Πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός από τους βασικούς στόχους που εξ αρχής είχε θέσει, για την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών, βρίσκεται η περιφερειακή αρχή, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά την απόκτηση χαρακτηριστικών που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.
Εννέα συνολικά πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, που αφορούν στον αστικό εξοπλισμό των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, θα προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που υλοποιείται σε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών.
Η πορεία της προετοιμασίας των διαγωνισμών, συζητήθηκε σε συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, με την συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ειδικότερα, εντός του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν εννέα πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι οποίοι αφορούν στον αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου:
- Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
- Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
- Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
- Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
- Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)
Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.
Ο διαγωνισμός για τον ΝΟΡ, ως τοπόσημο
Αμέσως μετά την προκήρυξη των εννέα διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών, θα ακολουθήσει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αισθητική αποκατάσταση του Κολυμβητηρίου του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου και του περιβάλλοντος χώρου.
Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της περίοπτης θέσης των εγκαταστάσεων, που αποτελούν εμφανές σημείο για τον επισκέπτη κατά την εν πλω είσοδο του στο νησί, με σκοπό, όχι μόνο την αισθητική αποκατάστασή και αναβάθμιση του χώρου όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου, αλλά κυρίως για να αποτελέσει τοπόσημο για την Ρόδο.
Πηγή :http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου