5 Σεπ 2020

Διοργάνωση και πραγματοποίηση Διαδικτυακής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβριο του 2020


Mπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να στερεί φέτος από τους ερασιτεχνικούς θιάσους του Αιγαίου τη δυνατότητα να μοιραστούν δια ζώσης τα θεατρικά τους πονήματα, ωστόσο η ανάγκη τους για έναν δημιουργικό διάλογο γύρω από την τέχνη που επί χρόνια υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση, δεν θα μείνει ανικανοποίητη, χάρη στις γέφυρες επικοινωνίας που προσφέρονται μέσω της τεχνολογίας. 

 Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου για μία διαδικτυακή συνάντηση των μελών της από 9 έως 18 Οκτωβρίου 2020, ημέρες κατά τις οποίες θα διεξαγόταν η 32η Συνάντηση στο νησί της Νάξου. Σκοπό της δράσης αποτελεί η ενίσχυση του επιτυχημένου θεσμού και όχι η μόνιμη αντικατάστασή του.

 Η προγραμματισμένη διοργάνωση, η οποία αναβλήθηκε λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Διάθεση των μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων για 23 ώρες

 Η Διαδικτυακή Συνάντηση των θιάσων θα έχει ως βάση την προβολή της θεατρικής δημιουργίας στο Αιγαίο, τη διάδραση και την εκπαίδευση ανάμεσα στους ερασιτέχνες και τη ζωντανή κατά το δυνατό διασύνδεση των δημιουργών και των θεατών από όλα τα νησιά. Αξιοποιώντας την τεχνολογία και τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, η Ομοσπονδία επιχειρεί να επιτύχει τη μέγιστη συμμετοχή των μελών της καθώς και τη μεγαλύτερη διασπορά στους πολίτες, να δώσει ελευθερία έκφρασης στους δημιουργούς και να εντάξει στη δράση κάθε καλλιτεχνική πρόταση σχετική με το θέατρο. 

 Οι παραστάσεις θα παρουσιάζονται κάθε βράδυ ή και μεσημβρινή ώρα, εάν το θέαμα απευθύνεται στο παιδικό κοινό και μπορεί να συνδυαστεί με το σχολικό πρόγραμμα. Προβολές θα πραγματοποιούνται στις19:00 και στις 21:00 και εκτάκτως 23:00 ή μεσημέρι, ανάλογα με το είδος του θεάματος. 

Οι παραστάσεις θα παραμένουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο για 23 ώρες. Στη διαδικτυακή συνάντηση μπορούν να συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες μέλη μας χωρίς περιορισμούς χωρικούς ή αριθμητικούς.

 Η διάρκεια της συνάντησης καθώς και η πυκνότητά της μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις συμμετοχές.

 Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος μπορούν να παρουσιάσουν θεατρικό έργο ή και άλλο καλλιτεχνικό τους θέαμα σχετικό με το θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: βιντεοσκοπημένη παράσταση, κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου, θεατρικό αναλόγιο, αφιέρωμα σε θεατρικό συγγραφέα, έργο, ρόλο ή ειδικό θέμα, αποτύπωση προετοιμασίας παράστασης, θεατρική εγκατάσταση, standup comedy κ.α. Το θέαμα πρέπει να είναι βιντεοσκοπημένο, ενώ μπορεί να αποτελεί καρπό «συνεργασίας» περισσότερων ομάδων ή και ανάμεσα σε διαφορετικά νησιά. 

 Μπορεί να είναι φετινή παραγωγή της ομάδας ή και παλαιότερη που να μην έχει παρουσιαστεί ξανά σε συνάντηση (προκειμένου να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης). Τα θεάματα μπορούν να έχουν διάρκεια 2 ωρών ή και μερικών λεπτών ανάλογα με την ιδέα και το είδος τους.

 Στην περίπτωση σύντομων έργων μπορούν να προβληθούν έργα από περισσότερες ομάδες την χρονική περίοδο από 18:00 έως 21:00 , συμπυκνώνοντας το πρόγραμμα

.Κοινή Παράσταση 

Στα σχέδια της Ομοσπονδίας είναι η οργάνωση κοινής εκδήλωσης-παράστασης, με συμμετοχή των ηθοποιών από τους τόπους τους (Μονταρισμένα βίντεο). Η δράση μπορεί να αφορά και σε συνδυασμό μονολόγων ή αποσπασμάτων διαφορετικών έργων ή ενός ενιαίου, κάτω από το πρίσμα ειδικού θέματος και υπό τον συντονισμό ενός προσώπου. Για την υλοποίηση της ιδιότυπης αυτής συνάντησης θα πρέπει να συντονιστούν εκτός από διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΘΑ και επιπλέον άτομα από όλα τα νησιά, μόνα τους ή σε ομάδες , ανάλογα με την περίπτωση . 

 Θα πρέπει από κάθε νησί και ομάδα να αναζητηθούν εκείνοι που θα μπορέσουν να συνεργαστούν , για να συντονίσουν την κάθε τοπική δράση και προετοιμασία. Να οριστεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας και να οργανωθεί σε κάθε μέρος ειδική ομάδα με τεχνικές γνώσεις για την υποστήριξη λήψεων , προβολών , και διασυνδέσεων.

 Πρωτίστως, θα πρέπει να συσταθεί κεντρικά, αντίστοιχη ομάδα, από τα μέλη του ΔΣ, που θα έχει τον γενικό συντονισμό τον προγραμματισμό και την κεντρική διαχείριση της Δράσης , ενώ παράλληλα, επιμέρους ομάδα με ειδικούς συνεργάτες θα έχει την ευθύνη για την τεχνική κάλυψη την οργάνωση και τον χειρισμό των αναγκαίων ψηφιακών μέσων .

 Στην τελετή έναρξης θα προβληθούν σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και από εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων, που είτε θα είναι μαγνητοσκοπημένοι είτε θα αναμεταδοθούν ζωντανά. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και ένα σύντομο βίντεο, σχετικό με την ειδική αυτή δράση. 

Η «Συνάντηση» θα λήξει με την προβολή ενός μικρής διάρκειας αποχαιρετιστήριου βίντεο. Κάθε πρωί ή απόγευμα θα γίνεται συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφορικά με τις προβολές της προηγούμενης μέρας.

 Εναλλακτικά η συζήτηση μπορεί να γίνεται και ανά 2 μέρες , ή και παραπάνω , αν θεωρηθεί δύσκολη η καθημερινή συμμετοχή. Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται επίσης ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο από επαγγελματία του θεάτρου με την συμμετοχή των ερασιτεχνών μελών, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Εναλλακτικά εξετάζεται η υλοποίηση βιντεοσκοπημένης ασύγχρονης διάλεξης ή ζωντανού διαδραστικού εργαστηρίου. Διάρκεια δράσης: 4 μέρες (τα 2 Σαββατοκύριακα), από μία ώρα κάθε φορά, και έναρξη 12:00. 

 Παράλληλη Εκδήλωση 

 Παρουσίαση των νησιών των ομάδων που συμμετέχουν στην Συνάντηση με προβολή μικρών διαφημιστικών σποτ ή power point φωτογραφιών κατά την διάρκεια της ημέρας προβολής του έργου της ομάδας . Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί εναλλακτικά ως αντιστάθμισμα της καθιερωμένης Αιγαιοπελαγίτικης συνάντησης χωρών και γεύσεων δίνοντας έμφαση στην εικόνα που εκπέμπει το κάθε νησί! Διάρκεια 5 λεπτά . Χρόνοι προβολής 9:45 , 11:45 , 13:45 , 15:45 , 17:45 , 23:45 , ή μόνιμα αναρτημένα κατά την διάρκεια της συνάντησης. 

 Προβολές ντοκιμαντέρ 

 Προβολή των τριών φιλμ της ΟΕΘΑ: τα δύο επετειακά ντοκιμαντέρ από την 20η και 30η Συνάντηση που δημιούργησαν ο Γιάννης Νικολάου , και ο Πάνος Κέκας αντίστοιχα, και το αναμνηστικό φιλμ από το 1ο Σεμινάριο Θεάτρου στην Λέσβο το 1986. Και τα τρία είναι ωριαία και προβλέπεται να προβληθούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες και εναλλακτικά με μόνιμη ανάρτηση κατά την διάρκεια της . 


 Τεχνικός σχεδιασμός

 Για τις ανάγκες της δράσης κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή ειδικής σελίδας στο διαδίκτυο, με όλη την πληροφορία για την Συνάντηση: την προετοιμασία, την Αφίσα, το πρόγραμμα , την πορεία και την εξέλιξη της , κάθε μέρα και σε κάθε στάδιο , τις ανακοινώσεις , τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις για τις προβολές και της ζωντανές αναμεταδώσεις και διασυνδέσεις ,τις μόνιμες παρουσιάσεις και πληροφορίες, την πλατφόρμα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων.

 Θα οργανωθεί σύστημα τηλεδιάσκεψης για τις πρωινές συζητήσεις και τις ζωντανές συνδέσεις των συμμετεχόντων, θα ενοικιαστεί διαδικτυακός χώρος και θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα μέρη της συνάντησης στο YouTube και στο vimeo. 

 Το συνολικό ποσό της Διαδικτυακής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ανέρχεται στις 10.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Πηγή :  https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...