμό υγιή, εύρωστο και ανοιχτό για όλους».
ΠΑΝ.ΒΕΛ.
Πηγή: http://newpost.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...