29 Ιουν 2024

Ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα του Cycladic Identity σε Κέα και Πάρο


Δέκα ντοκιμαντέρ παραδοσιακών οργανοπαιχτών του νησιού της Κέας, η πρώτη μελέτη γεωτεχνικής ευστάθειας στα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου Πάρου με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς επισκεψιμότητας στις στοές, καθώς και η παραγωγή 20 podcasts ιστοριών σχετικά με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας, είναι τα αποτελέσματα τριών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα προγράμματα έχουν ως σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων.

"Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας"

Ειδικότερα, το πρόγραμμα "Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξης της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς", περιλαμβάνει δέκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού καθώς και των παιδιών ή και εγγονιών των σημαντικότερων παραδοσιακών μουσικών της Κέας. Τα ντοκυμαντέρ είναι πλέον στη διάθεση του κοινού στο https://destinationkea.com/politismos/moysiki-paradosi/ και στο https://www.youtube.com/@KeaGreece.

Στο επίκεντρο το αρχαίο λατομείο Πάρου

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "Ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπογείων στοών", από την ΑΜΚΕ Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου και αφορά στην πρώτη μελέτη γεωτεχνικής ευστάθειας στα Αρχαία Λατομεία, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς επισκεψιμότητας στις στοές.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τεχνική έκθεση αυτοψίας, η οποία περιελάμβανε την πλήρη καταγραφή των περιοχών υψηλού κινδύνου στις εισόδους, αλλά και στο εσωτερικό των στοών. Από την τεχνική αυτή έκθεση προέκυψαν τα σημεία στα οποία επείγει η υλοποίηση άμεσων στερεωτικών μέτρων καθώς και η μελέτη σχεδιασμού τους.

Δημιουργία είκοσι podcasts ιστοριών στην Κέα

"Ακούστε την ιστορία.."

Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα του Cycladic Identity που ολοκληρώθηκε και αφορά επίσης στο νησί της Κέας, έχει τίτλο "Ακούστε την ιστορία.." και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το πρόγραμμα είχε στόχο να αναγνωριστεί και να διαδοθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κέας με έναν σύγχρονο και διασκεδαστικό τρόπο, εύκολο και προσιτό σε μικρούς και μεγάλους, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, των δομημένων χώρων με γραφικά χαρακτηριστικά, και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η υλοποίηση του προγράμματος αφορούσε την παραγωγή 20 podcasts ιστοριών, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που σχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Τις ιστορίες αυτές μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις ακούσει στο κινητό του ή με οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, tablet, laptop κ.α., σκανάροντας έναν κωδικό QR ο οποίος θα τον κατευθύνει στον σύνδεσμο της ιστορίας. Τα QR code έχουν αναρτηθεί σε επιγραφές οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία σε διάφορους δημόσιους χώρους του νησιού.


Οι podcast ιστορίες είναι διαθέσιμες στο Παραμυθόφωνο καθώς και σε πλατφόρμες podcast όπως το spotify με τίτλο Cycladic Identity, το google podcasts, το apple podcasts κα. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι συνολικές ακροάσεις των ιστοριών έφτασαν τις 61.391, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά 85% στην Ελλάδα και κατά 15% σε 115 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...