10 Απρ 2024

Σίκινος Στο νησί των Κυκλάδων ομάδα βοτανολόγων στο πλαίσιο προγράμματος του Cycladic Identity


Την έναρξη της καταγραφής της χλωρίδας της Σικίνου, στο πλαίσιο προγράμματος του Cycladic Identity, σηματοδοτεί η επίσκεψη ειδικών βοτανολόγων στο νησί των Κυκλάδων.

Το σχετικό πρόγραμμα που είχε λάβει την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τον Μάρτιο του 2025.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση με τίτλο «Καταγραφή της Χλωρίδας της Σικίνου και έκθεση αυτής στο κοινό», που είχε κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Σικινητών, στηρίζεται οικονομικά και από την Δημοτική Αρχή του νησιού.

Το ιστορικό της εγκριθείσας πρότασης

Η πρόταση, όπως είχε σχετικά φιλοξενήσει η "Κοινή Γνώμη" σε προηγούμενο δημοσίευμά της, είχε κατατέθηκε από τον Σύνδεσμο Σικινητών και αποσκοπεί στην καταγραφή και δημιουργία έκθεσης της χλωρίδας, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το πρόγραμμα δημιουργίας εφαρμογής «Μονοπάτια Πολιτισμού Σίκινος - Sikinos paths». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και αναμένεται να «τρέξει» την άνοιξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή της Χλωρίδας της Σικίνου και έκθεση αυτής στο κοινό», με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ, αναμένεται να καταγραφεί ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας του νησιού, με έμφαση σε πιθανή εύρεση ενδημικών ειδών, που βρέθηκαν στη Σίκινο, αλλά και σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Την καταγραφή, θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός ερμπάριου, ενός φυτολογίου δηλαδή, για το οποίο υπάρχει στόχος και να εκδοθεί, όπως και η δημιουργία μίας μελέτης για τα αρωματικά φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν στο νησί. Η συγκεκριμένη μελέτη θα παρουσιαστεί στο κοινό της Σικίνου την άνοιξη του 2025, από επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Τέλος, περιλαμβάνεται και μία έκθεση για τους ντόπιους και τους επισκέπτες το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, δηλαδή το 2026.

Έναρξη του προγράμματος

Το σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση της έναρξής του, καθώς από προχθές βρίσκονται στη Σίκινο τρεις ειδικοί επιστήμονες βοτανολόγοι, οι οποίοι και συνέλεξαν τα πρώτα 70 δείγματα των φυτών της εποχής.

Θα ακολουθήσουν περί τα μέσα Ιουνίου και άλλες επισκέψεις ειδικών και συγκεκριμένα της διευθύντριας του τμήματος Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ελένης Μαλούπα και των βοτανολόγων Χαράς Χαραλαμπίδου και Κατερίνας Γεωργιάδου.

Οι παραπάνω θα ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ταξινόμηση, αλλά και την καταγραφή της βιοποικιλότητας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα δοθεί έμφαση και στα αρωματικά φυτά της Σικίνου, για τα οποία θα γίνει και ανάλυση των τρόπων καλλιέργειάς τους.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται και στοιχειοθέτηση των τοπικών ονομασιών των φυτών, καθώς και η εθνοβοτανολογία τους, δηλαδή η χρήση αυτών στο πέρασμα των χρόνων.

Οι εργασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα βασιστούν σε τέσσερις φάσεις τόσο στο πεδίο συλλογής, όσο και στο εργαστήριο.

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από τις περιοχές "Άγιος Σπυρίδωνας"και Παλαιόκαστρο, αλλά και πέριξ των οικισμών και σε μέρη όπου συναντάται διαφορετικό μικροκλίμα όπως η Βλυχάδα, η Επισκοπή και το Διαλισκάρι, θα εκτεθούν βάση των οδηγιών των βοτανολόγων και σε "φυτολόγιο”, το οποίο θα παρουσιαστεί από τους ειδικούς στο κοινό, πιθανότητα τον Μάρτιο του 2025, ημερομηνία ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος.

Το "φυτολόγιο" θα εκτεθεί και ψηφιακά, προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Λίγα λόγια για το Cycladic Identity

Το Cycladic Identity είναι μία πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της μοναδικής τους ταυτότητας.

Με άξονες δράσης τον πολιτισμό, τη βιοποικιλότητα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, λειτουργεί ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων σε προγράμματα τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Πρόκειται για ένα έργο που μετρά χρόνια προετοιμασίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, χαρτογραφώντας και μελετώντας τις ανάγκες τους.

Η αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση γίνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Cycladic Identity που συγκροτείται από τους: Δρ Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Dr Michael Boyd, Senior Research Affiliate, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center, The Cyprus Institute, Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικό Διευθυντή WWF Ελλάς και Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Αρχαιολόγο, Εκτελεστική Διευθύντρια Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Στην τελική επιλογή των προτάσεων συμμετέχει η Συμβουλευτική Επιτροπή της πρωτοβουλίας, η οποία παρέχει, από τη σύλληψή της ως ιδέα, σημαντική χρηματοδότηση και συμβάλλει στη χάραξη στρατηγικής.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...