Αυξάνει η ανησυχία στο νησί της Πάρου, αναφορικά με τον εναπομείναντα χρόνο ζωής του υπάρχοντος Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), δεδομένου, ότι τα χρονικά όρια έχουν ξεπεραστεί και το κύτταρο παραμένει “ζωντανό”, με έντονες προσπάθειες, για εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων.
Το πρόβλημα, το οποίο υπάρχει, όσον αφορά στο χρόνο ζωής του κυττάρου ΧΥΤΑ στο Δήμο Πάρου, που γνώστες του θέματος υπολογίζουν να κυμαίνεται σε 1,5 – 2 χρόνια ακόμη, είναι γνωστό, σχεδόν από όλους, αρχές, φορείς και κατοίκους, ωστόσο, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί λύση, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, πως τα σύμμεικτα απορρίμματα, θα συνεχίσουν να αποβάλλονται κανονικά.
Ιδιαίτερη αγωνία προκαλεί το γεγονός, πως κατά τη θερινή περίοδο και ειδικότερα, με την τουριστική ανάπτυξη που βιώνει το τελευταίο διάστημα το νησί, ο όγκος των απορριμμάτων θα “πνίξει” ακόμη γρηγορότερα το κύτταρο.
Ο Δήμος Πάρου, σύμφωνα με το Δήμαρχο, κ. Μάρκο Κωβαίο, επιχειρεί, μέσω της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων, να καταφέρει να επιμηκύνει έτι περαιτέρω τα διαθέσιμα περιθώρια ζωής κυττάρου, δεδομένου, ότι ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής του έχει ξεπεραστεί ήδη.
Πρόταση για δημιουργία δεύτερου κυττάρου
Όπως επισημαίνει ο κ. Κωβαίος, η δημοτική αρχή, γνωρίζοντας, ότι οι δυνατότητες του υφιστάμενου χώρου μειώνονται, έχει προχωρήσει σε κατάθεση φακέλου, σχετικά με τη δημιουργία νέου κυττάρου, το οποίο θα υποδέχεται τα σύμμεικτα, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει τη μετατροπή του υπάρχοντος ΧΥΤΑ σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
“Έχουμε κάνει μία πρόταση και στο ΥΠΕΚΑ, στο αρμόδιο Υπουργείο, για δεύτερο κύτταρο. Ακόμη, δεν ξέρουμε τι τύχη έχει αυτό. Ο φάκελος που καταθέσαμε ήταν ολοκληρωμένος, με συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και την προμήθεια μηχανημάτων που να μετατρέπουν τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ”, αναφέρει ειδικότερα, προσθέτοντας, πως “ήδη διατηρούμε σε μεγάλο βαθμό και επεκτείνουμε το χρόνο ζωής του κυττάρου, με την καλή διαχείρισή του”.
Σχετικά με την περίπτωση, που μέσω του Υπουργείου δεν βρεθεί κατάλληλο πρόγραμμα, ή ο Δήμος δεν λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργήσει νέο κύτταρο, ο κ. Κωβαίος σημειώνει, πως το plan B αφορά στην προμήθεια επιπλέον μηχανημάτων, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής του πρώτου χώρου.
Τονίζει ωστόσο, πως “κανένας δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει έργο εκατομμυρίων. Αυτό που αναμένουμε, είναι επιτέλους και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του”.
Ο Δήμαρχος Πάρου επιπλέον υποστήριξε, πως, όπως και αυτή η δημοτική αρχή, έτσι και οι προηγούμενες κινούνταν στο ίδιο πλαίσιο, αυτό “της προαγωγής της ανακύκλωσης και της προσπάθειας να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων. Εμείς είπαμε να το προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο, διότι, όσο περνά ο καιρός, τόσο μειώνεται η ζωή του κυττάρου, ενώ παράλληλα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και ο κόσμος, όσον αφορά στα απορρίμματα”.
Τόνισε μάλιστα, πως “τα σκουπίδια, δεν είναι πια σκουπίδια. Είναι θησαυρός, καθώς, αφενός παράγονται από αυτά οι πρώτες ύλες για την κατασκευή νέων αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει και οικονομική ανταμοιβή. Κατά συνέπεια, ο κόσμος πρέπει να συμβάλλει στην ανακύκλωση, αφού με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί και ο χρόνος ζωής του κυττάρου μας”.
Επεσήμανε δε, πως δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του υπάρχοντος κυττάρου ΧΥΤΑ, ενώ υποβολή πρότασης για δημιουργία δεύτερου κυττάρου δεν είχε γίνει από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Πάρου.
Στροφή στην ανακύκλωση για διατήρηση του χρόνου ζωής
Παρ’ όλα αυτά, το νησί έχει καταφύγει στις μεθόδους της “πράσινης” διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει το κύτταρο, έως ότου εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί το έργο κατασκευής ενός δεύτερου.
“Είχαμε μπει σε ένα πρόγραμμα, προκειμένου να μπορούμε να σπάμε τα υλικά οικοδομής και κάποια από τα αδρανή, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε την άμμο, ως χώμα επιχωμάτωσης. Είχαμε μπει και σε πρόγραμμα για την προμήθεια ενός θρυμματιστή κλαδιών, αλλά το πρόγραμμα χάθηκε δυστυχώς, διότι οι δύο εργολάβοι είχαν ενστάσεις μεταξύ τους, ωστόσο το μηχάνημα το πήραμε”, σημειώνει.
Ο κ. Κωβαίος συμπληρώνει, πως “υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί, οι οποίες έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις, τόσο για την αποκομιδή και επεξεργασία των αδρανών, όσο και ιδιωτικό ΚΔΑΥ, που αναλαμβάνει την ανακύκλωση γυαλιού, χαρτιού και πλαστικού. Το ΚΔΑΥ Πάρου εγκαταστάθηκε σε ένα χώρο, που πρωτύτερα ήταν χωματερή, όπου συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα και τα στέλνει προς επεξεργασία στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να παίρνουμε κι εμείς ως Δήμος το αντίστοιχο ποσό, το οποίο μας αναλογεί. Επιπλέον, γίνεται ανακύκλωση των τηγανελαίων από τα καταστήματα, των μετάλλων, των ηλεκτρικών συσκευών, των μπαταριών, των λαμπτήρων και όλα αυτά, προκειμένου να αυξήσουμε κατά το δυνατόν, το χρόνο ζωής του κυττάρου”, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια επίσης για την εξεύρεση τρόπου ανακύκλωσης και των οργανικών αποβλήτων.
Όπως υπογράμμισε, η μόνη λύση για τη διατήρηση της ομαλότητας, προς το παρόν, είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με την συμβολή των πολιτών, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά δε τους υπόλοιπους χώρους ανεξέλλεγκτης ταφής απορριμμάτων, ο κ. Κωβαίος επεσήμανε, πως “έεχουμε μόνο μία χωματερή, την οποία δεν έχουμε αποκαταστήσει κι αυτό διότι μας εμποδίζει το ιδιοκτησιακό. Βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο και είναι από το 2000 ανενεργός, δηλαδή έχει περάσει η περίοδος επικινδυνότητάς του, ωστόσο δεν παύει να χρήζει αποκατάστασης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ, τους μεγαλύτερους, σε Παροικιά και Νάουσα, στις μεγάλες περιοχές της Πάρου, τους έχουμε ήδη αποκαταστήσει. Έχει απομείνει ο μικρός ΧΑΔΑ της Μάρπησσας”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου