2 Ιαν 2018

Των πολλών λογιών τα χόρτα στο καζάνι κάνουν βόλτα.

Το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου Γυναικών οι Ανωμερίτισσες για το 2018 κυκλοφόρησε πριν δυο μήνες και άρεσε πολύ στη Μύκονο. 

Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπημένο και έτσι όπως αντιμετωπίστηκε αισθητικά, όπου και να το συναντήσεις σε σπίτια και σε καταστήματα, είναι όμορφο …σαν στολίδι. Άρεσε λοιπόν πολύ, δωρήθηκε σε φίλους και γνωστούς και συζητήθηκε ακόμα περισσότερο. 

Έτσι εξαντλήθηκε γρήγορα ενώ συνέχισε να ζητιέται έντονα από πολλούς συμπολίτες μας. Επανεκτυπώθηκε …σπεύσατε! Σήμερα ο Σύλλογος έχει τη χαρά να έχει στα χέρια του μια επανεκτύπωση και το διαθέτει σε όποιον δεν το πρόλαβε. 
Το ημερολόγιο κρεμιέται σαν επιτοίχιο ή ακουμπιέται κάπου σαν επιτραπέζιο. 

Η ιδέα προέκυψε από τις δραστηριότητες της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συλλογή, γνωριμία, καταγραφή και ταυτοποίηση της βρώσιμης χλωρίδας του νησιού. 

Έχουμε εκδράμει σε χωράφια και παραγκαιριές της Μυκόνου αρκετές φορές με φίλους της Λέσχης και έχουμε απολαύσει χόρτα γνωστά και άγνωστα του νησιού. Στόχος μας το πέρασμα της γνώσης στη δικιά μας και στις επόμενες γενιές όσο αφορά στη γνώση και στη συλλογή αλλά και όσο αφορά στην μαγειρική και την διαχείρισή τους με κάθε νόστιμο τρόπο. Τα κείμενα είναι του Χρήστου Σαμιωτάκη (γεωπόνου) τ. διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας στη Μύκονο. 
Οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στην Ιωάννα Σαμιωτάκη. 

Στους συντελεστές που συνέβαλαν για την δημιουργία του να αναφέρουμε: – την Ειρήνη Ζουγανέλη που είχε την ιδέα και την έτρεξε – τη Δήμητρα-(Μίκα) Λοΐζου-Βουλγαράκη που είχε την επιμέλεια των κειμένων- ενεργά μέλη και οι δυο των Ανωμεριτισσών και της Λέσχης. – τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ημερολογίου ανέλαβαν η Βούλα και η Φρατζέσκα Χανιώτη από το H2 concept – www.h2concept.gr 

 Το ημερολόγιο παραθέτει τις ελληνικές και τις διάφορες τοπικές ονομασίες 12 επιλεγμένων βρώσιμων χόρτων, την επιστημονική τους ονομασία, την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά τους, χρήσιμα στοιχεία που αφορούν την παράδοση της προσφοράς τους στην υγεία του οργανισμού, διατροφικές αναφορές από την παράδοση της Μυκόνου και όχι μόνο. 

Η εικονογράφηση δεν μένει στην αυστηρή παράθεση των χόρτων στην πρώιμη και στην ώριμη κατά την ώρα της συλλογής μορφή τους.

Είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρα καθώς παίζει με την εποχή και δημιουργεί καλή διάθεση. Θα το βρείτε: 
Στη Χώρα, στο δημιουργικό γραφείο Φρατζέσκας και Βούλας Χανιώτη με το Νέο Έτος. ή τηλεφωνείστε 2289071474, 6946683266, 6941499913 & 6981120812 

 Είναι πολλαπλά χρήσιμο. αναζητείστε το, ακονίστε τα σουγιαδάκια σας και καλή αντάμωση στην εξοχή. 

Όλο τον χρόνο έχει να μας χαρίσει νόστιμα και υγιεινά προϊόντα η φύση. Αν μάλιστα προσέχουμε και δεν υπερβάλουμε, θα έχουμε τη χαρά κι εμείς και όσοι θα έρθουν μετά από εμάς, να απολαμβάνουμε τα καλούδια της και μάλιστα δωρεάν. Το εισαγωγικό κείμενο που συνοδεύει το ημερολόγιο είναι εμού του ιδίου έχει ως εξής: 

 Πάμε για χόρτα! 

 Των πολλών λογιών τα χόρτα στο καζάνι κάνουν βόλτα. 
 Από τις πιο ευχάριστες απασχολήσεις στο νησί είναι το μάζεμα χόρτων από την πλούσια άγρια χλωρίδα της Μυκόνου. Πλούσια μεν σε ποικιλία, φτωχή όμως σε ποσότητα, δεδομένης της φυσιολογίας των εδαφών του νησιού, των δυνατών ανέμων και των επεμβάσεων του ανθρώπινου παράγοντα. 

Η Άνω Μερά, σαν περιοχή αγροτικών απασχολήσεων και με πιο πλούσια χώματα, αποτελεί ακόμα στις μέρες μας μια εξαιρετική διέξοδο για να πάμε για χόρτα. 

 Οι παραδοσιακοί τροφοσυλλέκτες λατρεύουν αυτή τη δραστηριότητα, γιατί είναι ψυχωφελής. Περιλαμβάνει βόλτα στην εξοχή, επαφή με τη φύση, άσκηση, και στο τέλος, απόλαυση εξαιρετικών γεύσεων.

 Η έκφραση «πάμε για χόρτα!» είναι μια ευχάριστη προτροπή, γιατί εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την ομορφιά της καλής παρέας.

 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου συνεργαστήκαμε συχνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες και με συμπολίτες μας, που γνωρίζουν τα χόρτα που συναντάμε στο νησί. Επιθυμία και στόχος μας είναι να μοιραστούμε τις γνώσεις που έδωσαν ευχαρίστηση, εμπλουτίζοντας τη διατροφή της Μυκονιάτικης οικογένειας. 

Για τον σκοπό αυτό βγαίνουμε κατά ομάδες, καταγράφουμε, φωτογραφίζουμε, ταυτοποιούμε και συλλέγουμε τα άγρια βρώσιμα χόρτα που φύονται στη Μύκονο. 

Προάγουμε έτσι μια δραστηριότητα φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με αιχμή την προτροπή να γίνεται η συλλογή τους με γνώση, οικονομία και σεβασμό. 

Στόχος μας είναι να διατηρηθεί και να επεκταθεί –αντί να συρρικνώνεται κάθε χρόνο– η άγρια χλωρίδα του νησιού, ώστε να απολαμβάνουν αυτή τη χαρά και οι επόμενες γενιές.

 Πάμε για χόρτα! 

 Και στο τέλος της βόλτας, αν δεν έρθουν τα πράγματα βολικά, μπορεί να σου δώσω μοσχοπαπαδιές που σ’ αρέσουν με τ’ αβγά ομελέτα, και να μου δώσεις μοσκόγουλα για την πίτα, ή βάστα εσύ τις ραπανίδες που είσαι καλόγουλος, και παίρνω εγώ τα λάπαθα που τα ’ρέ’ομαι με μπακαλιάρο πλακί. 

Αν έχει φανεί ο αγγόγλωσσος, θα σου τον δείξω να τον ξέρεις, κι εσύ χρωστάς να μου μάθεις της πέρδικας το νύχι, κι αν συνεχίσουνε οι καλοσύνες κι οι νοτιάδες, από βδομάδα, μπορεί να πάμε για μανίτες. 

 Μα θαρρώ μπήκαμε ήδη στα χωράφια κάποιας πιθανής ευρύτερης μελλοντικής έκδοσης. Για την ώρα ας απολαύσουμε ετούτα εδώ τα λίγα που μας χαρίζει η έρευνα τού Χρήστου και οι φωτογραφίες της Ιωάννας. 

 Και του χρόνου με το καλό, και με υγεία! 

 Δημήτρης Ρουσουνέλος 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Περιλαμβάνονται τα χόρτα: 
 Αλεντρίδα, 
Ασκόλυμπρος, 
Απορίχι ή Βρούβα, 
Κουσουνάδα, 
Προβάσι,
 Λαρδάκι, 
Γαλασίδα, 
Καρύδα, 
Ραδίκι, 
Ραδίκι του φρυ’άνου, 
Ζοχός, 
Σφαράγγι,

 Πηγή : https://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...