2 Ιουλ 2021

Σέριφος O “Σκάρος» Οι φορτηγατζήδες των νησιών μας έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των νησιών.video

Γιάννης Γεροντάρης,  κ. Πόπη Χαλίδα.μίλησαν απο καρδιας στο Σιφνεικό 
O “Σκάρος» Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε δύο πολύ όμορφους ανθρώπους στην Σέριφο. Με χαρά θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη συνάντηση αυτή. 

Στην όμορφη Σέριφο ανταμώσαμε με τον Γιάννη τον Γεροντάρη, τον γνωστό μας «Σκάρο», και την αδελφή του, την κ. Πόπη Χαλίδα.

Οι φορτηγατζήδες των νησιών μας έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των νησιών. Αθέατοι αρωγοί των νησιών, στήριγμα των κατοίκων και των επαγγελματιών, «ναυτικοί» με χιλιάδες μίλια στο φυλλάδιό τους.


O Δημήτρης  O “Σκάρος»

Το ηρωϊκό ξεκίνημα

 Η συζήτηση μας γύρισε πίσω στο χρόνο, στη δεκαετίας του ’60 και του ’70, στο ξεκίνημα της προσπάθειας του πατέρα τους στον τομέα των μεταφορών.Ο πατέρας τους ήταν ο πρώτος φορτηγατζής. 

Το πρώτο φορτηγό το πήρε το 1962 και το 1967 έφερε τον πρώτο φορτωτή.Είχε και ένα νταμάρι που το δούλεψε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70Ο μώλος στην Σέριφο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.Το «Κυκλάδες» είναι το πρώτο επιβατηγό/οχηματαγωγό που δρομολογήθηκε στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Η δρομολόγησή του πρέπει να έγινε το 1972. 


Η Πόπη 

Είναι το πρώτο πλοίο που έφερε φορτηγά. Μεταξύ άλλων, έκανε και ένα δρομολόγιο άγονης γραμμής στο οποίο σύνδεε τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων με την Πάρο, την Νάξο και τη Σύρα. Ο πατέρας του Σκάρου πήγαινε με το φορτηγό μέχρι την Πάρο όπου φόρτωνε λάδια και τη Νάξο όπου φόρτωνε πατάτες και γύριζε στη Σέριφο όποτε είχε καράβι.Μπορεί να έκανε και είκοσι μέρες να επιστρέψει. 

Ο πατέρας τους δημιούργησε το πρώτο οργανωμένο πρακτορείο μεταφορών της Σερίφου το 1975. Οι γονείς έμεναν στον Πειραιά και ο πατέρας ταξίδευε στη Σέριφο με το φορτηγό. Την εποχή αυτή στη Σίφνο δραστηριοποιούνται ο Σπύρος ο Γεροντόπουλος και ο Μιχάλης ο Δεπάστας, αλλά συνήθως δεν ταξίδευαν εκτός Σίφνου. Από τη Σίφνο ένας από τους πρώτους συστηματικούς μεταφορείς Αθήνας- Πειραιά-Σίφνου είναι ο κυρ-Αντώνης ο Μάμιδας.

φωτογραφία Αυγερινού Ναρλή

Το «Κατερίνα», το «Ιόνιον» και το «Κίμωλος» 

 Μετά το «Κυκλάδες» στη γραμμή μπήκε το «Κατερίνα».

 Το πλοίο ξεκίνησε το 1975 και πρέπει να έμεινε στη γραμμή γύρω στα 3Έπαιρνε μόνο οκτώ μικρά φορτηγά, 14-15 τόνους μικτά. Καμία σχέση με το σήμερα. Παρόλες τις δυσκολίες το πλοίο εξυπηρέτησε. Μετά ως «Ανεμόεσσα» ταξίδεψε από την Κύμη για την Σκύρο. Χρόνια μετά, το 2004, με το πλοίο αυτό ξεκίνησε την καριέρα του ως πλοίαρχος ο καπετάν-Μιχάλης ο Λυγνός, ο σημερινός καπετάνιος του «Διονύσιος Σολωμός» που εξυπηρετεί τη γραμμή μας εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Ο καπετάν-Μιχάλης ο Λυγνός ταξίδεψε με το «Νήσος Θήρα»/«Ανεμόεσσα»/«Κατερίνα» όταν αυτό έκανε δρομολόγια από τη Σαντορίνη για τα γύρω νησιά. Το 1978 στη γραμμή δρομολογήθηκε το «Ιόνιον» των Σταθάκη-Μανούσου που είχε σαφώς μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα.Όμως, όταν τα φορτηγά πήραν τη μερίδα του λέοντος στις μεταφορές, αφού σταμάτησαν τα καΐκια, το «Ιόνιον» αποδείχθηκε πολύ γρήγορα και αυτό μικρό. Το 1980 δρομολογείται το «Κίμωλος». 

Tα κουφάρια των παλαιών φορτηγων στην Σέριφο 

Ο Σκάρος θυμάται: «Κάναμε ένα ταξίδι την εβδομάδα με το «Ιόνιον» και έπρεπε να πάμε στις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα στο πρακτορείο για να πάρουμε σειρά. Το πλοίο έπαιρνε ένα ή δύο φορτηγά από κάθε νησί. Μετά ο Κωνσταντίνος ο Βεντούρης έβαλε το «Κίμωλος» και μας έσωσε. Είχαν μεγάλο ανταγωνισμό με το «Ιόνιον» Ο ανταγωνισμός αυτός έφερε το «Μήλο Εξπρές». 

Μετά τη δρομολόγηση του «Μήλος Εξπρές» το «Ιόνιον» έκανε δύο δρομολόγια την εβδομάδα στην άγονη της Πελοποννήσου και τρία δρομολόγια το καλοκαίρι στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων». 

Το «Μήλος Εξπρές» είναι αδιαφιλονίκητα το πλοίο που δεν θα ξεχαστεί ποτέ στη γραμμή μας. Το πλήρωμα του ήταν τόσο δεμένο μεταξύ τους ώστε οι πιο πολλοί ναυτικοί έφευγαν από το «Μήλος» μόνο όταν ερχόταν η ώρα να πάρουν σύνταξη. 

Ο Σκάρος λέει πίσω ένα κίτρινο DAF που φαίνεται λίγο είναι το πρώτο τετραξονικό των Κυκλάδων,είναι από Κύθνο

 Ο Σκάρος και τα πλοία της γραμμής 

 Ο ίδιος ο Γιάννη ο Γεροντάρης ξεκίνησε τη δική του σταδιοδρομία το 1983. Αρχικά ταξίδεψε ως οδηγός σε φορτηγά στο εξωτερικό και το εσωτερικό και το 1984 πήρε το πρώτο του φορτηγό.

Από τότε έζησε τη ζωή του μεταξύ Σερίφου και Πειραιά ενώ έκανε ατελείωτα ταξίδια με τα πλοία της γραμμής. 

Θυμάται όλους τους καπετάνιους που πέρασαν από τη γραμμή. Καπετάνιοι όπως ο καπετάν-Γιώργης ο Σιγάλας στο «Ιόνιον» και στο «Μήλος Εξπρές». Τον καπετάν-Βασίλη τον Λεονταράκη που ήταν ύπαρχος στο Ϊόνιον» και έφερε το «Μήλος Εξπρές» από το εξωτερικό. 



Τον καπετάν-Στέλιο τον Βιτσαρά, ο οποίος μετά το «Γεώργιος Εξπρές» πλοιάρχησε για χρόνια το «Μήλος Εξπρές» μέχρι που πήρε σύνταξη το 2002. Για τον καπετάν-Στέλιο τον Βιτσαρά μας είπε ότι ήταν πολύ υπομονετικός καπετάνιος που δεν έφευγε ποτέ από τη γέφυρα όταν είχε θάλασσα.

Ο σημερινός καπετάνιος του «Διονύσιος Σολωμός», ο καπετάν-Μιχάλης ο Λυγνός, θυμίζει αρκετά τον καπετάν-Στέλιο τον Βιτσαρά: «Αντιγραφή του καπετάν-Στέλιου του Βιτσαρά είναι ο καπετάν-Μιχάλης ο Λυγνός. Καλός καπετάνιος, ήρεμη δύναμη».

 Για το «Διονύσιος Σολωμός» τόνισε ότι δεν αφήνει απέξω φορτηγά. Το πλοίο αυτό έχει μεγάλο γκαράζ και η μεταφορική του ικανότητα είναι πολλή μεγάλη σε αντίθεση με τον «Αδαμάντιο Κοραή» που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει την κίνηση του καλοκαιριού. 


 Δείτε το βίντεο που μας μιλάει ο Σκάρος και η αδελφή του η Πόπη Χαλίδα:
 



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...