2 Δεκ 2018

Δημιουργική πρωτοβουλία Σερίφου « Προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης»

«Είναι γνωστή η ξεχωριστή σημασία του τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία ιδιαίτερα των νησιών κάτι που αποτυπώνεται και στην περίπτωση της Σερίφου .

 Όμως πλέον η βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι ο ποιοτικός τουρισμός που αναζητά κάτι περισσότερο από ήλιο και θάλασσα μακριά από τα πρότυπα του μαζικού τουρισμού.

 Η απόκτηση μιας ξεχωριστής ταυτότητας, η οποία θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του προορισμού και θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές του νησιού μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διαμόρφωση νέων τουριστικών αναπτυξιακών προτύπων και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που θα εμπλουτίσουν με νέες μορφές τουρισμού το τουριστικό προϊόν ενώ θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το ήδη υπάρχον, αποτελούν βασικές επιδιώξεις μας σε μία προσπάθεια αξιολόγησης όλων των προϋποθέσεων και αξιοποίησης όλων των προοπτικών για την σταδιακή διαφοροποίηση, αναβάθμιση και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.» Κάποιες από τις προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση : 

-Προχωράμε σε άμεση μελέτη «Στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης» σε συνεργασία με καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό έτσι ώστε να προσδιορίσουμε την τουριστική μας ταυτότητα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα κ ανταγωνιστικότητα του προορισμού και να διερευνήσουμε τις ωφέλειες που προκύπτουν στην τοπική οικονομία ειδικότερα σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η εξειδίκευση και οι ανθρώπινοι πόροι. 

Απώτερος στόχος της μελέτης θα είναι η βελτίωση της θέσης του τουριστικού προϊόντος στην αγορά κάτι το οποίο θα επιτευχθεί σταδιακά: αναβαθμίζοντας τη συνολική εικόνα, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος ,αξιοποιώντας το πολιτισμικό και τουριστικό απόθεμα καθιστώντας μακροπρόθεσμα το τουριστικό προϊόν πολυτιμότερο, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών του τουριστικού τομέα, διευρύνοντας την τουριστική περίοδο, προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες με υψηλότερη εισοδηματική στάθμη ,στηρίζοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες επιχειρηματιών του τουρισμού ,βελτιώνοντας τις τουριστικές υποδομές, ενισχύοντας την αλυσίδα αξίας του τουρισμού .

 -Σχεδιάζουμε κ εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης των μεταλλείων κ της περιοχής του Μ. Λιβαδιού σε χώρο παγκόσμιου ιστορικού κ γεωλογικού ενδιαφέροντος με την παράλληλη εξέταση δημιουργίας θεματικού πάρκου και την άμεση διασύνδεση του με το τουριστικό προϊόν του νησιού. 

 -Εξετάζουμε τη δυνατότητα ανάδειξης κ αξιοποίησης των θερμών λουτρών στην περιοχή του Μ. Λιβαδιού 

 -Προχωράμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στη δημιουργία ενός τουριστικού portal ικανού να προσφέρει συνδυασμένες ψηφιακές πληροφορίες για την προβολή σημείων πολιτιστικού κ τουριστικού ενδιαφέροντος στο νησί μας. 

 -Εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας καταδυτικού πάρκου για την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου κ τις ξεχωριστές ομορφιές του βυθού .

 -Σχεδιάζουμε κ εφαρμόζουμε σχέδιο συντήρησης κ προώθησης του δικτύου μονοπατιών του νησιού μας κ συμμετέχουμε σε στοχευμένες δράσεις προώθησης του περιπατητικού τουρισμού στο εξωτερικό. 

 -Σχεδιάζουμε ηλεκτρονική εφαρμογή με πληροφορίες ,διαδρομές κ απαραίτητα στοιχεία για το δίκτυο μονοπατιών του νησιού μας 

 -Προχωράμε στην δημιουργία μίας τουριστικής επιτροπής με ουσιαστικό ρόλο στην χάραξη κ εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής του νησιού μας κ σταθερή παρουσία κατά τη διάρκεια του έτους στη λήψη αποφάσεων με τακτές συνεδριάσεις. 

 -Ενισχύουμε, εξοπλίζουμε και αναδιοργανώνουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους συλλόγους κέντρο υποδοχής και πληροφόρησης επισκεπτών με στόχο τη διαμόρφωση της καλύτερης πρώτης εικόνας. 

 -Αξιοποιούμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών με τη δημιουργία εφαρμογής με πληροφορίες ,θέσεις κ απαραίτητες περιγραφές για σημεία ενδιαφέροντος καταστήματα κ επιχειρήσεις.

 -Καθιερώνουμε τη διοργάνωση ημερίδων θεματικού τουρισμού με την παρουσία ειδικών για την εξοικείωση των κατοίκων κ των επαγγελματιών με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά κ την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων επάνω σε αυτές.

 -Διοργανώνουμε εκδηλώσεις Σεριφιακής κουζίνας και Σεριφιακών προϊόντων στην προσπάθεια μας να συνδέσουμε δημιουργικά την τοπική παραγωγή κ κουζίνα με το τουριστικό προϊόν και την αναγνωσιμότητα των τοπικών εδεσμάτων με την σταδιακή σύνθεση και καθιέρωση «του καλαθιού Σεριφιακών γεύσεων» ως τον πρεσβευτή μας στα πλαίσια του γαστρονομικού τουρισμού.

 -Συνεχίζουμε την φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος με προσέγγιση στοχευόμενων αγορών για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

 -Εξετάζουμε κ προωθούμε τη δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικά κ ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία summer camps και εκπαιδευτικών συνεδρίων στο νησί μας για θέματα γεωλογίας, ιστορίας και άλλες πτυχές που μπορεί να προσφέρει το νησί μας στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αλλά κ στην προβολή του νησιού στο εξωτερικό. 

 -Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο παρουσίασης κ προβολής της εκκλησιαστικής ιστορίας κ παράδοσης του νησιού γύρω από τα μοναστήρια και ξωκλήσια του νησιού ,τα πανηγύρια και τα θρησκευτικά έθιμα στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού 

Πηγή : Δημιουργική πρωτοβουλία Σερίφου

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...