3 Δεκ 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου για την κατάργηση των ΔΕΥΑ

Την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη, όπως υποστηρίζει, από την κυβέρνηση κατάργηση των ΔΕΥΑ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Σχόλιο για την κατάργηση των ΔΕΥΑ


Στο χθεσινό (30-11-23) υπουργικό συμβούλιο, πάρθηκε η απόφαση για την κατάργηση, ουσιαστικά, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και την δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ  (Μει.ΔΕΥΑ = Μείζονες ΔΕΥΑ) που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ (της νέας Ρυθμιστικής Αρχής) όσον αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους.

Πρόκειται για μια πολύ αρνητική, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς αυτή προδιαγράφονταν στον νομό για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης, στις 20/03/2023, αναφορικά με την θεσμοθέτηση της ΡΑΑΕΥ:

"...Η δική μας τσέπη θα σηκώσει τις αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά, τιμολόγια του νερού.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της ΝΔ:

1) Ολοκληρώνει την εμπορευματοποίηση του νερού (...)

2) Επιταχύνει την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, έχοντας διακηρυγμένο στόχο τις «συνενώσεις ή συγχωνεύσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος» και μοχλό πίεσης τη στέρηση χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν τα αυστηρά προαπαιτούμενα για τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων, της κατάστασης των υποδομών, της ποσότητας και ποιότητας των αποθεμάτων που απαιτούν επενδύσεις, οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες που μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διαθέτουν προδιαγράφοντας έτσι την απορρόφηση των ΔΕΥΑ απ' αυτές.

3) Και φυσικά όλα αυτά γίνονται για να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η είσοδος των ιδιωτών στη διαχείριση του νερού, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε περιοχές που εξυπηρετούνται από πιο μικρές ΔΕΥΑ."

Καμία αναμονή, καμία επανάπαυση!

Το μοντέλο αυτό το ξέρουμε, το ζούμε με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Α.Ε. που,  εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια και χαρατσώνει με υπέρογκες εισφορές, μέσω αδιαφανών διαδικασιών, τους δήμους.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, για την διασφάλιση φθηνού και ποιοτικά ασφαλούς νερού για όλους.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...