12 Ιουν 2013

Μαύρο σκοτάδι




«Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά! Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ». Τάδε έφη ο Σίμος Κεδίκογλου. Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της πρωτοφανούς Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ήρθε το απόλυτο σοκ. Να πέσει «μαύρο» στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Να πέσει «μαύρο» σε δεκαετίες ιστορίας, που έχουν καταγραφεί μέσα από τις κάμερές της. Επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Σαμαράς και οι συν αυτώ.

 Επειδή αίφνης, ο κ. Κεδίκογλου, δημοσιογράφος υποτίθεται στο επάγγελμα –ο οποίος ουδόλως σκεφτόταν έτσι όταν «πέρναγε και ο ίδιος καλά» στο Ραδιομέγαρο-, και ο κ. Σαμαράς «ανακάλυψαν» ότι η ΕΡΤ είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών και η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «αδιαφάνειας». «Ανακάλυψαν», αποφάσισαν, διέταξαν και εφάρμοσαν. Με συνοπτικές διαδικασίες. Με κλούβες ΜΑΤ, και κόψιμο στον αέρα του σήματος, του ραδιοφώνου, των πάντων. Με «κλεφτοπόλεμο» για την αποκατάσταση των οπτικών ινών προκειμένου να υπάρχει έστω σήμα στο webtv.

Αποφάσισαν και διέταξαν με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, όπως και πολλές άλλες αποφάσεις της τελευταίας τριετίας, κουρελιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Με μια διαδικασία που ευτελίζει τη Βουλή. Με τρόπο που μόνο χούντα μπορεί να θυμίζει. Γιατί και εκείνη το Ραδιομέγαρο έσπευσε να καταλάβει. Δεν έκλεισε βέβαια το σήμα.

Και κυρίως ο κ. Σαμαράς και οι συν αυτώ αποφάσισαν και διέταξαν με μια επιχειρηματολογία που υποτιμά βάναυσα την νοημοσύνη μας. Είχε η ΕΡΤ σοβαρά προβλήματα; Είχε. Είχε ζητήματα διαχείρισης και διαφάνειας ; Είχε. Είχε πολλούς «λαθρεπιβάτες»; Είχε. Είχαν ορισμένοι προνόμια και υψηλούς μισθούς; Είχαν.

Όλα αυτά, όμως, δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Οι κυβερνήσεις που πέρασαν, συμπεριλαμβανομένης αυτής του κ. Σαμαρά, δεν είχαν ιδέα για το τι γινόταν στην ΕΡΤ; Και ποιος διόριζε δηλαδή όλους αυτούς που σήμερα χρησιμοποιούν ως άλλοθι; Ποιος αποφάσιζε τη «γραμμή» ΥΕΝΕΔ που όλοι κατακρίναμε κατά διαστήματα; Ποιος ενέκρινε τον πακτωλό χρημάτων που «χανόταν στα έξι λογιστήρια» που ανακάλυψε ο κ. Κεδίκογλου; Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μόνοι τους;

Προφανώς και έχουν και αυτοί ευθύνη. Όπως και όλοι οι εργαζόμενοι που δεχτήκαμε πρόθυμα να παίξουμε το «παιχνίδι» του κοινωνικού αυτοματισμού, του διαχωρισμού, των εξυπηρετήσεων, της προσωπικής εξαίρεσης, του εαυτούλη μας. Είναι πραγματικά αυτός λόγος για να κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση;

 Θα σωθεί η ελληνική οικονομία από το κλείσιμο της ΕΡΤ; Θα βοηθήσουν οι άλλοι 2.500 άνεργοι την ανάκαμψη; Μήπως τον κλάδο των δημοσιογράφων που έχει περίπου από 45% ανεργίας; Ή μήπως κινδυνεύει να ναυαγήσει το ανύπαρκτο success story του κ. Σαμαρά από την ΕΡΤ; «Εξυγιαίνεται» η ΕΡΤ μέσα από τη διάλυσή της;

Αλήθεια, τώρα με τους διακόπτες κατεβασμένους, που η ΕΡΤ θα «παραχωρήσει» τα δικαιώματα μετάδοσης εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων που έχει –δηλαδή έχουμε εμείς οι πολίτες- πληρώσει στους άλλους καναλάρχες, έτσι σαν δωράκι για τις καλές τους υπηρεσίες στην κυβέρνηση, στην τρόικα και στα συμφέροντα που εξυπηρετούν, δεν θίγεται η οικονομία και το εθνικό συμφέρον της χώρας;

 Τώρα, που τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου βλέπουν μόνο τούρκικα κανάλια και ακούν μόνο τούρκικο ραδιόφωνο, τώρα που η επαρχία παρακολουθεί μόνο ιδιωτική τηλεόραση, όπως και η ομογένεια, δεν θίγονται εθνικά συμφέροντα;

Δεν θίγεται η νοημοσύνη μας από τους συγκυβερνώντες του κ. Σαμαρά που καταδικάζουν, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους αλλά επιδεικνύουν «εκπληκτική ωριμότητα» στηρίζοντας πάντα την κυβέρνηση; Δηλαδή τι θα έπρεπε να γίνει για να προσβληθούν έστω –αν όντως δεν γνώριζαν όπως διατείνονται-. Τουλάχιστον η Χρυσή Αυγή «δεν μάσησε τα λόγια της» και στήριξε με τον τρόπο της την απόφαση της κυβέρνησης.

Το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι η ΕΡΤ «έβριζε το ένα εκατομμύριο που την ψήφισαν λέγοντάς τους νεοναζί». Λες και το γεγονός ότι ο Χίτλερ εκλέχτηκε και μάλιστα με εκπληκτικά ποσοστά τον καθιστά λιγότερο ναζί, λιγότερο φασίστα, και λιγότερα απάνθρωπα τα εγκλήματά του.


Εκτός από εντελώς ανόητες είναι και εξαιρετικά επικίνδυνες οι ακροβασίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Η δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν λειτουργεί για να έχει τηλεθέαση και έσοδα. Λειτουργεί για να καλύπτει όλα εκείνα τα θέματα που δεν είναι ανταποδοτικά. Δηλαδή όλα εκείνα τα θέματα που μας αφορούν και δεν προωθούν τα συμφέροντα του κάθε καναλάρχη.

Λειτουργεί για να προωθεί εκείνο το επίπεδο πολιτισμού, εκείνες τις εκδηλώσεις, που δεν έχουν χρυσόσκονη, αλλά έχουν ουσία. Λειτουργεί για να διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων και τουλάχιστον στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, παρά τα τερτίπια της όποιας κυβέρνησης, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει ότι «δικό μου είναι το μαγαζί, όποιον θέλω προβάλλω» -εκτός και αν πρόκειται για χούντα-.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση λειτουργεί, θα έπρεπε να λειτουργεί για εμάς, που δεν μας ρώτησε κανείς όταν την κανιβάλιζε, όταν την απαξιούσε, όταν προσπαθούσε να την περιθωριοποιήσει, ούτε μας ρωτά σήμερα που της κατέβασε το διακόπτη.

Η ΕΡΤ είναι δική μας. Όπως είναι και όλοι οι φορείς ή οργανισμοί που θα ακολουθήσουν γιατί τους αφορά επίσης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το «μαύρο» στη ΕΡΤ μας αφορά. Γιατί αυτό το «μαύρο» έχει πέσει στη ζωή όλων μας, στην αξιοπρέπειά μας, στην καθημερινότητά μας αυτήν την τριετία. Αυτό το «μαύρο» είναι το παρόν και το μέλλον.

 Το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτό το «μαύρο» πρέπει να «σπάσει» οριστικά στους δρόμους. Και εκεί θα μετρηθεί πόσο συνειδητοποιεί η αντιπολίτευση και η, μέχρι στιγμής κατά κοινή ομολογία, κατώτερη των περιστάσεων ελληνική αριστερά πόσο έτοιμη είναι για όλα όσα διακηρύττει από άμβωνος.
inprecor
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...