Πίστευα ότι γραμματόσημα γίνονται μόνο οι νεκροί. Είναι ωραίο, πάντως, που θα ταξιδέψω σε μέρη που δεν είχα ποτέ φανταστεί, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης και καλά -ακόμα και κακά- νέα σε ανθρώπους.»Επίσης, σκέφτομαι ότι μπορεί να καταλήξω σε μια συλλογή γραμματοσήμων από αυτές που αγαπούν να κάνουν τα παιδιά. Αλλά και ότι στο εξής πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός, ότι δεν μπορώ πια να κάνω λάθη. Ευτυχώς δεν είναι μακριά το τέλος...
Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, στο γεγονός ότι το ωραίο του πρόσωπο κοσμεί 2,5 εκατομμύρια γραμματόσημα των 0,80 ευρώ, που θα είναι στην κυκλοφορία μέχρι 31 Αυγούστου του 2019. Δεν είναι μόνος του.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποφάσισαν να κλείσουν στην αναμνηστική σειρά με τίτλο «Διακεκριμένες ελληνικές προσωπικότητες» τους πέντε φετινούς αποδέκτες των βραβείων που απονέμει κάθε τρία χρόνια το ίδρυμα International Foundation for Greece του ζεύγους Γιώργου και Ασπασίας Λεβέντη.
Εκτός από τον μεγάλο Ελληνα σκηνοθέτη (κατηγορία Γράμματα και Τέχνες), βραβεύτηκαν σε χθεσινοβραδινή τελετή και έγιναν και γραμματόσημα: Η συμπαθέστατη στους Ελληνες παραγωγός, ηθοποιός, τραγουδίστρια, συνθέτρια-στιχουργός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς και απολύτως υπεύθυνη που έχει βαφτιστεί ορθόδοξος και κουβαλάει επιταφίους (κατηγορία Θέατρο-Κινηματογράφος).
Ο στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον και κεντρικός πια άνκορμαν του ABC News Γιώργος Στεφανόπουλος (κατηγορία ΜΜΕ). Ο Ιωάννης Α. Κατσιματίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Red Apple Group (κατηγορία Επιχειρηματικότητα). Και ο δρ. Παναγιώτης (Πίτερ) Χ. Διαμαντής, ιδρυτής και πρόεδρος των XPRIZE Foundation & Singularity (κατηγορία Επιστήμη).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Οι δύο τελευταίοι, αν και «άγνωστοι» στο ευρύ κοινό, ήταν και οι πιο συγκινητικοί. Μιλώντας αγγλικά εξέφρασαν την αγάπη τους στην Ελλάδα και τις οφειλές τους στις ρίζες τους. Και ήταν όντως το ζωντανό πρόσωπο μιας Ελλάδας «δημιουργικής, μαχητικής και αισιόδοξης», που διαπρέπει στο εξωτερικό και που το ίδρυμα IFG θέλει ακριβώς να αναδεικνύει με τα βραβεία του, όπως τόνισε η πρόεδρός του Ασπασία Λεβέντη.
Οι δύο τελευταίοι, αν και «άγνωστοι» στο ευρύ κοινό, ήταν και οι πιο συγκινητικοί. Μιλώντας αγγλικά εξέφρασαν την αγάπη τους στην Ελλάδα και τις οφειλές τους στις ρίζες τους. Και ήταν όντως το ζωντανό πρόσωπο μιας Ελλάδας «δημιουργικής, μαχητικής και αισιόδοξης», που διαπρέπει στο εξωτερικό και που το ίδρυμα IFG θέλει ακριβώς να αναδεικνύει με τα βραβεία του, όπως τόνισε η πρόεδρός του Ασπασία Λεβέντη.
Αυτή που θα έκλεβε την παράσταση αν ήταν παρούσα, την έκλεψε και μαγνητοσκοπημένη. Η Ρίτα Γουίλσον έστειλε από τις ΗΠΑ τις ευχαριστίες της για βραβείο και γραμματόσημο σε ένα βιντεάκι. Φανερά συγκινημένη, μιλούσε για τους γονείς της, τα χωριά τους σε Ηπειρο και Ξάνθη, τα οποία έχει επισκεφτεί, για το πώς την έκαναν Ελληνίδα «στην ψυχή και στο πνεύμα».
Θυμήθηκε πόσο περήφανη ένιωσε όταν πρωτοεπισκέφτηκε στην εφηβεία της την Ακρόπολη, φωτογραφήθηκε όπως όλοι γύρω της μπροστά στον Παρθενώνα, αλλά είπε μέσα της ότι «εγώ δεν είμαι τουρίστρια, είμαι κομμάτι αυτής της χώρας και του πολιτισμού της».
Γενικά η Ρίτα Γουίλσον απέδωσε στην Ελλάδα ό,τι καλό έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα, από τη δημοκρατία μέχρι την αγάπη και την αλληλεγγύη. Από κοντά και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, που στο δικό του βιντεάκι κατέληξε: «Ζήτω η Ελλάδα».
Και μετά από όλα αυτά τα ωραία μείναμε «μόνοι μας» με τον Κώστα Γαβρά να δέχεται τον γνωστό καταιγισμό ερωτήσεων. Ξεκινούσε από το πότε θα κάνει ταινία στην Ελλάδα («μα την έκανα ήδη, το 2009, πριν ξεσπάσει το τσουνάμι των μεταναστών, ήταν ο "Παράδεισος στη Δύση" και χαίρομαι που τώρα πια είναι καλύτερος ο τρόπος που υποδέχεται η Ελλάδα τους μετανάστες»).
Περνούσε από το γιατί δεν κάνει ταινία για τους ίδιους τους Ελληνες μέσα στην κρίση («το σινεμά δεν είναι τηλεόραση να ασχολείται τη μια μέρα με το ένα, την άλλη με το άλλο, για να κάνεις κάτι σύνθετο θέλεις χρόνο»).
Και κατέληγε, μέρα που ήταν, στη μείωση των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε τέσσερα. Η τελευταία ερώτηση αφορούσε όλους τους βραβευμένους.
Αλλά ενώ οι Ελληνοαμερικανοί Κατσιματίδης και Διαμαντής απάντησαν ότι βρίσκουν την εξέλιξη «παράλογη» ο ένας, «λάθος» ο άλλος σε μια εποχή έκρηξης της πληροφόρησης και του ίντερνετ, ο Κώστας Γαβράς δυσκολεύτηκε να απαντήσει.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την Παιδεία και την ελεύθερη πληροφόρηση. Η παλιά τηλεόραση ξέρω ότι αρνιόταν να στηρίξει τον ελληνικό κινηματογράφο. Για την ποιότητα των προγραμμάτων της δεν μπορώ να πω, αλλά δεν είναι δουλειά καμιάς κυβέρνησης να ελέγχει την ποιότητα. Οσο για τις νέες εξελίξεις, δεν έχω άποψη, εσείς θα κρίνετε
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου