25 Απρ 2024

Η Κύθνος στους δρόμους ενάντια στις ανεμογεννήτριες


Με δυναμικές κινητοποιήσεις εντός και εκτός του νησιού της Κύθνου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόθεση τοποθέτησης Αιολικού Σταθμού στο νησί. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη πλατεία Εσταυρωμένου Αιγάλεω ενώ θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση στη πλατεία μπροστά στο Δημαρχείου Κύθνου, τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 στις 18:30. Η Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στην Κύθνο, ο Σύνδεσμος Κυθνίων και ο Σύνδεσμος Δρυοπιδέων, δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω μέχρι να έρθει η οριστική δικαίωση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 23 Μαρτίου 2024, ο Δήμος Κύθνου είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 69ΜW και Αποδιδόμενης 50ΜW» στη Κύθνο, της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Μ. Φίλιππας: "Η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο του νησιού, δεν επιτρέπει ανεμογεννήτριες"

Ο πρώην δήμαρχος Κύθνου και νομαρχιακός σύμβουλος, Μανώλης Φίλιππας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τον ξεσηκωμό του κόσμου του νησιού ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί, λέγοντας, ότι, "όταν ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος το 2007, είχε πέσει στο τραπέζι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Σέριφο και τότε είχαμε αντιδράσει σθεναρά. Σε ότι αφορά την Κύθνο, είναι έτσι η μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο του νησιού, που δεν μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες. Όταν μιλάμε για ύψη 150 μέτρων και 4 στρέμματα οικόπεδο για να τοποθετηθεί η κάθε βάση, είναι εξωπραγματικά μεγέθη και κάτι τέτοιο θα αλλάξει όλη την εικόνα του νησιού. Σκεφτείτε ότι στο νησί του Αγίου Γεωργίου απέναντι από την Κύθνο, έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες και το βράδυ είναι σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, σκεφτείτε τώρα να μπουν τέτοια πράγματα στο νησί της Κύθνου."

"Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και κανένας χωριστά σε αυτό το ζήτημα"

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες όπως έχουν κυλήσει ως τώρα αλλά και στις κινήσεις φορέων του νησιού και των κατοίκων από εδώ και πέρα, ο κ. Φίλιππας, τόνισε, ότι, "το ένα κομμάτι αφορά νομική διεκδίκηση από την πλευρά του Δήμου, ο οποίος έχει κάνει προσφυγή για να μη τοποθετηθούν και το άλλο κομμάτι είναι ότι πρέπει ο κόσμος, να αντιδράσει και να αναπτερωθεί ακόμα περισσότερο, γιατί νομίζω εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι. Ο κόσμος δεν είναι ακόμη πολύ ενημερωμένος, γιατί μπορεί να μη γνωρίζουν ότι θα απαλλοτριωθούν ολόκληρες περιουσίες στην Κύθνο. Θα έχει ένα ακίνητο που θα είναι δικό σου, θα πληρώνεις κανονικά τα πάντα για αυτό, αλλά δεν θα μπορείς να το κάνεις τίποτα γιατί θα έχει αχρηστευτεί δίπλα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Η Κύθνος, είναι όλη ιδιόκτητη, οπότε όπου γίνει το οτιδήποτε, θα πρέπει να γίνει έπειτα από συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Μετά την διαμαρτυρία στο Αιγάλεω, τη Μεγάλη Πέμπτη, θα γίνει διαμαρτυρία και στην Κύθνο και εγώ, θα κάνω μία πρόταση, η οποία δεν ξέρω αν θα εισακουστεί, ώστε ο Δήμος να μπει στον "πάγο" για μία μέρα και να γίνει μία πανκυθνιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας και να μαζευτεί όλος ο κόσμος στο λιμάνι και να δείξουμε ότι υπάρχει καθολική αντίδραση. Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και κανένας χωριστά σε αυτό το ζήτημα."

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα: "Δίνουμε αγώνα για την «ιδιαίτερη» πατρίδα μας"

Η Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή του Δήμου Κύθνου, Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων, Ενώσεων Πολιτών, Κατοίκων και Φίλων της Κύθνου, κάλεσαν άπαντες να εκφράσουν βροντερά την αντίθεση τους στον Αιολικό Σταθμό.

Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που τονίζουν είναι, ότι:

  • Ολόκληρο το νησί της Κύθνου, έχει χαρακτηρισθεί, από το έτος 2002 ως τόπος ιδιαιτέρου κάλλους.

  • Η Κύθνος, είναι «δομημένη» απ’ άκρου εις άκρον! (όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ν. Γονιδάκη στην παρουσίαση της διπλωματικής του εργασίας για την Κύθνο) και στο τοπίο της, δεν επιτρέπεται κανενός είδους εκτεταμμένη παρέμβαση – «απ’ άκρου εις άκρον» – που θα αλλοιώσει την υπάρχουσα περίτεχνη, μοναδικότητα του τοπίου της !

  • Στο νησί μας, σε κάθε σπιθαμή γης / κυριολεκτικά / συναντάς ένα αδιάκοπο σύνολο με συνεχόμενες, καλοδιατηρημένες, καλλιτεχνικές «ξερολιθιές» πλήρως ενσωματωμένες με τον τόπο μας, αιώνες τώρα!

  • Οι υπάρχουσες «ξερολιθιές», όπως το λέει και η λέξη, αποτελούνται από «τη μια πέτρα πάνω στην άλλη», χωρίς συνδετικό υλικό που στέκουν αναλλοίωτες εκεί, μάλλον, εδώ κι αιώνες! Ειδικά στο νησί μας, λέγεται πως υπάρχουν ακόμη και μεσαιωνικές ξερολιθιές.

  • Η Τέχνη αυτή της Ξερολιθιάς έχει εγγραφεί από το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από το 2018 στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003)

  • Μοναδική είναι και η χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους τονίζουν, ότι, "για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο λέμε «όχι» στις προβλεπόμενες ανεμογεννήτριες και τα συνοδά έργα! Θεωρούμε πως η ΌΛΗ εγκατάστασή τους, θα καταστρέψει / απαξιώσει το υπέροχο «δομημένο τοπίο» του μικρού νησιού μας και θα υποβαθμίσει το περιβάλλον του, με το μεγάλο μέγεθος και ύψος τους, με τα φωτάκια που θα είναι ορατά από το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, με θορύβους εργοστασιακούς, με τα αναγκαία «μεγάλα έργα» εκσκαφής, σφράγισης γης και οδοποιίας, με υποσταθμό ανύψωσης στη θέση «Άγιος Λουκάς» και εκτεταμένες καλωδιώσεις κ.α. που θα αλλοιώσουν οπωσδήποτε το μέχρι σήμερα «υπάρχον» από εκατοντάδων χρόνων, ανέγγιχτο περιβάλλον του τόπου μας."

Σ. Γαρδέρης: "Προσπαθούμε με την απόφασή μας να καθυστερήσουμε όσο γίνεται τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων"

Λίγες ημέρες πριν και όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Κύθνου, είχε δώσει το ομόφωνο όχι απέναντι στο Αιολικό Πάρκο, ο δήμαρχος, Σταμάτης Γαρδέρης, είχε μιλήσει στην "Κοινή Γνώμη" λέγοντας, ότι, "εναντιώθηκε όλος ο κόσμος σε ότι αφορά στο κομμάτι της τοποθέτησης και εμείς προχωράμε και νομικά ώστε να καλύψουμε και να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας και τον λόγο που δεν θέλουμε να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Το να πεις ένα όχι, δεν λέει τίποτα, αν δεν το έχεις καλύψει νομικά και με όλες τις παραμέτρους και τα ανάλογα επιχειρήματα. Εμείς συνεχίζουμε και έχει συσταθεί μία ομάδα, η οποία θα επιμεληθεί όλη αυτή την προσπάθεια για την μη τοποθέτηση. Προς το παρόν δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι, περιμένουμε να δούμε τις γνωμοδοτήσεις και των άλλων υπηρεσιών και τις αδειοδοτήσεις κάποιων άλλων, για να δούμε τι θα αποφανθούν και εκείνοι και βάσει αυτού θα προχωρήσουμε ανάλογα."


Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...