Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο και είναι πολύ σημαντικό για τα νησιά του Αιγαίου. Κάτι που το αντιλαμβάνεται κανείς σήμερα με την έλλειψη βροχοπτώσεων όπου οι αποταμιευτήρες ο ένας μετά τον άλλο πιάνουν…, πάτο. Η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ξεπαγώσει επενδυτικό πρόγραμμα για την σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, διατήρηση και εκμετάλλευση μονάδων αφαλάτωσης, την υλοποίηση μονάδων βιολογικού καθαρισμού και την ανακατασκευή δικτύων απορροής όμβριων. Ένα έργο που θα έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Εργων και έχει κόστος 125 εκατομμύρια και περιλαμβάνει κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης σε 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αλλά και την βελτίωση των υποδομών σε συνολικά 22 νησιά… Αυτά για το 2017. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε σήμερα…
Και η Σαντορίνη έκανε την υπέρβαση. Ανακοίνωσε ότι θα έχει ολοκληρωμένο εργοστάσιο Αφαλάτωσης που θα παράγει πόσιμο νερό μέχρι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Δήμο Θήρας, η πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε και επίσημα πριν από λίγες μέρες και η ΔΕΥΑΘ έχει προχωρήσει ήδη τις διαδικασίες διαγωνισμού και τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Σαντορίνη, καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο αφαλάτωσης που δημοπρατείται σ’ όλη την Ελλάδα, λόγω της έκτασης και δυναμικότητάς του. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένου εργοστασίου Αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 5,000 m3/ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, ενώ λαμβάνεται πρόβλεψη για επέκταση της εγκατάστασης σε 7,500 m3/day. Και το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ… Η μονάδα χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας στο νοτιοδυτικό άκρο του Αεροδρομίου Θήρας
Διαβάστε το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Θήρας
«Εγκρίθηκε και επίσημα πριν από λίγες μέρες η ένταξη του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση Αφαλάτωσης – Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Σαντορίνη, καθώς και το πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο αφαλάτωσης που έχει δημοπρατηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, λόγω της έκτασης και δυναμικότητάς του. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένου εργοστασίου αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 5,000 m³/ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, ενώ λαμβάνεται πρόβλεψη για επέκταση της εγκατάστασης σε 7,500 m³/ημέρα. Η μονάδα χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας στο νοτιοδυτικό άκρο του Αεροδρομίου Θήρας.
Η συγκεκριμένη μονάδα θα τροφοδοτεί τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Καμαρίου, Βόθωνα, Μεσαριάς, Έξω Γωνιάς, Μέσα Γωνιάς, Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου. Από τον οικισμό Έξω Γωνιά θα υδροδοτηθούν μελλοντικά και οι οικισμοί του Πύργου και Μεγαλοχωρίου.
Τα κύρια μέρη της μονάδας αφαλάτωσης είναι :
– Τμήμα υδροληψίας θαλασσινού νερού με υποθαλάσσιο αγωγό και αντλιοστάσιο θαλάσσης.
– Τμήμα προεπεξεργασίας του νερού τροφοδοσίας.
– Τμήμα παραγωγής και μετεπεξεργασίας αφαλατωμένου νερού.
– Τμήμα αποθήκευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού, αποτελούμενο από αντλιοστάσιο μεταφοράς και τους καταθλιπτικούς αγωγούς ύδρευσης έως τις υφιστάμενες υποδομές των εξυπηρετούμενων οικισμών.
– Σύστημα χημικών καθαρισμών των μεμβρανών.
– Τμήμα παραγωγής (Η/Ζ) και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Τμήμα αυτοματισμών – ελέγχου, για την διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης και των ασύρματο τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό της μονάδας.
– Βοηθητικές εγκαταστάσεις και εργαστηριακός εξοπλισμός (Χημείο).
– Ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις εργοστασίου αφαλάτωσης, που θα περιλαμβάνουν το κτίριο διοίκησης, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και παραγωγής πόσιμου νερού, τις δεξαμενές θαλασσινού νερού, τις δεξαμενές πόσιμου νερού, το κτίριο υποσταθμού και τον χώρο του Η/Ζ.
Το συγκεκριμένο έργο είχε ήδη ενταχθεί από το τέλος του 2014 σταεμπροσθοβαρή έργα του ΕΣΠΑ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. να προχωρήσει μέσα στο 2015 στη δημοπράτησή του. Ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει και είναι σε διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών. Μέσα στο 2016 αναμένεται να ανατεθεί η σχετική σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου. Το κόστος του έργου ξεπερνά τα 10,000,000€ (10,167,760€ προ ΦΠΑ) και η καταληκτική του ημερομηνία έχει οριστεί στο τέλος του 2018.
Η ολοκληρωμένη αυτή μονάδα αφαλάτωσης θα είναι σημαντικό έργο πνοής για τον τόπο μας καθώς θα αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο αφαλάτωσης που θα μπορεί να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού».
naxospress.gr
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου