3 Απρ 2016

Τουρισμός: Έξι αγκάθια "ματώνουν" την πορεία της σεζόν

Μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στον Απρίλιο και οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν ανοίξει......
για τη φετινή τουριστική σεζόν, εντούτοις η ανησυχία των επιχειρηματιών για την πορεία του τουρισμού όχι μόνο παραμένει, αλλά είναι πιο έντονη από ποτέ.

Με αφορμή μάλιστα τα πρώτα στατιστικά για το δίμηνο της χρονιάς, αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία της ζήτησης, οι εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς, υπάρχουν ακόμη έξι "αγκάθια” που απειλούν να κλείσουν το δρόμο για το φετινό στόχο σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις. Έτσι, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με την "αξιολόγηση" της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές και όσο καθυστερεί η ολοκλήρωσή της, τόσο η χώρα θα βρίσκεται σε περιβάλλον αστάθειας.

Την ίδια ώρα, το προσφυγικό αφήνει ακόμη το αρνητικό του αποτύπωμα στην τουριστική αγορά, καθώς το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό σημαντικού αριθμού προσφύγων στην χώρα. Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, η διαχείριση της κατάστασης μπορεί να αποβεί καίριας σημασίας για την εικόνα της χώρας και συνεπώς την ελκυστικότητά της ως προορισμού.

Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των τουριστικών επιχειρήσεων είναι το ενδεχόμενο ενός BREXIT, το οποίο έχει οδηγήσει σε εξασθένιση της Λίρας καθιστώντας τους προορισμούς Ευρώ λιγότερο ελκυστικούς και πιθανότατα ανακόπτει την αυξητική τάση των Βρετανών τουριστών για ταξίδια προς το εξωτερικό, σε μια στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται να ωφελείται από την τάση αυτή. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν κιόλας τον Ιανουάριο, όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 25,7% στις εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12 εκατ. ευρώ (από 16 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015).

Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με τη ρωσική αγορά. Η νέα διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων βίζα Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία και η Κίνα δυσκολεύει και επιβραδύνει τη διαδικασία χορήγησής της. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ προς διευκόλυνση της κατάστασης με πρόσθετο προσωπικό στα Προξενεία αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των όποιων προβλημάτων, ωστόσο ο αριθμός των θεωρήσεων που εκδίδονται δεν έχει φθάσει στον επιθυμητό ρυθμό ακόμη.

Παράλληλα, η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η τεταμένη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας εντείνουν την διεθνή γεωπολιτική αστάθεια.

Όσον αφορά τέλος στον οδικό τουρισμό, οι επιχειρηματίες εξηγούν πως τυχόν επανάληψη του φαινομένου των κλειστών δρόμων από τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή το κλείσιμό τους, όπως πιο πρόσφατα και από μετανάστες, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες με οδικά μέσα (που αγγίζουν τα 10 εκατ.) όσο και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανατολική Πελοπόννησος που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόμια. Είναι ενδεικτικό, ότι οι οδικές αφίξεις αλλοδαπών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 11,4% (-130 χιλ.). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος της αύξησης της κίνησης στις αφίξεις εσωτερικού που παρατηρήθηκε στα αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας οφείλεται, εν μέρει, στους αποκλεισμούς των δρόμων κατά τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Πάντως, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων από τις εταιρείες ήταν τελικά κατώτερος των αρχικών προσδοκιών, που έκαναν λόγο για αύξηση 5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στον προγραμματισμό πτήσεων και θέσεων, ο προγραμματισμός πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια για την καλοκαιρινή περίοδο προβλέπει μείωση των διατιθέμενων αεροπορικών θέσεων κατά 5% (833 χιλ.). Όμως η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση άνω του 50% (1,15 εκατ. θέσεις περίπου) των θέσεων από Ρωσία και Ουκρανία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό προγραμματισμό για την καλοκαιρινή περίοδο 2015.

Αν εξαιρεθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, προβλέπεται αύξηση των διατιθέμενων αεροπορικών θέσεων κατά 2% (324 χιλ.) Επιπλέον, η προβλεπόμενη διαθεσιμότητα θέσεων (993 χιλ.) από Ρωσία και Ουκρανία είναι οριακά αυξημένη σε σχέση με τον αριθμό θέσεων (975 χιλ.) σε πτήσεις που εντέλει πραγματοποιήθηκαν το 2015 από τις χώρες αυτές. Από τα στοιχεία αυτά λοιπόν, οι επιχειρηματίες αναμένουν για φέτος μονοψήφια αύξηση των αεροπορικών αφίξεων.

Ο στόχος των φετινών διεθνών αφίξεων έχει τεθεί στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015, ενώ εκτιμάται πως τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Όλοι εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μια απρόβλεπτη χρονιά, με πολλές παγίδες που πιθανότατα θα κριθεί στο τέλος.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...